Czarownica

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
anastazja
Re: Czarownica

#11 Post autor: anastazja » 26 sty 2017, 15:41

Lekki postrach peelki ;)
Mchuszmer pisze:zaś nocą
ćmy zbierać z pajęczyn
przeżuwać pustymi dziąsłami
- o, ja cię! Ileż tu fantazji. Lubię Cię czytać, choć nie zawsze komentuję. Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Marcin Sztelak

#12 Post autor: Marcin Sztelak » 27 sty 2017, 11:34

Uwielbiam czarownice, bardzo dobrze zobrazowany i klimatyczny wiersz.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#13 Post autor: Mchuszmer » 29 sty 2017, 11:03

Anastazjo (wiem:-) ), Marcinie, dzięki Wam za odwiedziny w chacie, kłaniam się :-)

Ewuś, miałem na myśli, że nie pamiętam całego komentarza z Wrzeszczy :-) No fakt, był dłuższy i przerób był inny, te limity były fajne, a już mnie to na pewno przytłoczyłaby tutejsza ilość publikacji, nie zdążyłbym się z jednego klimatu na inny przestawić, heh.
Ta piątka tu musi być inna niż u mnie, w takim razie, no ciekawe, będą losowania :-).
mchusz, mchusz.

elka

#14 Post autor: elka » 30 sty 2017, 0:09

Wspaniale się czyta takie wierze, a przecież tematyka raczej ciężka, bolesna... O rany! Ja też chciałabym zostać czarownicą i chociaż na chwilę przenieść się w inny wymiar samotności.

Za wiersz wielkie :bravo:

Pozdrawiam.elka.

Stella

#15 Post autor: Stella » 30 sty 2017, 0:15

Elko, każdy wymiar samotności boli. Jakem czarownica.
A wiersz- fantastyczny. Przywiódł mnie tytuł- jak mojego wiersza :)

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#16 Post autor: Mchuszmer » 30 sty 2017, 21:45

Wy tu naprawdę lubicie czarownice, ha!

No, może Elko czasem trzeba trochę posamocić z dystansu, zależy jak na to patrzeć :-)

Stel'ko, oczywiście, i łatwo też, myślę, można zniekształcić postrzeganie. Cikekaw, jeszcze poszukam tego wiersza ;-)

Dziękuję Wam za słowa, pozdrowienia :-)
mchusz, mchusz.

Henryk VIII

#17 Post autor: Henryk VIII » 30 sty 2017, 22:27

Witaj,
jest w wierszu tęsknota za dziką wolnością, za uwolnieniem. Za odejściem od gwarnego świata. Piszesz:" kiedyś wypuszczę na wolność
wszystkie burze zebrane pod płaszczem" - jest marzenie o wypuszczeniu tego, co było tłumione. Czarownice i w historii, i w literaturze spotyka się rozmaite - jedne złe, inne pożyteczne. Częstokroć zielarki i akuszerki nazywano czarownicami. Za moich czasów ( Tudorów) wystarczyło kogoś pomówić , by pożegnał się z życiem - oczywiście dla zysku; ziemia była łakomym kąskiem. Twoja czarownica nie jest zbyt pożyteczna, jej główny zamysł jest skupiony na samej sobie, aby się wyzwolić z tego, co ją tłumi, chce się rozhulać. Jak dla mnie to symboliczna figura. Z bolesnym pierwiastkiem...
:kofe:
H8

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#18 Post autor: Mchuszmer » 31 sty 2017, 9:30

Witaj, Królu :-)
Dziękuję za wnikliwe czytanie, sporo trafnych wniosków, to miłe.
Cóż, tak, wycofanie i uwolnienie od tego co tłumi, ale też od wszystkiego co trudne w relacjach; pewna sprzeczność w pamięci i zarazem tłumieniu; chociaż można mieć nadzieję, że to peelki odgrażanie się w nieskończoność, bo wciąż zbiera :-).

No, niestety, ponoć ostatnią "czarownicę" skazano i spalono jeszcze w XIX wieku.
Pozdrawiam!
Ja właśnie :kofe:
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#19 Post autor: eka » 17 kwie 2017, 9:58

Mchuszmer pisze:Ta piątka tu musi być inna niż u mnie, w takim razie, no ciekawe, będą losowania :-).
Z reguły tak jest, czasami bardziej się trafia w cudze niż własne czułe punkty w układanych wersach : )
Róża pustyni jest na mojej liście też.
Muszę przejrzeć Twoje publikacje. Ale chyba na bank nie ma wiersza, do którego popełniłam jedną z nielicznych moich parodii : )

----------------
Świetna ta Czarownica, ma moc, która zniewala, a przed nastaniem nocy szczególnie.

AS...

#20 Post autor: AS... » 17 kwie 2017, 11:06

nie ma takiego złego :)
dzięki awanturze na Łysej Górze
poznałem Twój wiersz
i teraz w imieniu wszystkich Gargameli i Klakierów
mogę powiedzieć:
świetny
:ok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”