Co ważne
- Hardy
- Hardy
- eka
- Moderator
Co ważne
Nieważne jak trudna droga przed nami i kiedy się skończy, ważne z kim nią idziemy.Hardy pisze: ↑14 wrz 2017, 10:14Nieważne,
czy droga długa i kręta.
Nieważne,
czy stroma i kamienista.
Nieważne,
czy przez bór prowadzi.
Nieważne,
za dnia czy w nocy.
Nieważne,
kiedy dojdziemy.
Ważne,
z kim idziemy.
Tak bym to skróciła, aby ócz nie drażnił ten pięciokrotnie użyty zaimek, ciekawe jaki % tekstu stanowi ta anafora:)
Wiersz biały to wiersz klasyczny, ze stałą liczbą sylab w wersach, tyle że bez rymów w klauzuli, dopuszczalne są w nim tylko rymy wewnętrzne.Hardy pisze: ↑14 wrz 2017, 11:51To wiersz biały. Bardzo rzadko, ale czasem i takie "cuś" wyjdzie mi spod klawiatury.
Zapewne chciałeś powiedzieć: wiersz wolny.
- Nula.Mychaan
Mnie też nie przekonują te powtórzenia, tą myśl można by opakować w jakieś słowa, bo tak jest naga
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
- Hardy
-
Co ważne
Myśl jest, mądra, chociaż nieodkrywcza. Jednak powtórzenia kłują po oczach...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Hardy
Co ważne
Oczywiście, można też skrócić, jak proponujesz. Zastosowałem jednak ten układ.eka pisze: ↑14 wrz 2017, 18:44Nieważne jak trudna droga przed nami i kiedy się skończy, ważne z kim nią idziemy.
Tak bym to skróciła, aby ócz nie drażnił ten pięciokrotnie użyty zaimek, ciekawe jaki % tekstu stanowi ta anafora:)
Hardy pisze: ↑14 wrz 2017, 11:51
To wiersz biały. Bardzo rzadko, ale czasem i takie "cuś" wyjdzie mi spod klawiatury.
Wiersz biały to wiersz klasyczny, ze stałą liczbą sylab w wersach, tyle że bez rymów w klauzuli, dopuszczalne są w nim tylko rymy wewnętrzne.
Zapewne chciałeś powiedzieć: wiersz wolny.
Tak, wiersz wolny, ale uważałem, że wiersz wolny nie ma interpunkcji. Dlatego przybliżyłem jako "wiersz biały".
Zastosowałem te powtórzenia świadomie, jako zwornik, szkielet wiersza. Oczywiście, jednym się spodoba, innym nie .Marcin Sztelak pisze: ↑14 wrz 2017, 19:09Myśl jest, mądra, chociaż nieodkrywcza. Jednak powtórzenia kłują po oczach...
Pozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam.