w zasięgu zmysłów

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Nula.Mychaan
w zasięgu zmysłów

#21 Post autor: Nula.Mychaan » 08 sie 2017, 21:52

Ta okrojona wersja jest super Gruszko :)
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Gruszka

w zasięgu zmysłów

#22 Post autor: Gruszka » 08 sie 2017, 22:43

Dzięki bardzo, Nula :)

Awatar użytkownika
jaguar

w zasięgu zmysłów

#23 Post autor: jaguar » 08 sie 2017, 22:53

Rozumiem, Gruszko i zgadzam się z przytoczonym przez Ciebie przykładem. Chodzi o to, że poezja to kapryśne stworzenie i już samo słowo: "zmysły" trąci egzaltacją. Gdy widze w wierszu współczesnego autora słowa takie jak właśnie "zmysły, powieki, opuszki palców, pieszczotliwy, delikatny, aksamitny" - (jest tego cala masa) to świadczy to o tym, że autor nie ma pomysłu by wyrazić te rzeczy w ciekawszy sposób - nie czepiam się, mówię tak jak odbieram, szczerze

Gruszka

w zasięgu zmysłów

#24 Post autor: Gruszka » 08 sie 2017, 22:55

Rozumiem, a dla mnie wzrok, powonienie, czy słuch, nie mieśczą się w kategorii czegos egzaltowanego :)
Czyli mamy inaczej :)
Dzięki za wymianę opinii :)

Awatar użytkownika
tetu

w zasięgu zmysłów

#25 Post autor: tetu » 08 sie 2017, 23:35

I gdzie te nasze zmysły sięgają :)
Natura jest tak cudowna, że jak tylko się da to trzeba czerpać do woli. Ciepły nastrój wiersza, ale inwersja... Nula ma rację, kompletnie niepotrzebna. Czytałam Gruszko kilka razy i nie widzę sensu zastosowania. Może i jest w tym odrobina melodyjnosci, ale moim zdaniem wiersz i tak ma swój klimat i urok. Ładna puenta, pozdrawiam.

Gruszka

w zasięgu zmysłów

#26 Post autor: Gruszka » 08 sie 2017, 23:40

Dzięki bardzo Tetu. :) Robię teraz głęboki wdech i ide spać - jutro urlopowy wyjazd - puszcza, każdym zmysłem zamierzam rozkoszować sie miejscem i chwilami :) Do wiersza wrócę, gdy...wrócę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”