zabawiliśmy się
przypadkiem
w boga
a teraz składamy ręce
co począć
z naszym stworzeniem
gdy rozum nie opanował woli
- tabakiera
Ostatnio zmieniony 01 maja 2016, 19:01 przez tabakiera, łącznie zmieniany 1 raz.
- eka
- Moderator
Re: gdy rozum nie opanował woli
Ciekawa miniaturka, z już na wstępie intrygującym paradoksem w tytule, jak dla mnie, bo może nie każdy zrównuje wolę z rozumem.
Tutaj raczej wpisano założenie, że wola ma charakter instynktu, nieodpartej chęci zabawy w... rodzicieli? Tak, ale czy chodzi o biologię? Potomka?
Niekoniecznie, bo co można jeszcze stworzyć i to niekoniecznie w parze, ale jako gatunek?
Kulturę, wszystkie jej artefakty. Co z nią począć, jeśli, wybacz pejoratywne konotacje, postęp opiera się głównie na doskonaleniu technologii zabijania?
Trzeba było pozostać biernym w Edenie, nie naśladować Boga, teraz nawet niechcący są winni.
----------------------------------
Takie małeconieco
Zabawiliśmy się,
niechcący,
w boga.
I nie wiemy,
co począć z naszym stworzeniem.

Tutaj raczej wpisano założenie, że wola ma charakter instynktu, nieodpartej chęci zabawy w... rodzicieli? Tak, ale czy chodzi o biologię? Potomka?
Niekoniecznie, bo co można jeszcze stworzyć i to niekoniecznie w parze, ale jako gatunek?
Kulturę, wszystkie jej artefakty. Co z nią począć, jeśli, wybacz pejoratywne konotacje, postęp opiera się głównie na doskonaleniu technologii zabijania?
Trzeba było pozostać biernym w Edenie, nie naśladować Boga, teraz nawet niechcący są winni.
----------------------------------
Takie małeconieco

Zabawiliśmy się,
niechcący,
w boga.
I nie wiemy,
co począć z naszym stworzeniem.

- Mchuszmer
Hej Dorota, zdanie brzmi na pozór dość banalnie, ale tytuł i "niechcący" dają tu pewne możliwości, no i ważne jest, do ilu rzeczy można odnieść, więc kupuję.
Mnie to najbardziej pasuje do relacji dwóch osób, stworzenia kłopotliwej życiowo więzi po zwykłym zabawieniu się. Do czysto fizycznej w konsekwencjach "wpadki" też, oczywiście, ale nie wydało mi się, że to pierwotny zamysł, heh.
Wiesz, przez to przypomniała mi się ta oryginalnie zbudowana miniatura kamienia (z przerośniętym tytułem), po zaakceptowaniu której było tyle protestów:-D
Mnie obecny zapis pierwszych dwóch wersów wydaje się logiczny, to znaczy - myślę że ma podkreślać, że "niechcący" odnosi się do "boga" (którym się niezamierzenie stali, stwarzając), niż do "zabawiliśmy się", bo to w danym momencie było chcąco.
B faktycznie, jak w tytule, używa się woli, ale niekoniecznie pod kontrolą rozumu albo tylko częściowo, gdy się z dziwnym skutkiem sili na racjonalizowanie.
Za to zastanawiałem się już wcześniej nad "bezradni", że może za dużo jest dookreślania. No i lepiej mi się czyta teraz nie wiemy.
Chociaż przyszło mi do głowy też coś takiego: zabawiliśmy się/przypadkiem (czym/jak) w boga :-)

Mnie to najbardziej pasuje do relacji dwóch osób, stworzenia kłopotliwej życiowo więzi po zwykłym zabawieniu się. Do czysto fizycznej w konsekwencjach "wpadki" też, oczywiście, ale nie wydało mi się, że to pierwotny zamysł, heh.
Wiesz, przez to przypomniała mi się ta oryginalnie zbudowana miniatura kamienia (z przerośniętym tytułem), po zaakceptowaniu której było tyle protestów:-D
Mnie obecny zapis pierwszych dwóch wersów wydaje się logiczny, to znaczy - myślę że ma podkreślać, że "niechcący" odnosi się do "boga" (którym się niezamierzenie stali, stwarzając), niż do "zabawiliśmy się", bo to w danym momencie było chcąco.
B faktycznie, jak w tytule, używa się woli, ale niekoniecznie pod kontrolą rozumu albo tylko częściowo, gdy się z dziwnym skutkiem sili na racjonalizowanie.
Za to zastanawiałem się już wcześniej nad "bezradni", że może za dużo jest dookreślania. No i lepiej mi się czyta teraz nie wiemy.
Chociaż przyszło mi do głowy też coś takiego: zabawiliśmy się/przypadkiem (czym/jak) w boga :-)

Ostatnio zmieniony 01 maja 2016, 19:00 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 2 razy.
mchusz, mchusz.
- barteczekm
- Kontakt:
Miniatura udana. Technicznie dobra. Zmusza do refleksji. Co prawda temat oklepany i trąci patosem lecz zastanawiać się nad nim warto. Tylko czy niechcący? Tu bym się zastanawiał. Pozdrawiam
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"
Z. Herbert
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"
Z. Herbert
- tabakiera
Hej!
Dzięki za komentarze.
To stary tekst, wstawiłam bez poprawek, a wypadałoby doszlifować.
Szymon, słowo "przypadek" jest świetne!
Ewo, troszkę zmieniłam, ale po swojemu.
Tak, temat oklepany - jak większość.
"Niechcący" mi pasowało, bo zainteresowani nie chcieli nic tworzyć, wyszło przypadkiem.
Dzięki za komentarze.
To stary tekst, wstawiłam bez poprawek, a wypadałoby doszlifować.
Szymon, słowo "przypadek" jest świetne!
Ewo, troszkę zmieniłam, ale po swojemu.
Tak, temat oklepany - jak większość.
"Niechcący" mi pasowało, bo zainteresowani nie chcieli nic tworzyć, wyszło przypadkiem.
- Mchuszmer
Fajny ten dopisek, taki akcent na zamianę ról.I forma się przekształciła, ale całościowo i konsekwentnie, jak dla mnie gra :-)
Ja też składam ręce, każde mają inaczej umalowane paznokcie, ale muszę zainwestować już w drugą zamrażarkę.
Ja też składam ręce, każde mają inaczej umalowane paznokcie, ale muszę zainwestować już w drugą zamrażarkę.
mchusz, mchusz.
- tabakiera
No właśnie, jakby zamiana ról.
Dzięki Waszej inspiracji,
stokrotne dzięki.
Dzięki Waszej inspiracji,
stokrotne dzięki.