Fale

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Niedzisiejszy
Kontakt:

Fale

#1 Post autor: Niedzisiejszy » 22 maja 2016, 16:26

Zagięte w łuk smugi
wapienne, cięciwy pozostałe
po wielkiej wojnie z granitem.

Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, wycięte
szramą w tafli jeziora.

Coraz bliżej do źródła,
każda kropla płomieniem
ofiarnym czasu pustki.

Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią, proszę odświeżyć.

II Wersja:

Zagięte w łuk smugi
wapienne, cięciwy pozostałe
po wielkiej wojnie z granitem.

Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, szrama
wycięta w tafli jeziora.

Coraz bliżej źródła,
elektroniczna dusza z pokorą
wędruje wydeptaną ścieżką.

Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią. Wracasz do świata.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2016, 20:18 przez Niedzisiejszy, łącznie zmieniany 3 razy.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
eka
Moderator

Re: "Fale"

#2 Post autor: eka » 23 maja 2016, 17:44

Wapień po walce z granitem? Przypuszczam, że metaforyczne stanowiska stron peel ilustruje.
Ale gdzie tu fale? (I czemu tytułowe w cudzysłowie?)
W kolejnych cząstkach można od biedy zobaczyć w jeziorze, przyczynie tragedii Atlantydy, źródle, falach elektromagnetycznych.
Wszystkie nacechowane negatywnie, dla niej.
Tyle potrafię o treści powiedzieć.
Rad odnośnie warsztatu nie udzielę, bo z reguły na poprzednie nie reagowałeś.
Obowiązku nie ma. :)
Pozdrawiam.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#3 Post autor: Niedzisiejszy » 23 maja 2016, 18:59

Bardzo dziękuję za komentarz :)
Przecież gdy mi coś radziliście starałem się zawsze jak najbardziej do nich dostosować, ale też tak by nie zmienić sensu i przesłania wiersza. Więc o co chodzi? :)
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#4 Post autor: eka » 23 maja 2016, 19:10

Już Ty wiesz :) :) :)
Ale nic się nie stało. Nie jestem jedyna.
Pozdrawiam i :kofe:

Awatar użytkownika
coobus

#5 Post autor: coobus » 23 maja 2016, 19:30

Trudno wejść w ten wiersz, wymaga powolnego dobierania się do sensu stricte, który nie jest podany na tacy. Nie uciekam od takich wierszy, cenię sobie podążanie śladami słów za intencjami autora. Mało kto z nas jest dobrym tropicielem, najczęściej ślady prowadzą nas w inną stronę. Jak jest w tym wierszu? Myślę, że wskazówką jest zakończenie, komunikat znany z fanpejdżu - „przepraszamy, coś poszło nie tak, proszę spróbować odświeżyć stronę lub zamknąć i ponownie otworzyć okno przeglądarki".
Cos poszło nie tak… wapń, granit wydobywanie Atlantydy z oceanu, to tylko metafory, które towarzyszą temu stanowi, czyli prawdopodobnie trudnościom w nawiązywaniu bliższych relacji. Nie wiem czy dobrym śladem podążam.
Ja natomiast doceniam Twoją pracę, Mateuszu, moim zdaniem robisz wyraźne postępy. Prawdopodobnie jesteś tu najmłodszym sąsiadem z piętra. Wszystko przed Tobą. Za mało zaglądam ostatnio, żeby odnieść się do uwag eki. Po prostu nie znam porad, jakich udzielała. Ale wierzę w Ciebie :ok:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Gajka

#6 Post autor: Gajka » 23 maja 2016, 19:55

Ja też nie kumam w czym temat. Masz dwa dopełniacze obok siebie i jakoś dziwnie to brzmi:
...czasu pustki...
:)

Niedzisiejszy
Kontakt:

#7 Post autor: Niedzisiejszy » 23 maja 2016, 20:38

Bardzo Ci dziękuję za komentarz :)
Dobrym tropem idziesz, ponieważ natchnęło mnie do napisania tego wiersza sytuacja w pewnej szkole, gdzie młodzi ludzie zamiast rozmawiać ze sobą siedzą pod ścianami z nosami w smartphonach, a jedyne czego szukają to punkt wi - fi, i to z taką determinacją jak poszukiwacze atlantydy.
Te symbole granitu i piaskowca też są o wi fi: bo białe są te fale, smugi, łuki, które pokazują, że ma się internet, a ciemnoszare gdy niema, i dlatego porównałem to do wojny :)
Tak wiem, skomplikowanie, ale faki miałem zamiar.

Dodano -- 23 maja 2016, 20:41 --

Czasu pustki, czyli naszych czasów, gdzie dla niektórych ważniejszy jest dobry zasięg wi - fi, niż to, czy się będzie miało co zjeść. Ten ogień pożerający duszę na ołtarzu tzw: "postępu", ale tego złego.
Jeszcze muszę nad nim popracować, i dziękuję Wam za wskazania, co jest złe. :)

ELKA

#8 Post autor: ELKA » 25 maja 2016, 14:38

Mateuszu, Coobi ma rację, widać postępy i bardzo mnie to cieszy... nie pomyliłam się, prawda?

Tak trzymaj i popraw te czasu pustki, bo źle brzmi.

Pozdrawiam.elka.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#9 Post autor: Niedzisiejszy » 25 maja 2016, 17:25

Bardzo Pani dziękuję za komentarz :) i za pomoc, bo gdyby rok temu Pani by mi nie pomogła nie było by mnie tu.
Tutaj czeka mnie dużo poprawek, ale mam nadzieję, że gdy je poprawię wiersz będzie naprawdę dobry.

Pozdrawiam :rosa:

Wprowadziłem pewne poprawki, co sądzicie? :)

ELKA

#10 Post autor: ELKA » 26 maja 2016, 11:26

Na nic byłaby moja pomoc, gdybyś nie miał talentu, tak trzeba myśleć!

Wiersz wymaga lekkiego dopracowania, muśnięcia w kilku miejscach, bo jest naprawdę dobry.

Pozdrawiam.elka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”