Bezinteresowność
-
Jesienią wszyscy grabimy liście.
Kolorowe stosy jak domy
z dębowymi drzwiami.
Zwiększyć ogień słońca,
niech zapali się samo,
bez naszej lokalnej inicjatywy.
Przydadzą się grube rękawice,
by taki kopczyk podnieść
i gorący rzucić koledze
w ferworze zabawy, z radością.
Jutro idziemy na popioły.
Zobaczymy, czy liście da się wskrzesić.
Wiem, że nie, ale przyjdę.
Kolorowe stosy jak domy
z dębowymi drzwiami.
Zwiększyć ogień słońca,
niech zapali się samo,
bez naszej lokalnej inicjatywy.
Przydadzą się grube rękawice,
by taki kopczyk podnieść
i gorący rzucić koledze
w ferworze zabawy, z radością.
Jutro idziemy na popioły.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2017, 17:37 przez Grafoman, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Bezinteresowność
Przez pryzmat jesieni, chociaż ja, odarty ze złudzeń, w bezineresowność nie wierzę, a dokładniej w samą istote tego słowa w odniesieniu do czlowieka.
Pogrzebałbym w zakończeniu, za dużo końcówek my.
Pozdrawiam,
Pogrzebałbym w zakończeniu, za dużo końcówek my.
Pozdrawiam,
-
Jasne, poprawiam.
- jaguar
Bezinteresowność
Pierwsza strofa jest bardzo ciekawa, bardzo zmyślnie przemyciłeś w niej treść. Druga podoba mi się mniej. "wątpię w to, ale przyjdę" - wiadomo, ze nie da się wskrzesić "liści" więc słowo "wątpię" brzmi wobec tego trochę naiwnie, zamieniłabym go na "wiem". Dobrego dnia.
-
Słuszna uwaga, jaguar. Zaraz zmienicie mi wiersz

- tetu
Bezinteresowność
Zatrzymałeś autorze. Można tu co nieco przemyśleć, wręcz trzeba.
To prawda że w dzisiejszym świecie pełnym wyścigu szczurów, każdy czegoś chce, czegoś oczekuje, ba niektórym nawet się wydaje, że im się po prostu należy, i może nie ma ludzi w stu procentach bezinteresownych, ale kurcze jednak trzeba wierzyć w człowieka. Nie dajmy się zwariować.
Może nie da się wskrzesić liści, ale jest szansa że obudzi się człowiek, powstanie jak Fenix z popiołów. Zrozumie. Myślę, że tego właśnie oczekuje peel przecież w końcu przyjdzie, chyba że chce popatrzeć na śmierć. Pomimo wszystko nie zabijajmy w sobie człowieczeństwa.
To prawda że w dzisiejszym świecie pełnym wyścigu szczurów, każdy czegoś chce, czegoś oczekuje, ba niektórym nawet się wydaje, że im się po prostu należy, i może nie ma ludzi w stu procentach bezinteresownych, ale kurcze jednak trzeba wierzyć w człowieka. Nie dajmy się zwariować.
To "przyjdę" brzmi jednak dość optymistycznie.Grafoman pisze: ↑22 wrz 2017, 22:01Jutro idziemy na popioły.
Może nie da się wskrzesić liści, ale jest szansa że obudzi się człowiek, powstanie jak Fenix z popiołów. Zrozumie. Myślę, że tego właśnie oczekuje peel przecież w końcu przyjdzie, chyba że chce popatrzeć na śmierć. Pomimo wszystko nie zabijajmy w sobie człowieczeństwa.
Marcin weź mnie nie zasmucaj:(Marcin Sztelak pisze: ↑23 wrz 2017, 14:21ja, odarty ze złudzeń, w bezineresowność nie wierzę, a dokładniej w samą istote tego słowa w odniesieniu do czlowieka.
-
Bezinteresowność
Tetu tu nie ma nic zasmucającego, nawet altruista czyniąc coś dla drugiej osoby czuję się z tego powodu lepiej, czyli jednak ma w tym jakiś "interes". Jesteśmy egoistami, ale przecież to nas napędza, jako ludzkość, oczywiście o ile nie przekraczamy cienkiej granicy.
-
Bardzo ciekawa dyskusja...
Wprawiasz w dobry nastrój takimi słowami, tetu.tetu pisze: ↑23 wrz 2017, 23:23Może nie da się wskrzesić liści, ale jest szansa że obudzi się człowiek, powstanie jak Fenix z popiołów
- tetu
Bezinteresowność
Kurczę Marcin no własnie o tym mówię o tej cienkiej granicy pomiędzy człowieczeństwem, a tym co interesowne, materialne, niemoralne, nieludzkie. Błędy są dopuszczalne, każdy je popełnia, ale jest też jakiś system wartości, coś czym się w życiu powinniśmy kierować. Nie możemy się sprzedać, bo takie jest zapotrzebowanie, bo taki jest świat. Czyńmy dobro i wbrew wszystkiemu nie bądźmy przekupni.
ok, ale jaki? bo jak sądzę niczego prócz radości, czy własnej satysfakcji że pomógł stawiając dobro innych nade swoje nie osiągnął, a to jeszcze nie zbrodnia, chyba że pójdzie o krok dalej i będzie się z tego tytułu lansował wspinając po stopniach np kariery, to masz rację, ale to własnie jest ta granica o której rozmawiamy. Każdy ją może przekroczyć.
.Marcin Sztelak pisze: ↑23 wrz 2017, 23:55nawet altruista czyniąc coś dla drugiej osoby czuję się z tego powodu lepiej, czyli jednak ma w tym jakiś "interes"
ok, ale jaki? bo jak sądzę niczego prócz radości, czy własnej satysfakcji że pomógł stawiając dobro innych nade swoje nie osiągnął, a to jeszcze nie zbrodnia, chyba że pójdzie o krok dalej i będzie się z tego tytułu lansował wspinając po stopniach np kariery, to masz rację, ale to własnie jest ta granica o której rozmawiamy. Każdy ją może przekroczyć.
Staram się wierzyć w człowieka nie ma przecież ludzi z gruntu złych. Te wszystkie maniery, zachowania to często zwyczajnie nabyte zepsucie, kwestia środowisk w których się znajdujemy, presja otoczenia. Są jednak ludzie, którzy pomimo wszystko nie dadzą się zbałamucić.Grafoman pisze: ↑24 wrz 2017, 0:06Bardzo ciekawa dyskusja...
tetu pisze: ↑23 wrz 2017, 22:23
Może nie da się wskrzesić liści, ale jest szansa że obudzi się człowiek, powstanie jak Fenix z popiołów
Wprawiasz w dobry nastrój takimi słowami, tetu.
- Nula.Mychaan
A mnie się podoba 
Naiwna jestem i pomimo, że wiele razy byłam kopana, to i tak wierzę w człowieka.
Ten Feniks z popiołów w końcu wstanie

Naiwna jestem i pomimo, że wiele razy byłam kopana, to i tak wierzę w człowieka.
Ten Feniks z popiołów w końcu wstanie