ciepło jest odwracalne
- tetu
ciepło jest odwracalne
tylko patrzeć kiedy zwinie się w kłębek i uleci
mówiłam - nie kładź gwiazd na kamieniu
zmarzły jak twoje dłonie
które próbuję rozgrzać
nocą dotykasz prawdziwych kobiet
ich młode włosy plączą się niczym sen
a w nim dzielisz niebo
na dwa przeciwległe księżyce oddalone o dotyk
i cień mojego kochanka
nie mam już siły
próżno podsycać ogień
za zamkniętymi oczami wiję się jak dym
zmarzły jak twoje dłonie
które próbuję rozgrzać
a w nim dzielisz niebo
i cień mojego kochanka
nie mam już siły
próżno podsycać ogień
Ostatnio zmieniony 04 cze 2017, 16:26 przez tetu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Re: zanim mnie ogrzejesz wycieknę między palcami
jedynie wersyfikację bym nieco inaczej:tetu pisze:każdej nocy dotykasz prawdziwych kobiet
ich młodych włosów rozrzucone po kostki plączą się
niczym sen w którym niebo poszło nam w pięty
każdej nocy dotykasz prawdziwych kobiet
ich młodych włosów
rozrzucone po kostki plączą się niczym sen
w którym niebo poszło nam w pięty
Pozdrawiam

- biegnąca po fali
Tu mi coś zgrzyta. To chyba kwestia zapisu.tetu pisze:każdej nocy dotykasz prawdziwych kobiet
ich młodych włosów rozrzucone po kostki plączą się
niczym sen w którym niebo poszło nam w pięty
A może tak:
ich młodych włosów
rozrzucone po kostki plączą się niczym sen
Albo jeszcze inaczej:
Dużo dookreśleń. Dlatego zrezygnowałam z jednego, a "się"
nie razi już na końcu wersu. Tyle.
Przepraszam za samowolkę, tecia.
Cała ja;)
PS
Tak właściwie, to w tym pierwszym zapisie, nie za bardzo wiadomo o co chodzi.
Czy plączą się włosy czy może kobiety, dotykane przez peela.
PS 2
Zrezygnowałabym z "mnie" w tytule.
i przeszłość
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
dopóki widać ślady
AS...
witka
- tetu
Point, Ewo dzięki za opinię:)
Ten wiersz miał w ogóle zupełnie inną formę zapisu. Długo się nad nią zastanawiałam. W efekcie końcowym stwierdziłam że jest chwiejny i zdecydowałam go wyrównać.
Nad wskazanym fragmentem też się zastanawiałam. Tak myślałam że zaczniecie się zastanawiać co się plącze:)
Dzięki poprawiam.
Ewa u mnie samowolka dozwolona. Ja się nie gniewam. Mam dystans do siebie i tego co robię, zatem nie przepraszaj. Najwyżej się nie zgodzę z czytającym i już.

Ten wiersz miał w ogóle zupełnie inną formę zapisu. Długo się nad nią zastanawiałam. W efekcie końcowym stwierdziłam że jest chwiejny i zdecydowałam go wyrównać.
Nad wskazanym fragmentem też się zastanawiałam. Tak myślałam że zaczniecie się zastanawiać co się plącze:)
Dzięki poprawiam.
Ewa u mnie samowolka dozwolona. Ja się nie gniewam. Mam dystans do siebie i tego co robię, zatem nie przepraszaj. Najwyżej się nie zgodzę z czytającym i już.

- biegnąca po fali
Akurat popijam cappuccino:)

i przeszłość
dopóki widać ślady
AS...
witka
dopóki widać ślady
AS...
witka
- tabakiera
Powtórzenie "które", "w którym" zgrzyta i łatwo coś z tym zrobić.
Jakoś młode włosy słabo mi pasują.
Włosy chyba najmniej się starzeją, siwe łatwo ufarbować.
Wypadają stare, rosną nowe.
Nie, nie pasuje mi epitet "młode" do włosów i nie umiem racjonalnie tego uzasadnić, choć próbuję.
Bardzo dobry fragment z gwiazdami na kamieniu i puenta.
Jakoś młode włosy słabo mi pasują.
Włosy chyba najmniej się starzeją, siwe łatwo ufarbować.
Wypadają stare, rosną nowe.
Nie, nie pasuje mi epitet "młode" do włosów i nie umiem racjonalnie tego uzasadnić, choć próbuję.

Bardzo dobry fragment z gwiazdami na kamieniu i puenta.
- eka
- Moderator
Tetu, wiersz ma dołujący klimat, jest gorzki (prawdziwe kobiety), zawiera wiele ukrytych odniesień chyba do bliskiej relacji skazanej wyłącznie na komunikację, która znika po zamknięciu powiek, czyli pozbawionej fizyczności. Znaczeń mnóstwo, czytanie się rwie, bo odwracają uwagę od głównego wątku - utraty nadziei w sens kontynuowania związku.
Ten frazeologizm - pójść w pięty odbieram jak zgrzyt, nie pasuje do językowego obrazowania całości.
Sorry, że przedstawiam odchudzoną wersję, zobacz, czy zrozumiałam Twój wiersz, a uszczuplając - nie zmieniłam przesłania.
*
ciepło jest odwracalne
zmarzły jak twoje dłonie
które próbuję rozgrzać
a w nim dzielisz niebo
i cień mojego kochanka
nie mam już siły
próżno podsycać ogień
----------------------------------------------------------------
Chyba: ciepło jest odwracalne pasowałoby do tytułu, bo w aktualnym czasownik wycieknę ,a w poincie - wiję się - są zdecydowanie rozbieżne w czynności.
Pozdrawiam.

Ten frazeologizm - pójść w pięty odbieram jak zgrzyt, nie pasuje do językowego obrazowania całości.
Sorry, że przedstawiam odchudzoną wersję, zobacz, czy zrozumiałam Twój wiersz, a uszczuplając - nie zmieniłam przesłania.
*
ciepło jest odwracalne
zmarzły jak twoje dłonie
które próbuję rozgrzać
a w nim dzielisz niebo
i cień mojego kochanka
nie mam już siły
próżno podsycać ogień
----------------------------------------------------------------
Chyba: ciepło jest odwracalne pasowałoby do tytułu, bo w aktualnym czasownik wycieknę ,a w poincie - wiję się - są zdecydowanie rozbieżne w czynności.
Pozdrawiam.

-
Tytuł - bomba!!!
Tekst godny piedestału
Pozdrawiam

Tekst godny piedestału

Pozdrawiam

- tetu
Doroto "które , w którym" - widziałam:) ale wydają mi się na tyle w bezpiecznej odległości że postanowiłam zostawić:) co do włosów nie zgodzę się że włos się nie starzeje
" Wypadają stare, rosną nowe"
może i tak, ale są coraz cieńsze i pozbawione blasku , siwieją, płowieją, są pozbawione sprężystości, tracą kondycję, a już po 30 tym roku życia nie rosną jak dawniej, sprawa hormonów. Farbować można, jasne ale to zwyczajny kamuflaż:) Wiesz jak to się mówi z tyłu liceum...
Myślę że " młode włosy" mogą zostać mają swoje uzasadnienie, choć w pierwszej wersji były najpierw szorstkie w odniesieniu do odczuć i złości peelki, potem gładkie, tak jak je widział kochanek, więc sama widzisz mieszałam i mieszałam, aż zdecydowaałm na młode:) Bardzo Ci dziękuję za opinię, miłego wieczoru:)
Ewo, wiersz sam w sobie jest dołujący to prawda. Użycie frazeologizmu "pójść w pięty, poszło nam w pięty" zostało użyte w kontekście braku dopełnienia przez podmiot liryczny owego "szczęścia", dotyku, bliskości, a co za tym idzie poczucia bezpieczeństwa i odkrywania samego siebie.
Dzielenie nieba na dwa ok, ale nie ma tutaj już tego podkreślenia związanego z intymnością, z tym czego pelce ewidentnie brakuje. Tak mi się wydaje.
Można dzielić coś na dwa i czasami jest to wystarczające. Tu podmiot zdecydowanie cierpi z powodu pewnych braków jakie silnie odczuwa. Tak naprawdę tytuł w pierwszej wersji był puentą. Zdecydowałam inaczej. Stwierdziłam, że różnica czasów pomiędzy tytułem, a puentą nie będzie aż tak znacząca, bo pierwsze mamy do czynienia z czasem przyszłym co jest następstwem tego co w puencie, ale bardzo dobrze rozumiem rozterki. Widocznie to co sobie wymyśliłam, a co tak naprawdę jest tylko snem peelki (stąd czas przyszły w tytule a teraźniejszy w puencie) wymagają dopracowania. Serdecznie dzięki za wgląd, pozdrawiam
Gaju, cieszę się z odbioru, pozdrawiam:)
Kawusia dla wszystkich

" Wypadają stare, rosną nowe"
może i tak, ale są coraz cieńsze i pozbawione blasku , siwieją, płowieją, są pozbawione sprężystości, tracą kondycję, a już po 30 tym roku życia nie rosną jak dawniej, sprawa hormonów. Farbować można, jasne ale to zwyczajny kamuflaż:) Wiesz jak to się mówi z tyłu liceum...
Myślę że " młode włosy" mogą zostać mają swoje uzasadnienie, choć w pierwszej wersji były najpierw szorstkie w odniesieniu do odczuć i złości peelki, potem gładkie, tak jak je widział kochanek, więc sama widzisz mieszałam i mieszałam, aż zdecydowaałm na młode:) Bardzo Ci dziękuję za opinię, miłego wieczoru:)
Ewo, wiersz sam w sobie jest dołujący to prawda. Użycie frazeologizmu "pójść w pięty, poszło nam w pięty" zostało użyte w kontekście braku dopełnienia przez podmiot liryczny owego "szczęścia", dotyku, bliskości, a co za tym idzie poczucia bezpieczeństwa i odkrywania samego siebie.
Dzielenie nieba na dwa ok, ale nie ma tutaj już tego podkreślenia związanego z intymnością, z tym czego pelce ewidentnie brakuje. Tak mi się wydaje.
Można dzielić coś na dwa i czasami jest to wystarczające. Tu podmiot zdecydowanie cierpi z powodu pewnych braków jakie silnie odczuwa. Tak naprawdę tytuł w pierwszej wersji był puentą. Zdecydowałam inaczej. Stwierdziłam, że różnica czasów pomiędzy tytułem, a puentą nie będzie aż tak znacząca, bo pierwsze mamy do czynienia z czasem przyszłym co jest następstwem tego co w puencie, ale bardzo dobrze rozumiem rozterki. Widocznie to co sobie wymyśliłam, a co tak naprawdę jest tylko snem peelki (stąd czas przyszły w tytule a teraźniejszy w puencie) wymagają dopracowania. Serdecznie dzięki za wgląd, pozdrawiam
Gaju, cieszę się z odbioru, pozdrawiam:)
Kawusia dla wszystkich

-
- Kontakt:
podoba mi się
jakby kobieta której już nie ma ... była kochanka/zona lub zmarła
była zazdrosna o mężczyznę który został żywy i ma potrzeby
jego namiętność miłość
boi się ze zgaśnie
tylko co z kochankiem ..z zaradziła go
może to Otello ?
jakby kobieta której już nie ma ... była kochanka/zona lub zmarła