wbrew naturze
wbrew naturze
patrzę jak więdną
kwiaty pustyni
nawet pora deszczowa
nie zmyła
zakażonej czerwieni
okaleczone listki
schowały się ze wstydu
w tradycji
jedynie zgwałcone prawo
czeka w milczeniu
na ochronę środowiska
tylko wiatr
rwie włosy z głowy
nad krzywdą natury
kwiaty pustyni
nawet pora deszczowa
nie zmyła
zakażonej czerwieni
okaleczone listki
schowały się ze wstydu
w tradycji
jedynie zgwałcone prawo
czeka w milczeniu
na ochronę środowiska
tylko wiatr
rwie włosy z głowy
nad krzywdą natury
- ajw
Re: wbrew naturze
Wiele afrykańskich zwyczajów jest wbrew naturze (bo jak rozumiem piszesz o obrzezaniu kobiet - barbarzyństwie dokonywanym na bezbronnych kobietach, które często kończy się zakażeniem organizmu, nie mówiąc o okaleczeniu fizycznym i psychicznym). Trzeba o tym pisać, choć zdaję sobie sprawę jak to niewiele daje ..
Dzięki, Ajw, za wizytę. Masz rację, piszę o obrzezaniu dzieci, małych dziewczynek, które często umierają po tych okrutnych praktykach, a jeśli przeżyją, to są okaleczone na całe życie.
Wiem, że to niewiele daje, ale przemilczanie tego trudnego tematu, wydaje mi się takim samym barbarzyństwem.
Pozdrawiam.elka.
Wiem, że to niewiele daje, ale przemilczanie tego trudnego tematu, wydaje mi się takim samym barbarzyństwem.
Pozdrawiam.elka.
- lczerwosz
- Administrator
brrr
a ja nie skojarzyłem, może dlatego, żem facet
a ja nie skojarzyłem, może dlatego, żem facet
Na pewno dlatego, innej opcji nie ma....lczerwosz pisze:a ja nie skojarzyłem, może dlatego, żem facet
- Lucile
- Moderator
Przejmujący, dobrze napisany wiersz Elu.
Uniosłaś ciężar poruszanego problemu, nie wpadając w przesadę i patos
A sprawa coraz bardziej terytorialnie zbliża się do nas, niestety!
Według danych ONZ na świecie przeprowadza się ponad sześc tysięcy rytualnych obrzezań dziewcząt dziennie, ba często małych, kilkuletnich dziewczynek. Głównie w Afryce, ale za sprawą napływających (i nie tylko aktualnie) imigrantów także w Europie. I nic tu nie pomaga zakaz wykonywania tego okrucieństwa na niewinnych ciałach i psychice młodych kobiet, ba także dzieci. Dominacja, w kulturze islamu, mężczyzn sięga do najbardziej intymnych stref kobiecości
Wydana kilka lat temu autobiograficzna powieść Waris Dire "Kwiat pustyni" i nakręcony na jej podstawie film w reżyserii Sherry Horman niewiele zmieniły. Może tylko bardziej nagłośniły ten przerażający problem.
Chyba bardziej książka, bo film - wg mnie - wyszedł ot taki bardziej... glamour.
Chyba kiedyś już poruszałam tę sprawę. Nie pamiętam jednak gdzie. Nieistotne.
Elu, dziękuję Ci za ten wiersz. Koniecznie trzeba nie tylko pamiętać, ale wprost krzyczeć o takich strasznych sprawach.
Mimo wszystko dobrej nocy.
Pozdrawiam serdecznie
Lucile
Uniosłaś ciężar poruszanego problemu, nie wpadając w przesadę i patos

A sprawa coraz bardziej terytorialnie zbliża się do nas, niestety!
Według danych ONZ na świecie przeprowadza się ponad sześc tysięcy rytualnych obrzezań dziewcząt dziennie, ba często małych, kilkuletnich dziewczynek. Głównie w Afryce, ale za sprawą napływających (i nie tylko aktualnie) imigrantów także w Europie. I nic tu nie pomaga zakaz wykonywania tego okrucieństwa na niewinnych ciałach i psychice młodych kobiet, ba także dzieci. Dominacja, w kulturze islamu, mężczyzn sięga do najbardziej intymnych stref kobiecości

Wydana kilka lat temu autobiograficzna powieść Waris Dire "Kwiat pustyni" i nakręcony na jej podstawie film w reżyserii Sherry Horman niewiele zmieniły. Może tylko bardziej nagłośniły ten przerażający problem.
Chyba bardziej książka, bo film - wg mnie - wyszedł ot taki bardziej... glamour.
Chyba kiedyś już poruszałam tę sprawę. Nie pamiętam jednak gdzie. Nieistotne.
Elu, dziękuję Ci za ten wiersz. Koniecznie trzeba nie tylko pamiętać, ale wprost krzyczeć o takich strasznych sprawach.
Mimo wszystko dobrej nocy.
Pozdrawiam serdecznie

Lucile
-
Wiersz zaangażowany, a uniknął zadęcia i patosu, brawo. Tak zdecydowanie tego właśnie zaczyna brakować coraz bardziej poezji współczesnej - zaangażowania.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
nie ma co narzekać; niebawem dzięki multikulti
będzie to obyczaj powszechny w całej Europie
pozdrawiam

będzie to obyczaj powszechny w całej Europie
pozdrawiam

Lucile, dziękuję za wspaniały komentarz. Cieszę się, że tak dobrze mnie rozumiesz.
As-ie, mam nadzieję, że się mylisz.
Pozdrawiam.elka.

As-ie, mam nadzieję, że się mylisz.
Pozdrawiam.elka.
-
- Kontakt:
Prawa, którymi kierują się wyznawcy islamu są okropne, okrutne, zmuszają do ogromnego cierpienia wiele osób, zwłaszcza kobiet, które czasem już w wieku 8 lat wychodzą za mąż, wiele z nich jest obrzezane, są często przez własnych ojców ( ! ) pozbawiane łechtaczek by nie odczuwały przyjemności, a tak się mówi o: religi pokoju.
Gratuluję Pani świetnego ukazania tego przykrego tematu, powinni przeczytać go ci bezwzględni imami, dla których to coś normalnego, a wręcz oczywistego.
Pozdrawiam
Gratuluję Pani świetnego ukazania tego przykrego tematu, powinni przeczytać go ci bezwzględni imami, dla których to coś normalnego, a wręcz oczywistego.
Pozdrawiam

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura