Fale
-
- Kontakt:
Fale
Zagięte w łuk smugi
wapienne, cięciwy pozostałe
po wielkiej wojnie z granitem.
Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, wycięte
szramą w tafli jeziora.
Coraz bliżej do źródła,
każda kropla płomieniem
ofiarnym czasu pustki.
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią, proszę odświeżyć.
II Wersja:
Zagięte w łuk smugi
Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, szrama
wycięta w tafli jeziora.
Coraz bliżej źródła,
elektroniczna dusza z pokorą
wędruje wydeptaną ścieżką.
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią. Wracasz do świata.
Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, wycięte
szramą w tafli jeziora.
Coraz bliżej do źródła,
każda kropla płomieniem
ofiarnym czasu pustki.
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią, proszę odświeżyć.
II Wersja:
Zagięte w łuk smugi
Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, szrama
wycięta w tafli jeziora.
Coraz bliżej źródła,
elektroniczna dusza z pokorą
wędruje wydeptaną ścieżką.
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią. Wracasz do świata.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2016, 20:18 przez Niedzisiejszy, łącznie zmieniany 3 razy.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
- eka
- Moderator
Re: "Fale"
Wapień po walce z granitem? Przypuszczam, że metaforyczne stanowiska stron peel ilustruje.
Ale gdzie tu fale? (I czemu tytułowe w cudzysłowie?)
W kolejnych cząstkach można od biedy zobaczyć w jeziorze, przyczynie tragedii Atlantydy, źródle, falach elektromagnetycznych.
Wszystkie nacechowane negatywnie, dla niej.
Tyle potrafię o treści powiedzieć.
Rad odnośnie warsztatu nie udzielę, bo z reguły na poprzednie nie reagowałeś.
Obowiązku nie ma.
Pozdrawiam.
Ale gdzie tu fale? (I czemu tytułowe w cudzysłowie?)
W kolejnych cząstkach można od biedy zobaczyć w jeziorze, przyczynie tragedii Atlantydy, źródle, falach elektromagnetycznych.
Wszystkie nacechowane negatywnie, dla niej.
Tyle potrafię o treści powiedzieć.
Rad odnośnie warsztatu nie udzielę, bo z reguły na poprzednie nie reagowałeś.
Obowiązku nie ma.

Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za komentarz 
Przecież gdy mi coś radziliście starałem się zawsze jak najbardziej do nich dostosować, ale też tak by nie zmienić sensu i przesłania wiersza. Więc o co chodzi?

Przecież gdy mi coś radziliście starałem się zawsze jak najbardziej do nich dostosować, ale też tak by nie zmienić sensu i przesłania wiersza. Więc o co chodzi?

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
- eka
- Moderator
Już Ty wiesz
Ale nic się nie stało. Nie jestem jedyna.
Pozdrawiam i

Ale nic się nie stało. Nie jestem jedyna.
Pozdrawiam i

- coobus
Trudno wejść w ten wiersz, wymaga powolnego dobierania się do sensu stricte, który nie jest podany na tacy. Nie uciekam od takich wierszy, cenię sobie podążanie śladami słów za intencjami autora. Mało kto z nas jest dobrym tropicielem, najczęściej ślady prowadzą nas w inną stronę. Jak jest w tym wierszu? Myślę, że wskazówką jest zakończenie, komunikat znany z fanpejdżu - „przepraszamy, coś poszło nie tak, proszę spróbować odświeżyć stronę lub zamknąć i ponownie otworzyć okno przeglądarki".
Cos poszło nie tak… wapń, granit wydobywanie Atlantydy z oceanu, to tylko metafory, które towarzyszą temu stanowi, czyli prawdopodobnie trudnościom w nawiązywaniu bliższych relacji. Nie wiem czy dobrym śladem podążam.
Ja natomiast doceniam Twoją pracę, Mateuszu, moim zdaniem robisz wyraźne postępy. Prawdopodobnie jesteś tu najmłodszym sąsiadem z piętra. Wszystko przed Tobą. Za mało zaglądam ostatnio, żeby odnieść się do uwag eki. Po prostu nie znam porad, jakich udzielała. Ale wierzę w Ciebie
Cos poszło nie tak… wapń, granit wydobywanie Atlantydy z oceanu, to tylko metafory, które towarzyszą temu stanowi, czyli prawdopodobnie trudnościom w nawiązywaniu bliższych relacji. Nie wiem czy dobrym śladem podążam.
Ja natomiast doceniam Twoją pracę, Mateuszu, moim zdaniem robisz wyraźne postępy. Prawdopodobnie jesteś tu najmłodszym sąsiadem z piętra. Wszystko przed Tobą. Za mało zaglądam ostatnio, żeby odnieść się do uwag eki. Po prostu nie znam porad, jakich udzielała. Ale wierzę w Ciebie

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Ja też nie kumam w czym temat. Masz dwa dopełniacze obok siebie i jakoś dziwnie to brzmi:
...czasu pustki...

...czasu pustki...

-
- Kontakt:
Bardzo Ci dziękuję za komentarz 
Dobrym tropem idziesz, ponieważ natchnęło mnie do napisania tego wiersza sytuacja w pewnej szkole, gdzie młodzi ludzie zamiast rozmawiać ze sobą siedzą pod ścianami z nosami w smartphonach, a jedyne czego szukają to punkt wi - fi, i to z taką determinacją jak poszukiwacze atlantydy.
Te symbole granitu i piaskowca też są o wi fi: bo białe są te fale, smugi, łuki, które pokazują, że ma się internet, a ciemnoszare gdy niema, i dlatego porównałem to do wojny
Tak wiem, skomplikowanie, ale faki miałem zamiar.
Dodano -- 23 maja 2016, 20:41 --
Czasu pustki, czyli naszych czasów, gdzie dla niektórych ważniejszy jest dobry zasięg wi - fi, niż to, czy się będzie miało co zjeść. Ten ogień pożerający duszę na ołtarzu tzw: "postępu", ale tego złego.
Jeszcze muszę nad nim popracować, i dziękuję Wam za wskazania, co jest złe.

Dobrym tropem idziesz, ponieważ natchnęło mnie do napisania tego wiersza sytuacja w pewnej szkole, gdzie młodzi ludzie zamiast rozmawiać ze sobą siedzą pod ścianami z nosami w smartphonach, a jedyne czego szukają to punkt wi - fi, i to z taką determinacją jak poszukiwacze atlantydy.
Te symbole granitu i piaskowca też są o wi fi: bo białe są te fale, smugi, łuki, które pokazują, że ma się internet, a ciemnoszare gdy niema, i dlatego porównałem to do wojny

Tak wiem, skomplikowanie, ale faki miałem zamiar.
Dodano -- 23 maja 2016, 20:41 --
Czasu pustki, czyli naszych czasów, gdzie dla niektórych ważniejszy jest dobry zasięg wi - fi, niż to, czy się będzie miało co zjeść. Ten ogień pożerający duszę na ołtarzu tzw: "postępu", ale tego złego.
Jeszcze muszę nad nim popracować, i dziękuję Wam za wskazania, co jest złe.

Mateuszu, Coobi ma rację, widać postępy i bardzo mnie to cieszy... nie pomyliłam się, prawda?
Tak trzymaj i popraw te czasu pustki, bo źle brzmi.
Pozdrawiam.elka.
Tak trzymaj i popraw te czasu pustki, bo źle brzmi.
Pozdrawiam.elka.
-
- Kontakt:
Bardzo Pani dziękuję za komentarz
i za pomoc, bo gdyby rok temu Pani by mi nie pomogła nie było by mnie tu.
Tutaj czeka mnie dużo poprawek, ale mam nadzieję, że gdy je poprawię wiersz będzie naprawdę dobry.
Pozdrawiam
Wprowadziłem pewne poprawki, co sądzicie?

Tutaj czeka mnie dużo poprawek, ale mam nadzieję, że gdy je poprawię wiersz będzie naprawdę dobry.
Pozdrawiam

Wprowadziłem pewne poprawki, co sądzicie?

Na nic byłaby moja pomoc, gdybyś nie miał talentu, tak trzeba myśleć!
Wiersz wymaga lekkiego dopracowania, muśnięcia w kilku miejscach, bo jest naprawdę dobry.
Pozdrawiam.elka.
Wiersz wymaga lekkiego dopracowania, muśnięcia w kilku miejscach, bo jest naprawdę dobry.
Pozdrawiam.elka.