cyrograf
- eka
- Moderator
Re: cyrograf

Odniesienia do Pani Twardowskiej zgrabnie wplecione. Dopracowany wiersz.

- tabakiera
Ewo, w 6 wersie celowo lekko zburzyłam rytm, potem cedzę za pomocą wersyfikacji.
Polli mi kiedyś doradził, żebym nie była taka poprawna.
Dzięki.
Polli mi kiedyś doradził, żebym nie była taka poprawna.

Dzięki.
- eka
- Moderator
To przepraszam, wcięłam się niepotrzebnie.

- tabakiera
No, nie żartuj. 

Niepisana umowa, obietnice, a potem rozczarowanie i niedowierzanie (tatuaże pod skórą). Facet znika. Zostają wiersze, niczym dowody zbrodni.
Czytam po kawałku i i wymyślam... jak to ja...
Podoba mi się okruszek, ze względu na treść, tyle możliwości interpretacji.
Pozdrawiam.elka.
Czytam po kawałku i i wymyślam... jak to ja...
Podoba mi się okruszek, ze względu na treść, tyle możliwości interpretacji.

Pozdrawiam.elka.
- tabakiera
Można i tak, choć interpretacji jest tu wiele.
Dzięki, Elu.
Dzięki, Elu.
- Ania Ostrowska
moje wrażenia znasz; mogę tylko tu powtórzyć, ze to świetnie napisany wiersz, otwarty, inteligentny i z dużym ładunkiem emocji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- tabakiera
Dzięki, Aniu.
-
Najpierw
, bo zmierzyć się z tematem ( motywem diabła i cyrografu) jest zdecydowanie trudniejszej, niż stworzyć wiersz np. egzystencjalny, bez intertekstualnych myków. Podoba mi się złączenie lekkości i głębokości przekazu ( pod skórą tekstu jest wiele den) , ale też desperacko ( czy zobowiązująco? bo co nas zobowiązuje wobec sukinsynów?) złożona deklaracja, gdy piszesz:" pojadę kiedyś do Rzymu
tam znajdziesz mnie
sukinsynu"
Rzym piękny , Ty nie musisz pojechać, zresztą może byłaś już i starczy Ci to , co w pamięci. Tylko, że gdy w pamięci podróże... - czy tam diabeł nie ma dostępu? No, ale może nie byłaś - na swoje szczęście?!
Ale gorzej, jak założycielom Ósmego wpadnie kiedyś ( za diabelskim podszeptem) myśl , by Piętro przemianować na Rzym...
I (parafrazując mistrza poezji polskiej), jak w " Pani Twardowskiej" usłyszysz za uchem: " To piętro Rzym się nazywa! Kładę areszt na waszeci!"

h8

tam znajdziesz mnie
sukinsynu"
Rzym piękny , Ty nie musisz pojechać, zresztą może byłaś już i starczy Ci to , co w pamięci. Tylko, że gdy w pamięci podróże... - czy tam diabeł nie ma dostępu? No, ale może nie byłaś - na swoje szczęście?!
Ale gorzej, jak założycielom Ósmego wpadnie kiedyś ( za diabelskim podszeptem) myśl , by Piętro przemianować na Rzym...
I (parafrazując mistrza poezji polskiej), jak w " Pani Twardowskiej" usłyszysz za uchem: " To piętro Rzym się nazywa! Kładę areszt na waszeci!"

h8