ateizm religia i inne

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
alchemik

ateizm religia i inne

#91 Post autor: alchemik » 03 wrz 2017, 17:18

Tu się zgadzam. Prawdy dochodzimy boleśnie przez doświadczenia, a nie przez oznajmienia.
skaranie boskie pisze:
03 wrz 2017, 17:09
Coś takiego nie istnieje.
Prawdy są trzy, jak mawiał pewien znany ksiądz, ale żadna z nich w kategorii religijnej się nie mieści. Religijne mogą być tylko dogmaty.
Nie chciałem, ale doświadczyłem głębiej niż fizyczność wobec której doświadczyłem.
I wolałbym pozostać nieświadomy, mimo szerszych horyzontów.
Ale to jak tracenie pamięci.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#92 Post autor: litek » 04 wrz 2017, 7:10

alchemik pisze:
03 wrz 2017, 17:18
Tu się zgadzam. Prawdy dochodzimy boleśnie przez doświadczenia, a nie przez oznajmienia.
skaranie boskie pisze:
Prawdy są trzy, jak mawiał pewien znany ksiądz, ale żadna z nich w kategorii religijnej się nie mieści. Religijne mogą być tylko dogmaty.
Nie chciałem, ale doświadczyłem głębiej niż fizyczność wobec której doświadczyłem.
alchemik pisze:
03 wrz 2017, 17:18
skaranie boskie pisze:
Znalazłem następującą definicję religii.

Forma wielbienia. Składa się na nią system poglądów, wierzeń i praktyk uznawanych za słuszne przez jednostkę albo przez społeczność. Religia wiąże się zwykle z wiarą w jednego Boga lub wiele bóstw; cześć boską oddaje się też ludziom, przedmiotom, żądzom lub siłom natury. Wiele religii opiera się na wynikach obserwacji przyrody; są też religie objawione. Istnieje zarówno religia prawdziwa, jak i fałszywa.

Jezus Chrystus był religijny,ponieważ modlił się do Boga- Stwórcy wszechświata. Mało tego, głosił o im prawdy i oznajmiał jego zamierzenia w stosunku do ziemi . Księdza wypowiedź jest jałowa i nieprawdziwa.

Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#93 Post autor: litek » 04 wrz 2017, 9:40

skaranie boskie pisze:
litek pisze:
03 wrz 2017, 14:07
prawdy religijnej
skaranie boskie pisze:
litek pisze:
03 wrz 2017, 14:07
prawdy religijnej
Jezus Chrystus głosił prawdę religijną ( Jana 17,17 )

Prawda religijna wyzwala od :
1- przesądów
2-od strachu przed umarłymi
3- od nadmiernego lęku przed śmiercią

Awatar użytkownika
alchemik

ateizm religia i inne

#94 Post autor: alchemik » 04 wrz 2017, 12:13

Prawda wyzwala, bo mówi prawdę. Dlatego nie jestem za oszukiwaniem chorych przez lekarzy, bądź rodzinę, tylko ich wspomaganiem. Ale czy to musi być przez religię? Może, jak kto wierzy. Przecież wystarczy współczucie, zwykłe, ludzkie. Jezus był współczującym człowiekiem. Doskonałym empatą i wizjonerem.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#95 Post autor: litek » 04 wrz 2017, 12:15

alchemik pisze:
04 wrz 2017, 12:13
Prawda wyzwala, bo mówi prawdę. Dlatego nie jestem za oszukiwaniem chorych przez lekarzy, bądź rodzinę, tylko ich wspomaganiem. Ale czy to musi być przez religię? Może, jak kto wierzy. Przecież wystarczy współczucie, zwykłe, ludzkie. Jezus był współczującym człowiekiem. Doskonałym empatą i wizjonerem.
Zgoda :myśli:

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”