Rzecz o pękniętych skrzypcach
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Malwina
- Kontakt:
Re: Rzecz o pękniętych skrzypcach
Ja tutaj widzę pewien eksperyment w zapisie. Czytając rozdzieliłam sobie zwrotki, bo jestem przyzwyczajona do takiej formy i odetchnęłam. Podpisuję się pod powyższymi opiniami,że coby jest jeden 

Nie można życia brać zbyt serio,
to grozi nudą i histerią.
Przymrużam zwykle jedno oko
i jest od razu względny spokój. /moje/
to grozi nudą i histerią.
Przymrużam zwykle jedno oko
i jest od razu względny spokój. /moje/
Bardzo zgrabny trzynastozgłoskowiec
Świetnie! Szacun 

- coobus
Ten wiersz pisałem z myślą o pewnym konkursie z górami w tle i miał dotyczyć Sabały. Ale w ostateczności uogólniłem temat starych skrzypiec. Taka była geneza wiersza. Za przychylne komentarze serdecznie dziękuję 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- eka
- Moderator
Piękny, melodyjny wiersz. Boso i w taterniczych butach.coobus pisze:sen, co niczym piechur w taterniczych butach
zapuszcza się w rewiry stumilowej nocy.
Czytam już kolejny raz i ciągle mi mało.
Wzruszasz, Coby.
- coobus
Stawiam kawę, eko
i ślę uśmiech z tych kilka ciepłych słów. Dziękuję 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
och te Twoje skrzypce
drzewiej każde dziewczę do 18 roku skrzypce przed światem skrywało a dziś ?
nie będę rozwijał myśli -ładnie

drzewiej każde dziewczę do 18 roku skrzypce przed światem skrywało a dziś ?
nie będę rozwijał myśli -ładnie

- coobus
Miło Cię tu znowu spotkać, nienażarty. Naprawdę. Nie na żarty. Dziękuję za czytanie 

-
nuta do nuty i nie trza pokuty 
Zwłaszcza tak napisana ......

Zwłaszcza tak napisana ......

Szczęście zdobywa się pod warunkiem, że się go nie pragnie zdobyć.
- Mchuszmer
Witaj Coobusie, z duża zwłoką, ale wracam sobie wreszcie do tego świetnego, melodyjnego kawałka, bo coś rymowanie mi się dzisiaj zrobiło. Kunszt jest tutaj oczywisty, szkoda powtarzać, wiersz nie przerysowuje tego nasyconego lirycznym nastrojem, uroczo staroświeckiego języka i płynie nawet mimo nieco zwracającego uwagę używania tej samej formy czasownika na początku połowy wersów w 1. strofie. Może tylko czwarty wers od dołu niezbyt mi się spodobał (pewnie przez stukot i zestaw użytych części mowy, jakby wypełniających przestrzeń; i: "raczej zapewne"?). Ale rekompensują mi go z nawiązką rewelacyjnie brzmiące dwa ostatnie wersy.
Ulotność, pamięć, emocjonalny zapis kruchych chwil i skupienie na ich zachowaniu, czerpanie z przeszłości i odkrywanie nowych szklaków mimo widma czekającej na nich straty, dla mnie to taki wiersz.
Pozdrawiam
Ulotność, pamięć, emocjonalny zapis kruchych chwil i skupienie na ich zachowaniu, czerpanie z przeszłości i odkrywanie nowych szklaków mimo widma czekającej na nich straty, dla mnie to taki wiersz.
Pozdrawiam

mchusz, mchusz.
-
- Kontakt:
Az dziw, ze dopiero dzisiaj tutaj dotarlam.
To szczescie moc uczestniczyc (chocby wirtualnie) w ucztach, ktore wydajesz, Coobusie
Skrzypce w najpiekniejszej odslonie.

To szczescie moc uczestniczyc (chocby wirtualnie) w ucztach, ktore wydajesz, Coobusie

Skrzypce w najpiekniejszej odslonie.