rada
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
rada
Gdy miłość ci rozum odbiera
emocje zostają jedynie,
wtedy na poły umierasz,
innymi słowy już giniesz.
Spójrz wtedy durniu do lustra
odbicie cię pewnie przerazi,
zobaczysz otwarte usta
i głupi wyraz na twarzy.
Umów się ze swą wybranką
i powiedz, że właśnie ci przeszło
już z inną jesteś kochanką
a ona to raczej przeszłość.
Spójrz na nią chłodnym okiem,
doszukaj się jakiejś wady
i powiedz, że wyszła ci bokiem,
po prostu nie dajesz już rady.
Wtedy odzyskasz rozsądek,
powróci logiczne myślenie,
to koniec lecz także początek,
a wszystko zależy od ciebie.
Sam sytuację ocenisz
inaczej przegrasz z kretesem,
bo trzeba stąpać po ziemi
nawet gdy tego się nie chce.
emocje zostają jedynie,
wtedy na poły umierasz,
innymi słowy już giniesz.
Spójrz wtedy durniu do lustra
odbicie cię pewnie przerazi,
zobaczysz otwarte usta
i głupi wyraz na twarzy.
Umów się ze swą wybranką
i powiedz, że właśnie ci przeszło
już z inną jesteś kochanką
a ona to raczej przeszłość.
Spójrz na nią chłodnym okiem,
doszukaj się jakiejś wady
i powiedz, że wyszła ci bokiem,
po prostu nie dajesz już rady.
Wtedy odzyskasz rozsądek,
powróci logiczne myślenie,
to koniec lecz także początek,
a wszystko zależy od ciebie.
Sam sytuację ocenisz
inaczej przegrasz z kretesem,
bo trzeba stąpać po ziemi
nawet gdy tego się nie chce.
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: rada
Pomijając całkiem ciekawy temat wiersz został tak napisany że eksponuje niestety wszystkie zawarte w nim wady .
Cóż z wierszami bywa różnie raz wychodzą a raz nie .
Mimo to zajrzałem z ciekawością .
Z uszanowaniem L.G.
Cóż z wierszami bywa różnie raz wychodzą a raz nie .
Mimo to zajrzałem z ciekawością .
Z uszanowaniem L.G.
- Patka
Elko - każdy ma prawo publikować teksty jakie tylko chce, nawet te słabe. Po to jest forum, by inni mogli doradzić, pomóc, a autor mógł się więcej nauczyć. Forum literackie to nie miejsce tylko na idealne utwory. Nie pisz więc nikomu, że ma coś wyrzucić, bo to nieodpowiednie, nie mówiąc już o tym, że to zachęcanie do nieregulaminowych działań. Chyba lepiej dać komuś jakieś wskazówki, konkretnie napisać, co jest złe itp. niż kategorycznie stwierdzić - do wyrzucenia.
Przepraszam, Patko, ale na takim portalu, jak ten obowiązują jakieś normy. Pamiętam jak jeździłaś po mnie na samym początku. To było trudne, ale pomagało w pracy nad sobą.
Nie można zaniżać poziomu, to droga donikąd.
Dlaczego autor ma stać w miejscu zamiast się rozwijać?
Rady? Mam jedną, proszę poczytać Leona, Coobusa, Miszę, Skaranie, zobaczyć piękne metafory, zobaczyć, jak wiersz rymowany może płynąć... zachwycać. Tu jest od kogo się uczyć, wystarczy chcieć.
Nie można zaniżać poziomu, to droga donikąd.
Dlaczego autor ma stać w miejscu zamiast się rozwijać?
Rady? Mam jedną, proszę poczytać Leona, Coobusa, Miszę, Skaranie, zobaczyć piękne metafory, zobaczyć, jak wiersz rymowany może płynąć... zachwycać. Tu jest od kogo się uczyć, wystarczy chcieć.
- Patka
Widzisz - piszesz: jeździłam (co oczywiście mija się z prawdą). Ale nigdy nie napisałam - wywal to, bo to wstyd itp.
Nie wiem, o jakich normach piszesz. Uważasz, że powinno się zabronić publikowania kiepskich, grafomańskich tekstów?
Nie zapomnij też, że wypowiadasz się w swoim zdaniu, a nie całego portalu.
Autora przepraszam za ten mały offtop.
Nie wiem, o jakich normach piszesz. Uważasz, że powinno się zabronić publikowania kiepskich, grafomańskich tekstów?
A jak ma się rozwijać, skoro zamiast rad proponuje mu się wywalenie tekstu z forum? To ma jakoś pomóc?elka pisze:Dlaczego autor ma stać w miejscu zamiast się rozwijać?
Nie zapomnij też, że wypowiadasz się w swoim zdaniu, a nie całego portalu.
Autora przepraszam za ten mały offtop.
- skaranie boskie
- Administrator
Muszę stanąć w obronie Autora i Moderatora.
Jabberwocky publikuje u nas od dawna.
Czy jego wiersze są dobre, czy złe - nie mnie oceniać.
Z wierszami tak bowiem bywa, że tyle miewają różnych ocen, ilu odbiorców.
Tu, na ósmym piętrze, staramy się uczciwie pisać o utworach, wskazywać zarówno ich dobre strony, jak i mankamenty. Zwłaszcza przy tych ostatnich, rola komentujących winna sprowadzać się do wyciągnięcia pomocnej dłoni, do uświadomienia, jakie błędy popełnia autor i jak mógłby ich uniknąć.
Oczywiście najlepszym sposobem uniknięcia błędów w pisaniu jest powstrzymanie saię od pisania w ogóle, ale chyba nie tędy droga. Gdybyśmy nią poszli, dawno moglibyśmy poskładać zabawki i udać się na niekoniecznie zasłużony odpoczynek. Czy tego chcemy?
Myślę, że nie i dlatego proszę Cię, Elko, żebyś powstrzymała się w przyszłości od tak jednoznacznych komentarzy. Zwłaszcza tak jednoznacznie negatywnych. Jeśli uważasz utwór za słaby, napisz o jego słabości, pokaż niedociągnięcia, podpowiedz rozwiązania, nigdy natomiast nie próbuj decydować, co kto ma pozostawić, bądź usunąć.
Jabberwocky publikuje u nas od dawna.
Czy jego wiersze są dobre, czy złe - nie mnie oceniać.
Z wierszami tak bowiem bywa, że tyle miewają różnych ocen, ilu odbiorców.
Tu, na ósmym piętrze, staramy się uczciwie pisać o utworach, wskazywać zarówno ich dobre strony, jak i mankamenty. Zwłaszcza przy tych ostatnich, rola komentujących winna sprowadzać się do wyciągnięcia pomocnej dłoni, do uświadomienia, jakie błędy popełnia autor i jak mógłby ich uniknąć.
Oczywiście najlepszym sposobem uniknięcia błędów w pisaniu jest powstrzymanie saię od pisania w ogóle, ale chyba nie tędy droga. Gdybyśmy nią poszli, dawno moglibyśmy poskładać zabawki i udać się na niekoniecznie zasłużony odpoczynek. Czy tego chcemy?
Myślę, że nie i dlatego proszę Cię, Elko, żebyś powstrzymała się w przyszłości od tak jednoznacznych komentarzy. Zwłaszcza tak jednoznacznie negatywnych. Jeśli uważasz utwór za słaby, napisz o jego słabości, pokaż niedociągnięcia, podpowiedz rozwiązania, nigdy natomiast nie próbuj decydować, co kto ma pozostawić, bądź usunąć.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Skaranie, rujnujesz całą moją zdobytą tutaj wiedzę... jestem w szoku. Uczyliście mnie, żebym nie pisała grafomanii, stosowała metafory, dbała o wysoki poziom. Chłonęłam tę wiedzę jak gąbka, czego efekty widać gołym okiem.
Nikt mnie nie oszczędzał...
Autor tego tekstu, ma w swoim dorobku, dobre wiersze, o czym pisałam. Teraz poszedł sobie na skróty i dobrze o tym wie.
Pozdrawiam.elka.
Nikt mnie nie oszczędzał...
Autor tego tekstu, ma w swoim dorobku, dobre wiersze, o czym pisałam. Teraz poszedł sobie na skróty i dobrze o tym wie.
Parasz się poezją rymowaną, Twoje wiersze są na poziomie, więc kto jak nie Ty powinien oceniać?skaranie boskie pisze:Czy jego wiersze są dobre, czy złe - nie mnie oceniać.
Ok. Od tej pory będę tylko chwaliła.skaranie boskie pisze: proszę Cię, Elko, żebyś powstrzymała się w przyszłości od tak jednoznacznych komentarzy
Pozdrawiam.elka.