Δίκη
Δίκη
nie każ mi przestać
biec nocami na skraju
plaż Pierii
szukać śladów stóp
wdeptanych w kwarc
białe kamienie
ułożone w serce
zalane słonym przypływem
o zmierzchu
wpatrzone w latarenki
na rybackich łodziach
czyste
przebrzmiałe intencje
skręcone w więzy
i smak brzoskwiń spomiędzy twoich palców
mieszają mi zmysły
próbuję tylko odzyskać wydarte
sprawiedliwości za-dość
ale masyw Olimpu
wali mi się na głowę
- tabakiera
Troszkę patetycznie, ale ciekawie i z pomysłem.
Troszkę "w" się uzbierało:
szukać śladów stóp
wdeptanych w kwarc
białe kamienie
ułożone w serce
Te kamienie ułożone w serce zbyt sentymentalne i łzawe jak na mój gust - ale kwestia stylu.
Troszkę "w" się uzbierało:
szukać śladów stóp
wdeptanych w kwarc
białe kamienie
ułożone w serce
Te kamienie ułożone w serce zbyt sentymentalne i łzawe jak na mój gust - ale kwestia stylu.
- alchemik
Δίκη
Pięknie patetycznie.Pasuje do stylizacji.Ja nie jestem olimpijczykiem. Potykam się czasem, jak Hefajstos oblubieniec Afrodyty.A te "w" mi pasują.Nie musisz próbować. Bądź sobą.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- tetu
Δίκη
Zawsze można próbować, tylko dobrze wcześniej ocenić swoje możliwości (fizyczne i psychiczne) a także rozważyć argumenty za i przeciw, bo znając życie
jak zwykle pojawi się wiele wątpliwości.
Czasem lepiej nie wiedzieć, nie doszukiwać się.
Intrygujące są tutaj białe kamienie, które ułożone w serce czytam jak czystość, nieskazitelność, może nawet jakąś świętość, zalane słonym przypływem, słonym jak łzy. Można tu wyczytać sporo bólu. Ślady wdeptane w kwarc, kryształ górski mający działanie neutralizujące, sól ziemi.
Ciekawy i obrazowy wiersz, który moim zdaniem ma podwójne dno. Odbieram także jako cel podróży. Poszukiwania utraconego.
Pewnie to moja nadinterpretacja wiersza, ale sporo tu znalazłam dla siebie, pozdrawiam Stell.
jak zwykle pojawi się wiele wątpliwości.
Podmiot liryczny mierzy się z czymś bardzo dla niego ważnym za wszelką cenę próbuje odnaleźć spokój, wyjaśnienie, ale kiedy Olimp spada na łeb robi się niebezpiecznie i ponad siły.
Czasem lepiej nie wiedzieć, nie doszukiwać się.
Intrygujące są tutaj białe kamienie, które ułożone w serce czytam jak czystość, nieskazitelność, może nawet jakąś świętość, zalane słonym przypływem, słonym jak łzy. Można tu wyczytać sporo bólu. Ślady wdeptane w kwarc, kryształ górski mający działanie neutralizujące, sól ziemi.
Ciekawy i obrazowy wiersz, który moim zdaniem ma podwójne dno. Odbieram także jako cel podróży. Poszukiwania utraconego.
Pewnie to moja nadinterpretacja wiersza, ale sporo tu znalazłam dla siebie, pozdrawiam Stell.
Δίκη
Bardzo dziękuję, Tetuś. Właściwie z tym sercem to była ciekawa historia, zupełnie nie związana z adresatem wiersza 
Pozdrawiam serdecznie

tak właśnietetu pisze: ↑03 sie 2017, 23:27Podmiot liryczny mierzy się z czymś bardzo dla niego ważnym za wszelką cenę próbuje odnaleźć spokój, wyjaśnienie, ale kiedy Olimp spada na łeb robi się niebezpiecznie i ponad siły.
masz nosa;)
Pozdrawiam serdecznie
- Nula.Mychaan
Stella znalazłam i ja coś dla siebie. Podoba mi się ta obrazowość i te ślady w kwarcu i sok brzoskwiń.
Czuję ból i tęsknotę za czymś lub kimś utraconym.
Ładny
Czuję ból i tęsknotę za czymś lub kimś utraconym.
Ładny

Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia