kropka sześć
-
kropka sześć
wojna, wojna mruczy Józef, nie pogrzebią
polskości, pojedziemy na wschód
szybko szybko, nic nie zabieraj,
laleczkę i walizki dowiozą
obiecali - litościwi
zobacz tatko, pomylili wagony
bydlęce! a rampa przeładowana
/nie bój się Heluś/
każdego dnia będzie luźniej,
śnieg przykryje zamknięte oczy
nasyci
później tylko odkryte ciężarówki
zawiozą nas w białą krainę,
nie patrz na zamarznięte ciała
tam raj.
polskości, pojedziemy na wschód
szybko szybko, nic nie zabieraj,
laleczkę i walizki dowiozą
obiecali - litościwi
zobacz tatko, pomylili wagony
bydlęce! a rampa przeładowana
/nie bój się Heluś/
każdego dnia będzie luźniej,
śnieg przykryje zamknięte oczy
nasyci
później tylko odkryte ciężarówki
zawiozą nas w białą krainę,
tam raj.
- Gorgiasz
- Moderator
Re: kropka sześć
Niezłe. Smutne i prawdziwe.
Kawałek historii, zamkniętej w kilku słowach.zingara pisze:zawiozą nas w białą krainę,
tam raj.

Pozdrawiam.elka.

- Gloinnen
- Administrator
Szacun za wybór tematyki, ponieważ coraz częściej słyszy się zewsząd głosy obśmiewające Polaków za pamięć dla dramatycznych wydarzeń z naszej historii. Kpi się z przywiązania do tradycji, korzeni, szacunku zarówno wobec bohaterów, jak i bezimiennych ofiar minionego wieku, naznaczonego dwiema wojnami światowymi.
W polskojęzycznych ośrodkach opiniotwórczych mówi się o swoistej nekrofilii, pielęgnowaniu kultu martyrologiczno-funeralnego, zarzuca zaściankowość, anty-postępowość, zafiksowanie na uwsteczniających mentalnie i społecznie mitach. Polska historia i związane z nią rozmaite formy upamiętniania oraz oddawania czci, zajmują zatem drugie miejsce po Kościele Katolickim, jeśli chodzi o cel tej powszechnej szydery.
Dlatego cieszy mnie, że znajdują się jeszcze Autorzy, którzy nie ulegają tej tendencji. A wiersz napisany został w sposób bardzo dobry. Oszczędny, wyważony, operuje szczegółem i autentyzmem. Nie ma w nim patosu, dydaktyki, pomnikowości, nachalnego wciskania emocji. Właśnie dzięki temu te wersy brzmią wyjątkowo przekonująco i poruszają czytelnika. Staje się on niejako mimowolnym świadkiem tamtych wydarzeń, które, choć poetycko przetworzone, wciąż nie tracą swojego realizmu.
Końcówka rewelacyjnie łączy ukazaną w krzywym zwierciadle ziemię obiecaną (w tym kontekście brzmi to jak gorzka ironia dziejowa) i motyw śmierci. Bo summa summarum raj jest rzeczą ostateczną.
Pozdrawiam,
Glo.
W polskojęzycznych ośrodkach opiniotwórczych mówi się o swoistej nekrofilii, pielęgnowaniu kultu martyrologiczno-funeralnego, zarzuca zaściankowość, anty-postępowość, zafiksowanie na uwsteczniających mentalnie i społecznie mitach. Polska historia i związane z nią rozmaite formy upamiętniania oraz oddawania czci, zajmują zatem drugie miejsce po Kościele Katolickim, jeśli chodzi o cel tej powszechnej szydery.
Dlatego cieszy mnie, że znajdują się jeszcze Autorzy, którzy nie ulegają tej tendencji. A wiersz napisany został w sposób bardzo dobry. Oszczędny, wyważony, operuje szczegółem i autentyzmem. Nie ma w nim patosu, dydaktyki, pomnikowości, nachalnego wciskania emocji. Właśnie dzięki temu te wersy brzmią wyjątkowo przekonująco i poruszają czytelnika. Staje się on niejako mimowolnym świadkiem tamtych wydarzeń, które, choć poetycko przetworzone, wciąż nie tracą swojego realizmu.
Końcówka rewelacyjnie łączy ukazaną w krzywym zwierciadle ziemię obiecaną (w tym kontekście brzmi to jak gorzka ironia dziejowa) i motyw śmierci. Bo summa summarum raj jest rzeczą ostateczną.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Po komentarzu Glo - już nic dodać, nic ująć.
Brawo, Ewa za wiersz, o którym moją opinię już znasz skądinąd.
Brawo, Ewa za wiersz, o którym moją opinię już znasz skądinąd.

-
dziękuję za komentarze, jest mi bardzo miło za tak dobre przyjęcie wiersza:) pozdrawiam
- eka
- Moderator
Podmiot jak narrator wszystkowiedzący, zasygnalizowany w części 1. wersu, bo rozumiem, że dalej to wyłącznie kwestie Józefa i dziewczynki.
Hm... czasami tragizm ironii jest jedynym, który pozwoli uporać się ze swoimi emocjami, z losem Sybiraków.
-----------
Miałam Ich w rodzinie (już odeszli), z Innymi organizowałam spotkania. Pomagałam w wydawaniu sybirackich wspomnień i wierszy.
Ciekawe, jak by przyjęli ten punkt, perspektywę.
Dobry wiersz, zatrzymuje.
Pozdrawiam.
Hm... czasami tragizm ironii jest jedynym, który pozwoli uporać się ze swoimi emocjami, z losem Sybiraków.
-----------
Miałam Ich w rodzinie (już odeszli), z Innymi organizowałam spotkania. Pomagałam w wydawaniu sybirackich wspomnień i wierszy.

Dobry wiersz, zatrzymuje.
Pozdrawiam.
- lczerwosz
- Administrator
Dobrze napisane i dobrze, że napisane.