kto pisze po co Ci Bóg
zbiera ogromną ciszę
bo Niebo jest dla każdego
zasnute pajęczyną zawiłych tajemnic
z dekoderem sedna spraw
bez kawy i papierosa
odczekać burzę
nawet kiedy sen jest
silniejszy
a wolność to być ...
człowiekiem
mimo...
wszystko
wolność
- alchemik
Re: wolność
Nie zupełnie jestem przekonany do tezy zawartej w dwóch pierwszych wersach. W naszym kraju na tak zadane pytanie otrzymasz natychmiast sto, albo i więcej odpowiedzi z jednego źrodła, sarknięć, gromiących spojrzeń. Bo pytania o Boga są zabronione. On jest i kropka. Tak napisano w Biblii, jedynej książce z sensem, z jedynymi odpowiedziami.
Oczywiście wiem, że chciałeś sprowokować i w następnych wersach wyjaśniasz, że to tajemnica, a dekoder zawarty jest w wierze.
No właśnie, tajemnica, metafizyka. A w przypadku tajemnic, albo je uszanujemy, albo zadajemy pytania, aby je rozwikłać. Przy czym w przypadku zadawania pytań nie można opierać się na dogmatach, bo tak naprawdę nie ma prawdy objawionej, istnieje tylko wiara, że to prawda.
należy oprzeć sie na gnozie, wiedzy, ktorą zdobywa się właśnie pytając o świat wokół. Tak rozumiem wolność wyboru i bycia czlowiekiem, który tę wolność ponoć uzyskał od Najwyższego.
Wiersz mi się podoba. Porusza niebłahy temat, w miarę delikatnie.
Puenta mądra.
Oczywiście wiem, że chciałeś sprowokować i w następnych wersach wyjaśniasz, że to tajemnica, a dekoder zawarty jest w wierze.
No właśnie, tajemnica, metafizyka. A w przypadku tajemnic, albo je uszanujemy, albo zadajemy pytania, aby je rozwikłać. Przy czym w przypadku zadawania pytań nie można opierać się na dogmatach, bo tak naprawdę nie ma prawdy objawionej, istnieje tylko wiara, że to prawda.
należy oprzeć sie na gnozie, wiedzy, ktorą zdobywa się właśnie pytając o świat wokół. Tak rozumiem wolność wyboru i bycia czlowiekiem, który tę wolność ponoć uzyskał od Najwyższego.
Wiersz mi się podoba. Porusza niebłahy temat, w miarę delikatnie.
Puenta mądra.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- Gorgiasz
- Moderator
Wszystko pięknie z wyjątkiem "Ci" dużą literą i dwoma trzykropkami całkowicie (IMHO) zbędnymi. O spacji przed tym drugim nie wspomnę.

Nie wiem czy to pytanie, czy stwierdzenie, ale w obu przypadkach można liczyć na szeroki odzew. Choć nie zawsze merytoryczny.kto pisze po co Ci Bóg
zbiera ogromną ciszę
- eka
- Moderator
Szacun, w samo sedno.Napoleon North pisze:kto pisze po co Ci Bóg
zbiera ogromną ciszę
---------------------------------------
Rodzimy się, wskakujemy na gotowy świat... więc w osłupienie wprawia owo pytanie.