ten fragment jest najlepszycoobus pisze:zaczekaj aż dopali się wstyd
wystudzonego popiołu nie rozsypuj
uczynię go relikwią
w naczyniu opróżnionym z bezdechu i krzyku
schowam za szkłem przezroczystych godzin
których mi nie brakuje
dopiero wtedy przyjrzę się tak naprawdę
swojej dotąd słabości
swojemu do niedawna niezdecydowaniu
wszystkim innym popiołom tego świata
spopielenie
- Eärendil
Re: spopielenie
refleksyjny i piękny tekst
"Czasem trzeba przejść przez piekło, żeby sięgnąć nieba..."
- coobus
Przypatruję się temu fragmentowi moim okiem. Można zrobić kosmetyczne cięcie, ale nie dostrzegam takiej potrzeby. Nie uważam tego zwrotu za wypełniacz, odgrywa swoją rolę. Ja przynajmniej ją czuję. Niemniej za uwagę dziękuję, pomaga w zrozumieniu spojrzenia odbiorcy, do którego sam nie mam dostępu. I tak właśnie będę się temu fragmentowi podejrzliwie teraz przyglądał, mimo innego własnego spojrzenia. Dziękuję i pozdrawiam, AniuAnia Ostrowska pisze: trochę zgrzyta przy czytaniu, to "tak naprawdę" w końcowej części,

elka, earendil - Wam również dziękuję
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Ania Ostrowska
i ja też nie - nic takiego nie powiedziałam, ani nie miałam intencji zasugerować. Chodziło mi o to, że zwrot "tak naprawdę" jest zaczerpnięty z języka potocznego; odnoszę wrażenie, że w wierszu samo "naprawdę" mogłoby dla oddania sensu wystarczyć.coobus pisze:Nie uważam tego zwrotu za wypełniacz,
Ale jak słusznie zauważyłeś, jest to wyłącznie moje subiektywne spojrzenie, którym jedynie chciałam się podzielić.
Pozdrawiam też

- coobus
I bardzo dobrze. Jest OK. Miłego wieczoru, AniuAnia Ostrowska pisze:jest to wyłącznie moje subiektywne spojrzenie, którym jedynie chciałam się podzielić.

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein