Wiosenny staw
-
- Kontakt:
Wiosenny staw
Powoli przecinasz zwierciadło
szlachetnym krokiem, każdą kroplę
napełniając samotnością.
Oczy wciąż patrzą w przeszłość,
poszukując we mgle na drugim
brzegu znajomych skrzydeł.
Noc - żyzna gleba,
wspomnienie zeszłej jesieni
prześwitującej w sitowiu.
Dławiące drobiny duszy
pragną pożegnać słońce,
połączyć serce z ukochaną.
Wiersz ten dedykuję bezimiennemu Łabędziowi
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
- eka
- Moderator
Re: Wiosenny staw
Szlachetny krok przecinający powoli zwierciadło...
Pozdrawiam.

Warto rozgryźć słowa Herberta i może podpatrzyć jego styl? Jeśli wola, oczywiście.Niedzisiejszy pisze:" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
Pozdrawiam.
-
Ta trzecia strofa bardzo się podoba,
gdyby cały wiersz udało się utrzymać
w takim klimacie - byłby bardzo dobry...
gdyby cały wiersz udało się utrzymać
w takim klimacie - byłby bardzo dobry...
- anastazja
- bdb strofka.Niedzisiejszy pisze:Powoli przecinasz zwierciadło
szlachetnym krokiem, każdą kroplę
napełniając samotnością.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
- Kontakt:
Przepraszam Was, że musieliście tyle czekać na moją odpowiedz, matura...
Cóż sam nie wiem co z tym wierszem zrobić.
Według Alka trzecia jest dobra, według Anastazji pierwsza, a według Eki chyba jest źle, więc jestem zagubiony w tym wszystkim
Moim zdaniem do poprawy jest trzecia strofa, nie wiem jak z resztą. Troszkę przyzwyczaiłem się do tego wiersza, ma już ponad pół roku, i trudno mi coś zmienić. Ale z tego co widzę muszę. Szkoda że w naszych czasach patos jest zły, bo wszystko musi być radosne i pełne uśmiechu
Cóż sam nie wiem co z tym wierszem zrobić.
Według Alka trzecia jest dobra, według Anastazji pierwsza, a według Eki chyba jest źle, więc jestem zagubiony w tym wszystkim

Moim zdaniem do poprawy jest trzecia strofa, nie wiem jak z resztą. Troszkę przyzwyczaiłem się do tego wiersza, ma już ponad pół roku, i trudno mi coś zmienić. Ale z tego co widzę muszę. Szkoda że w naszych czasach patos jest zły, bo wszystko musi być radosne i pełne uśmiechu
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
- skaranie boskie
- Administrator
Nie wiem czy oczekujesz szczerego komentarza, czy jednak pochwał. Jeśli tego drugiego, zamilknę.
Podpisuję się oburącz pod sugestią Eki, i to chyba powinno wystarczyć.
A to na osłodę

Podpisuję się oburącz pod sugestią Eki, i to chyba powinno wystarczyć.

A to na osłodę

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
- Kontakt:
Nie oczekuję fałszywych pochwał, zbyt dużo fałszu widzę każdego dnia, poza tym chce jednak iść do przodu. Muszę pomyśleć jak to zrobić, bo szkoda było by zepsuć dobry pomysł na wiersz.
Tutaj czeka mnie właśnie dużo pracy, bo przez zbyt pochwalną opinie pewnej osoby zbyt długo myślalem, że jest dobry...
Bardzo Ci dziękuję za komentarz
A to co przesłałaś na osłodę to będę miał jeszcze do końca grudnia :p ( mam już 18 lat, ale wolę nie przesadzać z alkocholem, jedno piwo raz w tygodniu typu radler wystarcza
)
Ponieważ jest ranek ja przesyłam kawę
Tutaj czeka mnie właśnie dużo pracy, bo przez zbyt pochwalną opinie pewnej osoby zbyt długo myślalem, że jest dobry...
Bardzo Ci dziękuję za komentarz

A to co przesłałaś na osłodę to będę miał jeszcze do końca grudnia :p ( mam już 18 lat, ale wolę nie przesadzać z alkocholem, jedno piwo raz w tygodniu typu radler wystarcza

Ponieważ jest ranek ja przesyłam kawę

-
- Kontakt:
Postanowiłem poeksperymentować trochę z tym wierszem, co sądzicie?
" Ogrzewam bladą szyję
zagiętą w łuk,
z szumiącą przysięgą
zapisaną w sitowiu.
Pamiętam pomarańczowe
usta zwieńczone nocą... "
" Ogrzewam bladą szyję
zagiętą w łuk,
z szumiącą przysięgą
zapisaną w sitowiu.
Pamiętam pomarańczowe
usta zwieńczone nocą... "
- Elunia
Trzecia ok, a z pierwszej na początek wycięłabym "szlachetnym krokiem, każdą kroplę".
Może
napełniając samotnością. Oczy
dławiące drobiny
pragną pożegnać słońce.
Noc - żyzna gleba,
wspomnienie zeszłej jesieni
prześwitującej w sitowiu.
Może
napełniając samotnością. Oczy
dławiące drobiny