taktyka
- Gorgiasz
- Moderator
Re: taktyka
Nie wiem wprawdzie o jakiego potwora chodzi, ale żaden nie jest idealny. Natomiast jego idea - jak najbardziej. 

- eka
- Moderator
Bo... no racja, Ty przecież nie wnosiłeś o uszczegółowienie, to ja.nie pisze:Nie ma. Nie wiem, skąd wytrzasnęłaś to pytanie.
Ale wtopa

- eka
- Moderator
Chyba poddam się pod własnym tekstem, panowie... o litość proszę:)Gorgiasz pisze:Nie wiem wprawdzie o jakiego potwora chodzi, ale żaden nie jest idealny. Natomiast jego idea - jak najbardziej.
- lczerwosz
- Administrator
A czy taktyka jest taktowna. Czy nietaktem jest taktyka?Gorgiasz pisze:Cytuj:"bo idee nie są bytami idealnymi"
A dla ścisłości: jednak są bytami idealnymi. Przynajmniej w wydaniu platońskim.
Strategia jest wyższym szczeblem sztuki wojskowej niż taktyka. Strategia może na przykład kazać poddać bitwę dla osiągnięcia bardziej ogólnego celu, taktyka każe ją wygrać nie patrząc na przykład na koszty.
- Gorgiasz
- Moderator
Dla Autorki "taktyki":

- Gorgiasz
- Moderator
"Ależ owszem, czemu nie... "A czy taktyka jest taktowna.
"Każdy orze, jak może."Czy nietaktem jest taktyka?

- eka
- Moderator
Dzięki Leszku, wojny nigdy specjalnie mnie nie interesowały, a jeśli prywatne, to bez taktyk i strategii:)lczerwosz pisze:A czy taktyka jest taktowna. Czy nietaktem jest taktyka?Gorgiasz pisze:Cytuj:"bo idee nie są bytami idealnymi"
A dla ścisłości: jednak są bytami idealnymi. Przynajmniej w wydaniu platońskim.
Strategia jest wyższym szczeblem sztuki wojskowej niż taktyka. Strategia może na przykład kazać poddać bitwę dla osiągnięcia bardziej ogólnego celu, taktyka każe ją wygrać nie patrząc na przykład na koszty.
- eka
- Moderator
Veto! Nie każdy!Gorgiasz pisze:"Ależ owszem, czemu nie... "A czy taktyka jest taktowna."Każdy orze, jak może."Czy nietaktem jest taktyka?
--------
Dzięki za kosz:)
- Gorgiasz
- Moderator
Pewnie. Jak nie może, to nie orze.Nie każdy!

- eka
- Moderator
Szczęśliwi ci, co mogliby, a nie orzą.