bronmus45 pisze:Rymy rymami, a zabawa zabawą - ja piszę właśnie dla tejże zabawy, ani myślę pisać jedynie dla "wydumanej poprawności". Śmieszne porównanie, ale nawet najwięksi nasi poeci wielokrotnie używali rymu "częstochowskiego" w swoich najwybitniejszych dziełach. Czekam zatem na wytknięcie przez Was ich błędów...
Bronku - zła interpretacja.
Coś, co w epoce romantyzmu było idealne, w czasach późniejszych zaś stopniowo zanikało, dziś uznawane bywa za literackie
faux pas. Pisząc wiersze, należy o tym pamiętać. Jest jednak coś jeszcze - nie dajmy się zwariować modzie. Czasami rym gramatyczny idealnie pasuje zarówno do treści, jak i do formy, wskazane jest zatem go użyć. Źle, gdy jest banalny (czytaj: częstochowski).
refluks pisze:Podtrzymuję to, co kiedyś napisałem na czacie - wywalić alchemika z moderatorni.
Drogi refluksie, skoro nie możesz się pogodzić z faktem, że o obsadzie stanowisk na Ósmym piętrze decyduje administracja, zawsze możesz postarać się zebrać sto tysięcy podpisów pod wnioskiem o referendum i tymże próbować odwołać dowolnego moderatora ze stanowiska. Podpisany wniosek skieruj, proszę, do laski pana Marszałka.
Wracając do wiersza - chyba wszystkie wątpliwości wyjaśnia post Leona.