Żadna ciemność nie jest tak głęboka
jak ta, w której krążą martwe ptaki.
Nikt nie wzywa pomocy, cisza przebija
skórę, wypalając numery.
Po wewnętrznej stronie.
Bydło na rzeź także umiera stojąc,
bez epitafiów. Raczej z pogardą krwi
zmywanej silnym strumieniem wody.
I wszystko lśni, sterylną drwiną.
Biel wymusza zamknięcie oczu,
z nadzieją, że wtedy mniej boli.
Jednak to wiedzą tylko ci, którym znaki
są już obojętne. Bo nie ma takich słów
jak emet. Albo uparcie czytamy
bez pierwszej litery.
Już słychać szum skrzydeł. I milczenie
rozsadzające oczy.
Nauka czytania
- anastazja
Boże Marcinie
Niby wszystko wiemy, ale nie widzimy. Wiersz masakra! Wiesz o co mi chodzi? Na chwilę umarłam. Opisałeś dokładnie, teraz mnie czytanie wysadziło oczy.
Warsztat masz taki jak lubię. Ale nie o zwierzętach. Nie mogę siebie zrozumieć. Gdyby to było o ludzkim cierpieniu, nie bolałby mnie tak, (nawet lubię, o czym wiesz) dlaczego? - Człowiek rozumny potrafi sobie wytłumaczyć wszystko, a zwierzę...
Wiersz niesamowity, tylko nie dla mnie.
Pozdrawiam.

Warsztat masz taki jak lubię. Ale nie o zwierzętach. Nie mogę siebie zrozumieć. Gdyby to było o ludzkim cierpieniu, nie bolałby mnie tak, (nawet lubię, o czym wiesz) dlaczego? - Człowiek rozumny potrafi sobie wytłumaczyć wszystko, a zwierzę...
Wiersz niesamowity, tylko nie dla mnie.

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Re: Nauka czytania
Witaj,
doskonale rozumiem koment Anastazji, bo odczuwam podobnie ( ona: "Gdyby to było o ludzkim cierpieniu, nie bolałby mnie tak" - a ja mam prawie
tak samo). Emet - Prawda obejmuje wszelkie litery - w wierszu nauka czytania jest nauką kaleką. Hebrajskie słowo Emet - gdy ująć pierwszą literę, kojarzy się mi jakoś dziwnie z angielskim" meat" ( mięso)...
p.s.
Piszesz:"I wszystko lśni, sterylną drwiną."
Uważam: albo " I wszystko lśni sterylną drwiną."
albo:" I wszystko lśni - sterylną drwiną."
H8
doskonale rozumiem koment Anastazji, bo odczuwam podobnie ( ona: "Gdyby to było o ludzkim cierpieniu, nie bolałby mnie tak" - a ja mam prawie
tak samo). Emet - Prawda obejmuje wszelkie litery - w wierszu nauka czytania jest nauką kaleką. Hebrajskie słowo Emet - gdy ująć pierwszą literę, kojarzy się mi jakoś dziwnie z angielskim" meat" ( mięso)...
p.s.
Piszesz:"I wszystko lśni, sterylną drwiną."
Uważam: albo " I wszystko lśni sterylną drwiną."
albo:" I wszystko lśni - sterylną drwiną."
H8