Sprzeciw
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
Sprzeciw
Niewesołe wieści z kraju urodzenia,
zdrajcy są witani jak bohaterowie.
Demokracja prawem też do warcholenia.
Ze zdumienia włosy jeżą się na głowie.
Z konstytycji biorą to co po ich myśli,
niezawisłość sądu dogmatem bezprawia.
Widać jak na dłoni do koryta wyścig,
bo wtedy do woli można się zabawiać.
Często ręka świerzbi przyłożyć gdzie trzeba,
kiedy w żywe oczy łże wybraniec ludu.
Moralność, zasady potrafił pogrzebać
system, który karał wyciąganie brudów.
A ty, który szukasz sensu życia w wierszach,
z mentalnością strusia chowasz w piasek głowę.
Przez swą obojętność - odważnych zniechęcasz
i na dalszy rozpad dajesz swoją zgodę.
zdrajcy są witani jak bohaterowie.
Demokracja prawem też do warcholenia.
Ze zdumienia włosy jeżą się na głowie.
Z konstytycji biorą to co po ich myśli,
niezawisłość sądu dogmatem bezprawia.
Widać jak na dłoni do koryta wyścig,
bo wtedy do woli można się zabawiać.
Często ręka świerzbi przyłożyć gdzie trzeba,
kiedy w żywe oczy łże wybraniec ludu.
Moralność, zasady potrafił pogrzebać
system, który karał wyciąganie brudów.
A ty, który szukasz sensu życia w wierszach,
z mentalnością strusia chowasz w piasek głowę.
Przez swą obojętność - odważnych zniechęcasz
i na dalszy rozpad dajesz swoją zgodę.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2017, 20:13 przez niepozorny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
- EdwardSkwarcan
Re: Sprzeciw
Politycznie u Ciebie.
Politycy nie czytają wierszy na stronach, więc trud daremny.

Politycy nie czytają wierszy na stronach, więc trud daremny.

-
Re:Edward Skwarcan - ale to przecież nie do polityków, lecz do ludzi piszących i podobno wrażliwych na rzeczywistość, a nawet próbujących ją zmieniać. 

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
I tak próbujemy ją zmieć od setek lat jeśli nie dłużej .
Próbować trzeba .
Ten wiersz nic nie zmienia w Leonie mimo iż jest do poczytania i dobrze napisany .
Dalej nie przepadam za poezją polityczną. Chyba że jest satyrą .
Poza tym to absolutnie nie moje poetyckie klimaty.
Ale zajrzałem z ciekawością .
Ukłony L.G.
Próbować trzeba .
Ten wiersz nic nie zmienia w Leonie mimo iż jest do poczytania i dobrze napisany .
Dalej nie przepadam za poezją polityczną. Chyba że jest satyrą .
Poza tym to absolutnie nie moje poetyckie klimaty.
Ale zajrzałem z ciekawością .
Ukłony L.G.
- tabakiera
Wiersz bardzo dosłowny, z bardzo utartymi sformułowaniami ("do koryta wyścig", "jeżenie włosów na głowie ze zdumienia", "widać jak na dłoni" itp.), moralizatorski.
Autor zadbał o rymy abab.
Średniówka 6/6.
Po "bezprawia", przed kropką niepotrzebna spacja.
Autor zadbał o rymy abab.
Średniówka 6/6.
Po "bezprawia", przed kropką niepotrzebna spacja.
-
Leonie - dziękuję za zajrzenie. Trochę satyry jest, ale nie ma zamiaru rozbierać treści, bo i tak nie mam wpływu na czyjąś interpretację
tabakiera - czy utarte sformułowania, czytelne w swoim znaczeniu, to zarzut, że zbyt zrozumiałe? Dziwi mnie brak odniesienia do treści. Prawdziwa, nieprawdziwa? Może trochę więcej odwagi w wyrażaniu własnej oceny opisanej sytuacji, ale nie nalegam

tabakiera - czy utarte sformułowania, czytelne w swoim znaczeniu, to zarzut, że zbyt zrozumiałe? Dziwi mnie brak odniesienia do treści. Prawdziwa, nieprawdziwa? Może trochę więcej odwagi w wyrażaniu własnej oceny opisanej sytuacji, ale nie nalegam

- tabakiera
Prawdziwa dla tych, którzy się z nią zgadzają, kłamliwa dla zwolenników obecnego systemu - tak to z polityką bywa.
Jeśli o mnie chodzi, prawdziwie.
Moim zdaniem jest zbyt dosłownie i wtórnie.
Jakbym gderania pod sklepem słuchała (bez urazy).
Jeśli o mnie chodzi, prawdziwie.
Moim zdaniem jest zbyt dosłownie i wtórnie.
Jakbym gderania pod sklepem słuchała (bez urazy).
- EdwardSkwarcan
Widać jak na dłoni, że jesteś przeciw rządzącej opcji. Ja też, jednak nie lubię polityki w poezji.
Wybacz.
Tabakiera ma rację, bo jest prostota. Niestety politycznie nie może być metaforycznie, bo wychodzą chocki- klocki.

Wybacz.
Tabakiera ma rację, bo jest prostota. Niestety politycznie nie może być metaforycznie, bo wychodzą chocki- klocki.

-
tabakiera - już bardziej konkretnie. Jeśli te gderania przed sklepem są rzeczywistością, brak mi takiego rozeznania, to od narzekania na rzeczywistość zaczyna się wymiana poglądów, przybierając konkretniejsze formy w miejscach, gdzie debata społeczna odbywa się i na serio, i z udziałem osób mających trochę więcej do powiedzenia oraz wieksze rozeznanie w sprawie. 
Edward Skwarcan - właściwie jestem za dobrą zmianą i w tym sprzyjam partii rządzącej. Ale liczą sie efekty, a nie intencje czy obietnice. "Tam gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą", więc trudno oczekiwać samych pozytywów działania. Polityka w poezji to żadna nowość, chyba że za politykę uważa się walkę o władzę, dla samego władania i osobistych korzyści. Dla mnie polityka to :zręczne i układne działanie w celu osiągnięcia określonych zamierzeń, korzystne dla tych, którzy obdarzyli mandatem zaufania tych, którzy sprawują aktualnie władzę. Skoro metafora to figura stylistyczna polegająca na nietypowym połączeniu wyrazów, dzięki któremu przynajmniej jeden z nich uzyskuje nowe znaczenie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby i pojęcia rodzące się w polityce stawały się metaforami. One wręcz się stają ot, choćby pojęcie poprawności politycznej, cenzury na niewygodne dla którejś strony sformułowania czy opinie.

Edward Skwarcan - właściwie jestem za dobrą zmianą i w tym sprzyjam partii rządzącej. Ale liczą sie efekty, a nie intencje czy obietnice. "Tam gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą", więc trudno oczekiwać samych pozytywów działania. Polityka w poezji to żadna nowość, chyba że za politykę uważa się walkę o władzę, dla samego władania i osobistych korzyści. Dla mnie polityka to :zręczne i układne działanie w celu osiągnięcia określonych zamierzeń, korzystne dla tych, którzy obdarzyli mandatem zaufania tych, którzy sprawują aktualnie władzę. Skoro metafora to figura stylistyczna polegająca na nietypowym połączeniu wyrazów, dzięki któremu przynajmniej jeden z nich uzyskuje nowe znaczenie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby i pojęcia rodzące się w polityce stawały się metaforami. One wręcz się stają ot, choćby pojęcie poprawności politycznej, cenzury na niewygodne dla którejś strony sformułowania czy opinie.