Bezsenność

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
W.M.Gordon

Re: Bezsenność

#11 Post autor: W.M.Gordon » 19 lip 2017, 22:02

Czyli po opublikowaniu na tym forum jakiegokolwiek mojego otworu nie jestem już jego właścicielem?
Moderator będzie decydował czy zaakceptuję moje poprawki w moim dziele czy też nie?
Z czymś takim po raz pierwszy się spotykam.

Dodano -- 19 lip 2017, 16:02 --

Dodano -- 19 lip 2017, 16:05 --

» W jaki sposób można zmienić lub usunąć post?
Jeśli nie jesteś administratorem lub moderatorem, możesz zmieniać i usuwać tylko swoje posty. Możesz zmienić post, naciskając przycisk Zmień znajdujący się przy danym poście."
To z FAQ, a więc odpowiedź jest już nieaktualna albo jest nieprecyzyjna.

Dodano -- 19 lip 2017, 16:17 --

Jeszcze jedno odnośnie opublikowania wierszy ponad limit. Myślałem że za kontrolę tego jest odpowiedzialne oprogramowanie komputerowe.
Trochę to dziwne, aby taką sprawą zajmowali się moderatorzy, a czytelnicy powinni unikać komentowania utworów.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#12 Post autor: skaranie boskie » 19 lip 2017, 22:53

Oprogramowanie komputerowe kosztuje. Jak założysz własny portal będziesz je sobie mógł kupić i zainstalować. Tu zwyczajnie uszanuj pracę Moderatorów, tym bardziej, że wykonują ją społecznie.
Co się tyczy funkcji edycji postów - gdybyś przeczytał regulamin, wiedziałbyś, że jako nowo zarejestrowany użytkownik, możesz ją otrzymać dopiero po upływie trzech miesięcy.
W.M.Gordon pisze:Czyli po opublikowaniu na tym forum jakiegokolwiek mojego otworu nie jestem już jego właścicielem?
Ależ jesteś. Nam udzielasz jedynie nieodpłatnej i niewyłącznej licencji na jego publikowanie na naszej stronie przez okres pięciu lat. Nie doczytałeś w regulaminie? A należało.
Czy to już wszystkie pytania?
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#13 Post autor: skaranie boskie » 19 lip 2017, 23:10

Jeszcze o wierszu.
Z początku też pomyślałem, że liczby mają tu jakieś znaczenie. Nie widzę go jednak, a samo zaciekawienie czytelnika uważam za tani chwyt marketingowy, nie zaś za środek wyrazu. W treściach niebędących odmianą rachunkowości liczebniki piszemy słownie i je odmieniamy. U Ciebie są podane cyframi, co uniemożliwia ich odmianę, bądź może powodować niewłaściwą, niezgodną z twoją intencją.
Marcin napisał, że wiersz jest miejscami ciekawy. Z tym się mogę zgodzić, choć jako całość wiele z tej ciekawości stracił.
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
Elunia

#14 Post autor: Elunia » 20 lip 2017, 0:23

Rozprasza mnie zbyt wiele cyfr w tekście. Gdyby je chociaż napisać słownie, mogłyby posłużyć jako moment zastanowienia. Uważam, że byłoby ciekawiej i bardziej poetycko, jak dla wiersza przystało.
Pozdrawiam autora :)

W.M.Gordon

#15 Post autor: W.M.Gordon » 20 lip 2017, 4:48

Skaranie boskie - tak, to wszystkie pytania, z tym, że nie dostałem odpowiedzi na drugie, bardzo ważne pytanie. Powtórzę - jeśli jestem właścicielem wiersza to jakim prawem jakiś moderator ma decydować czy mogę wiersz poprawić, uzupełnić, naprawić błędy gramatyczne, ortograficzne, stylistyczne. Jestem człowiekiem Renesansu. Piszę wiersze, powieści, gram na gitarze, a więc piszę teksty i muzykę, fotografuję i maluję. W związku z tym uczestniczyłem lub uczestnieczę w wielu tego typu portalach, ale nigdy nie spotkałem się, aby moderator decydował, ingerował, wtryniał się w moją twórczość.
A tutaj, aby poprawić błąd gramatyczno - stylistyczny muszę pisać "po prośbie".
No tak, ja wiem regulamin, regulamin ponad wszystko.
A regulamin powinien być krótki, klarowny, logiczny, przyjazny.

......

Oprogramowanie kosztuje itd...
To taki sam płytki argument jak: nie podoba ci sie Polska to z niej emigruj, nie lubisz Ferrari to jeździj tramwajem, nie kochasz żony to kup se inną.
Na żadnym portalu nie spotkałem się, aby jego uczestnik liczył sekundy kiedy może coś wstawić. Po prostu oprogramowanie nie pozwala( moja przyjaciółka programistka powiedziała mi, że to tylko 10- 20 linijek kodu).

...........

Odnośnie wiersza - odnośnie liczb. A czy w tytule można podać cyfry numerycznie czy muszą być słownie, a daty? Jak należy pisać daty we wierszach? A czy wiersze, czyli poezja należy do "treści"?
A gdzie te reguły są opublikowane? W regulaminie?
A może zostaw autorowi swobodę wypowiedzi? A może potraktuj czytelników jako osoby inteligentne, które nie mają z tym problemu? Idąc Twoim tokiem rozumowania, należy żądać aby wiersze zawierały wszystkie znaki interpunkcyjne, bowiem brak przecinka czy kropki także może wprowadzać czytelnika w konfuzję.
Nie tak znowu dawno temu, wiersz który nie miał rytmu i rymu, nie był uważany za wiersz. Był podobnie krytykowany jak mój wiersz, a więc jeśli jestem pierwszy, który liczebniki pisze we wierszach jako cyfry to Twoją krytykę uważam za komplement.
Jeszcze jedno - a jakie zadanie ma ta 3 miesięczna kwarantanna, ten inkubator czy może dyskryminująca izolacja?

......

Eh Elunia.....myślałem, że Ty będziesz pierwsza i odgadniesz ten sens liczb. Popatrz na tytuł.
A jak nie możemy zasnąć to co robimy. Liczymy przysłowiowe owce. 1, 2, 46, 590...
No więc i tutaj dziewczyna w nocy "liczy", wspominając przeszłość.
Ot co, a może i wszystko.

Awatar użytkownika
Elunia

#16 Post autor: Elunia » 20 lip 2017, 11:03

W.M.Gordon pisze:No więc i tutaj dziewczyna w nocy "liczy", wspominając przeszłość.
To tym bardziej zapisz słownie. Liczenie przysłowiowych owiec, wydłuża zaśnięcie, bo skupiamy się na cyfrach.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#17 Post autor: lczerwosz » 20 lip 2017, 12:13

W.M.Gordon pisze:jeśli jestem właścicielem wiersza to jakim prawem jakiś moderator ma decydować czy mogę wiersz poprawić, uzupełnić, naprawić błędy gramatyczne, ortograficzne, stylistyczne. Jestem człowiekiem Renesansu. Piszę wiersze, powieści, gram na gitarze, a więc piszę teksty i muzykę, fotografuję i maluję. W związku z tym uczestniczyłem lub uczestnieczę w wielu tego typu portalach, ale nigdy nie spotkałem się, aby moderator decydował, ingerował, wtryniał się w moją twórczość.
A tutaj, aby poprawić błąd gramatyczno - stylistyczny muszę pisać "po prośbie".
Mylisz pojęcia. Żaden moderator nie poprawi Ci ani kropki, o ile o to nie wystąpisz. Napisz po prostu nową wersję swojego utworu jako kolejny komentarz z adnotacją, żeby to wkleić do pierwszego posta, otwierającego temat. Jeśli się śpieszy, to zaraz potem zgłoś ten post moderacji (guziczek z wykrzyknikiem), możesz jeszcze napisać w trybie rozkazującym: subito! albo быстро, быстро граждане! I nie rób problemów. ;)
Niektórzy obrażeni lub urażeni, zazwyczaj młodzi stażem użytkownicy zamieniają swoje utwory na piękne, bo proste jednokropki, a wtedy komentarze innych użytkowników stają się już bezprzedmiotowe.
Cóż, niektóre wspaniałe gwiazdki palą się w naszej dusznej atmosferze, często tylko na własne życzenie. Jednak szkoda ich jednak.

Awatar użytkownika
nie

#18 Post autor: nie » 20 lip 2017, 15:42

Oczywiście nagromadzenie liczb sprawia, że zapis cyframi jest lepszy. Słowny wydłużyłby percepcję, miast ułatwić. Jak przy tysiącdziewięćsetdziewięćdziesięciodziewięcioipółkilometrowej bagietce albo zapisie słów za pomocą kodu binarnego.

Nawiasem mówiąc, W.M.Gordon, nie sposób nie zauważyć związku pomiędzy notami, które wystawiłeś i tymi, które otrzymałeś. Być może zadziałał tu jakiś system immunologiczny przywykły do diety wysokocukrowej. W każdym razie mamy niedobór ciętej krytyki, a twoje podejście do tematu wydaje się być obiecujące.

Powodzenia i witaj na forum.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#19 Post autor: skaranie boskie » 20 lip 2017, 19:52

W.M.Gordon pisze:jakim prawem jakiś moderator ma decydować czy mogę wiersz poprawić, uzupełnić, naprawić błędy gramatyczne, ortograficzne, stylistyczne.
Moderator nie ma decydować, a jedynie pomóc Ci w dokonaniu poprawek, tzn. nanieść je według twoich wskazówek. Wystarczy, że napiszesz w tej sprawie PW do któregoś z moderatorów działu.
Oczywiście Moderatorzy nie pełnią dyżurów na forum i może się zdarzyć, że na ich reakcję przyjdzie Ci poczekać. Możesz też skorzystać z innej opcji. Możesz w kolejnym poście wstawić cały utwór już poprawiony. Ta wydaje mi się nawet lepsza, ponieważ każdy będzie mógł prześledzić drogę do zmian.
Na pewno nikt tu nie będzie decydował za Ciebie o kształcie twojego utworu.
W.M.Gordon pisze:a jakie zadanie ma ta 3 miesięczna kwarantanna, ten inkubator czy może dyskryminująca izolacja?
Wprowadziliśmy ją niedawno z dwóch powodów, których nie zamierzam kryć. Zdarzało nam się dość często, że nowi użytkownicy, często dotąd spotykający się jedynie z zachwytem nad swoją twórczością podczas jej prezentacji na okoliczność imienin cioci, bądź rocznicy śmierci pradziadka, zrażeni napotkaną tutaj (nieważne na ile słuszną) krytyką, usuwali swoje teksty, pozostawiając komentarze innych jako dyskusję o niczym. Z doświadczenia wynika, że po przetrwaniu na Portalu trzech miesięcy, zaczęli się przyzwyczajać, a czasem nawet uzależniać od krytyki. Ograniczenie wprowadziliśmy, rzec by można, dla ich dobra, choć jednak z myślą o sobie, tj. o Portalu.

Co się tyczy zapisu liczebników, wyraziłem jedynie swoje zdanie, które nie jest prawem objawionym, a wyłącznie spojrzeniem na sprawę użytkownika o nicku skaranie boskie. Niestety, nie jesteś pierwszym, który tak zapisuje liczebniki... Nici z przejścia do klasyki.
Pozostaje przejście się ze skaraniem po ogródkach piwnych. ;)
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
em_

#20 Post autor: em_ » 21 lip 2017, 5:53

Wiersz mnie zaciekawił,
jednak trochę bolą te cyferki...
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”