konkurs jednego wiersza - głosowanie

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Nilmo

Re: konkurs jednego wiersza - głosowanie

#61 Post autor: Nilmo » 04 lut 2012, 0:05

Stary Krab zaś dostaje nagrodę fair play za to, że mając w kieszeni wygraną, nie powstrzymał się od głosu
a g...prawda bo byłby fajny remis 6:6/ :be:
A tak poważnie to wątpię aby ktoś liczył ile ma głosów, a ile inni. Po co, żeby oszukiwać samego siebie? Przecież chodziło o uznanie wiersza, a nie wielką pardubicką. Co my z końmi na łby się pomieniali? Skąd wy te pomysły bierzecie? A może ja jestem naiwny? W takim razie lepiej, że te głosowania będą tajne. Jestem za.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#62 Post autor: Gloinnen » 04 lut 2012, 1:39

Nilmo pisze:A tak poważnie to wątpię aby ktoś liczył ile ma głosów, a ile inni. Po co, żeby oszukiwać samego siebie? Przecież chodziło o uznanie wiersza, a nie wielką pardubicką. Co my z końmi na łby się pomieniali? Skąd wy te pomysły bierzecie? A może ja jestem naiwny?
Też szczerze wątpię, ale niechby ktoś coś komuś zarzucił w tym stylu... Po kiego...?
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Nilmo

#63 Post autor: Nilmo » 04 lut 2012, 9:36

Myślę ze trochę cię fantazja ponosi Gloin. Głosowanie nie było przymusowe. Jaki sens jest głosować na wiersz który ci się nie podoba skoro łatwiej jest nie oddać głosu?
Myślę że w ten sposób psujemy klimat dobrej zabawy. Ktoś kolejny zapyta które miejsce jest najbardziej cenione na listach np. wyborczych i dlaczego? Ktoś inny porówna poezję amatorską do nudnej książki gdzie czyta się początek, później zagląda w środek do jakiegoś krótkiego rozdziału, aby w końcu sprawdzić jak to się skończyło. Czyż nie odzwierciedlają tego nasze 3 pierwsze miejsca?
Można takie intrygi snuć w nieskończoność. Pytanie tylko - po co? Ja nie czuję żebym cieszył się większym szacunkiem czy uznaniem. Kto nie lubił mnie czytać , nadal będzie.
Myślę że jawność głosowań niczemu nie przeszkadza, ale skoro wśród nas są ludzie którzy mają chore ambicje, to może warto to utajnić. Może warto też losować który wiersz będzie na starcie miał nr 1, a który liczył na cierpliwość czytelnika.
A może po prostu zachęcić ludzi aby sprawdzali się w ten anonimowy sposób, jak ich wiersze są odbierane gdy nie stoją za nim sympatie czy antypatie, zamiast stwarzać klimat konspiracji, który raczej nie służy propagowaniu tej fajnej i pouczającej zabawy?
Pozdrawiam :rosa:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#64 Post autor: Gloinnen » 04 lut 2012, 9:58

Jest sporo racji w tym, co piszesz, Nilmo.
Zaznaczam, że ja nikogo o nic nigdy nie podejrzewałam. Natomiast jako administrator i - pewnie przyszły organizator niejednego konkursu na portalu - muszę niestety wykazać się umiejętnością przewidywania i brać pod uwagę różnego rodzaju okoliczności bądź konteksty.

To trochę jak z ustanawianiem prawa - ustawodawca z reguły nie jest mordercą i pewnie woli wierzyć w jasną stronę ludzkiej natury, ale przecież muszą istnieć uregulowania zabraniające mordować innych, a także umożliwiające prewencję zbrodni. I w ten sposób powstaje KK.

W mojej propozycji nie ma intryganctwa, tylko posługuję się wyobraźnią, aby uprzedzić ewentualne zarzuty. Tak naprawdę moja propozycja ma służyć wszystkim uczestnikom konkursów w przyszłości, zapewnić maksimum obiektywizmu (choć i tak pewnie nie uniknie się wszystkich negatywnych zjawisk, jak to w życiu bywa), a przede wszystkim nie dopuścić do snucia rozmaitych podejrzeń. Więc niech będzie, że ja to jestem ta niewygodna, bo zwracam uwagę na potencjalne (!!!) (póki co) problemy, aby w przyszłości nie trzeba było toczyć dyskusji we wspomnianej materii, na dodatek - nie daj Boże - w odniesieniu do konkretnych sytuacji.

Pozdrawiam,

Glo.

/B. Zadura

Nilmo

#65 Post autor: Nilmo » 04 lut 2012, 11:39

A tam zaraz niewygodna...Jesli mówimy o dopracowaniu przyszłości, to ja uważam że nonsensem jest głosowanie w konkursie w którym bierze się samemu udział. Czyż wiersz nie jest dzieckiem poety?
A co za rodzić będzie głosował przeciwko własnemu dziecku? Istnieją piękniejsze wiersze, ale dla autora nie ta estetyka jest najważniejsza a jego myśl. Bo po cóż inaczej miałby pisać o czymś co nie jest dla niego w danej chwili najistotniejsze? Dlatego nazwałem konkurs pouczającą zabawą. Mało ludzi brało udział w głosowaniu, więc rozumiem że musieliśmy we własnym gronie to rozstrzygnąć.
To nie powód żeby dać sobie spokój z takimi turniejami. Ale powód by patrzeć na to z trzeźwym dystansem.
Pzdr. :rosa:

JSK.

#66 Post autor: JSK. » 04 lut 2012, 22:02

Nilmo pisze:to ja uważam że nonsensem jest głosowanie w konkursie w którym bierze się samemu udział. Czyż wiersz nie jest dzieckiem poety?
A co za rodzić będzie głosował przeciwko własnemu dziecku?
Tu zgadzam się w całej rozciągłości. Dlatego też uznałem, że najuczciwiej będzie nie brać udziału w głosowaniu. I nie brałem.

Może coś dopracować należy, ale generalnie takie konkursy, to fajna sprawa jest i powinny być w "kalendarzu" forum. :ok:

stary krab

#67 Post autor: stary krab » 05 lut 2012, 9:34

Gloinnen pisze:przecież muszą istnieć uregulowania zabraniające mordować innych, a także umożliwiające prewencję zbrodni.
Dosadnie, lecz z wielką przesadą. Toż to portal literacki, nie kryminalny. :end:

Słuchajcie, zasada by nie głosować na własny wiersz powinna wystarczyć. Gdybyśmy nie oddawali głosów wcale, wszystkich głosów byłoby chyba o połowę mniej.

Mało nas, mało nas
do pieczenia chleba...

Słuchajcie, kiedy skremują ciało Noblistki i pochowają prochy na Cmentarzu Rakowickim, moglibyśmy pomyśleć o jakimś konkursie, niekoniecznie z nagrodami, nawiązującym jednak do Jej twórczości. Mogłyby to być wiersze z mottem zaczerpniętym z utworu Pani Wisławy. Ewentualnie lżejszy format - jakieś moskaliki, czy choćby lepieje.
:myśli:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#68 Post autor: Gloinnen » 05 lut 2012, 16:26

Witaj, Krabie :) Oczywiście użyłam drastycznego przykładu, aby wyjaśnić mniej więcej o co chodzi.

Twój pomysł odnośnie konkursu zainspirowanego twórczością Wisławy Szymborskiej jest bardzo ciekawy. Dziękuję za propozycję i pomyślę, jak to dalej zorganizować.

:smoker:

Glo.

/B. Zadura

Nilmo

#69 Post autor: Nilmo » 15 lut 2012, 12:50

Zdjęcie nie oddaje ani trochę, uroku miniatury przeznaczonej na nagrodę. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za oddanie głosów. Osobno pragnę podziękować Miladorze za wysyłkę, związane z tym koszta i problemy, oraz autorowi nagrody.
Zachęcam gorąco wszystkich, do zmierzenia się, zwłaszcza z samym sobą, w tego typu konkursach.
Jeszcze raz dziękuję.
:rosa: :vino: :rosa:

Awatar użytkownika
Miladora

#70 Post autor: Miladora » 17 lut 2012, 1:38

Nilmo pisze:Zdjęcie nie oddaje ani trochę, uroku miniatury przeznaczonej na nagrodę.
Bo było robione domowym, chałupniczym sposobem przez marnego fotografa, czyli mnie. ;)
Ale miło, że miniaturka się spodobała. Podziękowanie zostało przekazane. :)

Dobrego, Nilmo :rosa:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

ODPOWIEDZ

Wróć do „KONKURSY”