szara komórka społeczeństwa

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: szara komórka społeczeństwa

#31 Post autor: Sokratex » 15 sty 2012, 13:56

Dante pisze:Ależ Sokratexie, spodziewałem się jakiegoś mądrego, ale przystępnego wykładu, który pomógłby mnie i innym skromnym osobom bliżej w temacie poezji się zorientować, a Ty zamierzasz zamęczyć nas lekturą Twoich 97-u wierszy, sadząc naiwnie, że to wyczerpuje wiedzę o poezji.
Zaiste, Twoja megalomania jest znacznie większa niż to początkowo sądziłem, zważ jednak, że to choroba niezwykle wyniszczająca. :(
Równie dobrze można powiedzieć, że chwalisz się tym, że potrafisz pisać, choć miliony ludzi ciągle pozostaje analfabetami.
Link pokazuje moje spektrum widzenia poezji. Dlatego prowadzi do haiku, wierszy białych i rymowanych, limeryków, fraszek, sentencji
ale i prozy poetyckiej, sonetów, villanelli, sestyn i form bliżej nieokreślonych, mniej lub bardziej wkurwiających.
"Mądrej głowie dość po słowie" jak to mówią, a ja użyłem ich tyle, że można sobie jako tako wyrobić opinię, jak postrzegam poezję.
U siebie, a jakże, bo jak postrzegają ją inni to zupełnie inna - i co tu dużo mówić, nie moja - sprawa (to o indywidualnym odbiorze).

Co do "spodziewałem się jakiegoś mądrego, ale przystępnego wykładu, który pomógłby mnie i innym skromnym osobom
bliżej w temacie poezji się zorientować" przypomniała mi się anegdotka, jak na jakimś wieczorze poetyckim, gdy toczyła się burzliwa
dyskusja na temat kształtu poezji, nieoczekiwanie podniósł rękę milczący do tej pory nasz noblista Miłosz.
- Proszę o ciszę! - zaczęto wołać, a potem z namaszczeniem:
- Słuchamy Cię, Mistrzu?...
- Chciałem tylko poprosić, żeby ktoś otworzył okno.

W kontekście rozmowy o kształcie poezji powyższa anegdotka nabiera szerszego znaczenia. Ba - jest właśnie poezją!
Czymś, co leży poza słowami.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Dante

#32 Post autor: Dante » 15 sty 2012, 14:56

Sokratex pisze:"Mądrej głowie dość po słowie" jak to mówią, a ja użyłem ich tyle, że można sobie jako tako wyrobić opinię, jak postrzegam poezję.
Ja - zgodnie z sentencją w moim forumowym "podpisie" staram się jednak unikać słowotoku, choć zgadzam się, że taki Miłosz z tej mądrej anegdotki byłby tu na miejscu.
Też mógłbym odesłać Cię do conajmniej setki moich tekstów (choć, niestety, nie na tym forum), ale czy to chociaż o centymetr przybliżyłoby nasze poglądy ?
Zacytuję tutaj Twoja wypowiedź, rozszerzając ją nieco tylko, głownie o Twoje własne słowa:
Sokratex pisze:Odniosłem się do tego, co określasz poezją. Czyli... nie wiadomo co? Na pewno nie jest nią coś, co choć ubrane w wersy, ma formę wierszy białych i rymowanych, limeryków, fraszek, sentencji, ale i prozy poetyckiej, sonetów, villanelli, sestyn i form bliżej nieokreślonych, mniej lub bardziej wkurwiających i podobające się "skromnej osobie" czy też Sokratexowi, to jednak nie spełniające jakiegoś tam wymogu, by nią być.
Tak rozszerzona jest znacznie bardziej prawdziwa. :ok:
Sokratex pisze:jak postrzegają ją inni to zupełnie inna - i co tu dużo mówić, nie moja - sprawa (to o indywidualnym odbiorze).

Hm, biorąc pod uwagę Twoją reakcję na moją opinię o omawianym tutaj "wierszu" nie zawsze trzymasz się wyrażonej w cytacie, jakże szlachetnej i tolerancyjnej postawy. ;)

Pozdrawiam serdecznie

AD
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

Sokratex

#33 Post autor: Sokratex » 15 sty 2012, 15:45

Dante pisze:Zacytuję tutaj Twoja wypowiedź, rozszerzając ją nieco tylko, głownie o Twoje własne słowa:
Takie wycinanie zdań z kontekstów i łączenie ich ze sobą, aby otrzymać coś innego, źle się kojarzy.
Chciałeś, ale nie popisałeś się Dante. Wręcz dziwi, że wydajesz się nie zdawać z tego sprawy?
Dante pisze:eż mógłbym odesłać Cię do conajmniej setki moich tekstów
Lepiej pokaż, jak np. interpretujesz czyjeś haiku a powiem Ci, kim jesteś.
W końcu nawet głęboka woda dla dziecka sięga do pasa dorosłym.

Aha, i czemu nie podajesz linka do Twojej twórczości tutaj?
Zauważyłem, że lwia ich część to takie pisane na kolanie humoreski... czyżbyś co lepsze wiersze chował
przed nami, maluczkimi? Nie dla psa kiełbasa, toteż nam, tutejszym głąbom (tutejszym, bo związałem się póki co z tym Portalem)
wystarczą resztki z obiadu dla Innych, równych samemu Dantemu. W końcu nick Dante zobowiązuje jako ikona Poezji,
średniowiecznej bo średniowiecznej, ale jednak.

A teraz: widzisz, ładnie to tak grać wartościami stawiając interlokutora w brzydkiej sytuacji (On i my - maluczcy),
co u Ciebie w stosunku do mnie jest na porządku dziennym?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Dante

#34 Post autor: Dante » 15 sty 2012, 21:06

Sokratex pisze:Takie wycinanie zdań z kontekstów i łączenie ich ze sobą, aby otrzymać coś innego, źle się kojarzy.
Nie dziwię się, że Ci się źle kojarzy, skoro nie znalazłeś na to odpowiedzi.
Nie chowam przed nikim niczego, prawie 90% członków tego forum zna mnie z innych portali. Pozostałe 10% musi tymczasem zadowolić się tymi nielicznymi starymi humoreskami, ponieważ, jak wcześniej pisałem (a co pewnie uszło Twojej uwadze) ostatnio z różnych powodów nic nie "tworzę".
Pisałem też kilkakrotnie - co również uszło Twojej uwadze, lub nie uszło, ale nie pasowało do koncepcji polemiki, że nie uważam się za poetę, dlatego też w przeciwieństwie do Ciebie nie szermuję z lubością i upodobaniem cytatami z własnych tekstów, co oczywiście nie oznacza, że nie mam określonych poglądów na poezję, jak widać w pewnych aspektach dość różnych od Twoich, a z czym, wbrew głoszonym wcześniej szczytnym ideom tolerancji, nie jesteś w stanie się pogodzić. :(

Drogi Sokratexie, nie zważając na to, że zdecydowana większość Twoich argumentów to nie najwyższych lotów usiłowania "analizy" mojej "skromnej osoby", nie zamierzam odpłacać pięknym za nadobne i nie chcąc pozbawiać Cię tego wspaniałego uczucia samozachwytu, litościwie zakończę na tym tę jałową polemikę.

Jestem przekonany, że uznasz to za swój pełen sukces, co oczywiście napompuje jeszcze bardziej wzmiankowany wyżej samozachwyt. :ach!:
Obyś tylko nie wzleciał w górę :clown:

Kończąc, pozdrawiam serdecznie i życzę wiele zdrowia. :by:
AD
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

Sokratex

#35 Post autor: Sokratex » 15 sty 2012, 23:26

Dante pisze:
Sokratex pisze:Takie wycinanie zdań z kontekstów i łączenie ich ze sobą, aby otrzymać coś innego, źle się kojarzy.
Nie dziwię się, że Ci się źle kojarzy, skoro nie znalazłeś na to odpowiedzi.
A ja ciągle się dziwię, że tego nie rozumiesz. Może pomoże Ci zrozumieć, dlaczego tak się nie postępuje - podobne spreparowanie
tego co sam napisałeś TYLKO w poście powyżej:
Dante pisze: z różnych powodów nic nie "tworzę" nie mam określonych poglądów na poezję
Pisałem też kilkakrotnie z lubością i upodobaniem ale nie zamierzam ponieważ, jak wcześniej pisałem pewnie uszło
90% członków tego forum zna mnie co oczywiście napompuje jeszcze bardziej wzmiankowany wyżej samozachwyt
Pozostałe 10% to nie najwyższych lotów usiłowania "analizy" mojej "skromnej osoby",
litościwie zakończę na tym tę jałową polemikę.
Fajnie tak czytać samego siebie w krzywym zwierciadle? Znasz powiedzenie: "Dajcie człowieka, a znajdzie się na niego paragraf"?
To coś podobnego. Ale ogólnie to nie obrażam się na Ciebie, ciekawie się nam spierało a i nauczył się czegoś człowiek
bardziej, niż by tej całej dysputy nie było.

Dziękuję Dante i pozdrawiam :)

I głowa do góry. Skoro poezja, jak to ustaliliśmy między słowami, jest indywidualnym podejściem do prozy życia - owym otwartym "oknem Miłosza",
gdy słowa o niej prowadzą donikąd - jesteś poetą i to takim samym jak rzeczony Miłosz. Szukał jej poza sobą i poza zamkniętą na resztę świata dyskusją o poezji, więc także w Tobie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”