70x100 cm
technika mieszana (tusz, węgiel, pastel) na zagruntowanej tekturze 
2014 
postać o nietypowych proporcjach, które starałam się uchwycić

senność
Moderatorzy: lczerwosz, Lucile
- Gorgiasz
- Moderator
Re: senność
Twarz ciekawa i wyrazista, ale z plastiku, włosy dwuwymiarowe. Zachwiane proporcje: głowa za duża względem korpusu, a dłoń na pierwszym planie względem wszystkiego. Takie deformacje może robić aparat fotograficzny, szczególnie w dłoniach niedoświadczonego amatora (z pominięciem chęci świadomego uzyskania odpowiedniego efektu), ale żeby artysta...   Piszesz, że takie było założenie, ale nie wygląda to przekonująco.
 Piszesz, że takie było założenie, ale nie wygląda to przekonująco. 
Natomiast tło jest wyjątkowo interesujące i właściwie ono przyciąga uwagę; szczególnie łuki zachodzące na pierwszy plan, czyli blat stołu i świetnie wiążące całość, jak również dwa pionowe akcenty z prawej strony, równoważące kompozycję i mogące się kojarzyć ze "zmaterializowanymi" promieniami światła.
Również ciekawa jest kolorystyka, przejście od zimnych do ciepłych tonów. Niepotrzebnie wprowadziłaś trochę ciepłego brązu w leżącą dłoń; gdyby nie to, perspektywa byłaby głębsza, ale i tak lewa strona intrygująco i "niesztampowo" wychodzi do przodu.

Piszesz, że takie było założenie, ale nie wygląda to przekonująco.
 Piszesz, że takie było założenie, ale nie wygląda to przekonująco. Natomiast tło jest wyjątkowo interesujące i właściwie ono przyciąga uwagę; szczególnie łuki zachodzące na pierwszy plan, czyli blat stołu i świetnie wiążące całość, jak również dwa pionowe akcenty z prawej strony, równoważące kompozycję i mogące się kojarzyć ze "zmaterializowanymi" promieniami światła.
Również ciekawa jest kolorystyka, przejście od zimnych do ciepłych tonów. Niepotrzebnie wprowadziłaś trochę ciepłego brązu w leżącą dłoń; gdyby nie to, perspektywa byłaby głębsza, ale i tak lewa strona intrygująco i "niesztampowo" wychodzi do przodu.

- Lucile
- Moderator
Z uwagą przeczytałam komentarz Gorgiasza. Wnikliwa analiza, jak wszystko co robi (na naszym portalu, bo znam Go tylko stąd) 
jest pogłębione i przemyślane - warto wczytywać się w Jego słowa.
Ja odbieram Twój obraz nieco inaczej - widzę jego "barwę" oraz atmosferę - i jestem pod wrażeniem.
Rysująca się na twarzy modelki senność, świetnie koresponduje z lewą dłonią, jakby bezładnie położoną na stole.
Prawa z trudem podtrzymuje zbyt dużą głowę, widzę jej wysiłek.
Te łuki i pionowe akcenty w tle, o których pisze Gorgiasz, to dla mnie cienie i może nawet przeżywane sny. Za całość 

Pozdrawiam 

Lucile

jest pogłębione i przemyślane - warto wczytywać się w Jego słowa.
Ja odbieram Twój obraz nieco inaczej - widzę jego "barwę" oraz atmosferę - i jestem pod wrażeniem.
Rysująca się na twarzy modelki senność, świetnie koresponduje z lewą dłonią, jakby bezładnie położoną na stole.
Prawa z trudem podtrzymuje zbyt dużą głowę, widzę jej wysiłek.
Te łuki i pionowe akcenty w tle, o których pisze Gorgiasz, to dla mnie cienie i może nawet przeżywane sny. Za całość

Pozdrawiam

Lucile