hełm Persingera
- Tjereszkowa
szukał w przestrzeni
liczb pierwszych i drzew
neuronów dotkniętych impulsem
do działania zachęciło przeświadczenie
że nic co boskie nie może być obce
puste
drogi pod Damaszkiem i granitowe ścieżki góry Horeb
ciało jest wszystkim
co mamy
wizje złudzenia samotność
liczb pierwszych i drzew
neuronów dotkniętych impulsem
do działania zachęciło przeświadczenie
że nic co boskie nie może być obce
puste
drogi pod Damaszkiem i granitowe ścieżki góry Horeb
ciało jest wszystkim
co mamy
wizje złudzenia samotność
-
hełm Persingera
Wiersz o tym panu od piersingu się przeczytał.
Bardzo przewrotna końcówka - bodaj najlepsza, czytana od lat.
O ostatnich pięciu wersach można się rozpisywać na różne sposoby,
w możliwej styczności orbit myślę, że wiem to samo co autor.

Nie bój się snów, dzielić się tobą nie będę. - Eka
-
- Kontakt:
hełm Persingera
no tak ale to wszystko co myślimy lub czujemy że jest - jest wizją umysłu , tam jest kora czuciowa i kojarzeniowa
samotność też wizją
obecność i nieobecność odrębnych bytów też

ten hełm jest ważny
choć tak naprawdę nie wiadomo co podważa a co udowadnia
na pewno że świat nie ejst taki jak MYŚLIMY bo .. jak wyżej
samotność też wizją

ten hełm jest ważny

- eka
- Moderator
hełm Persingera
Bardzo ciekawy eksperyment przeprowadził pan Persinger w ubiegłym stuleciu, ale czy wynika z tego treść pointy?
Nie sądzę, tym bardziej, że parę lat temu grupa skandynawskich neurologów powtarzając eksperyment z hełmem wytwarzającym pole elektromagnetyczne, nie uzyskała potwierdzenia jego wyników. Tzn. ludzie poddawani impulsom z hełmu nie miała podobnych religijnych wizji.
Natomiast wielokrotnie przeprowadzane badania aktywności mózgu medytujących buddystów czy zakonnic wskazały podobny obszar mózgu pobudzony przez koncentrację i modlitwę.
Ależ ciekawy temat, Tjeri, wybrałaś.
I super wers:
Ciało nie jest wszystkim.
Zapomnij:)
Nie tylko chorzy na padaczkę skroniową doznają stanów dziwnej łączności z wszechświatem.
---------
Dobry wiersz, przerzutnie, i bez patosu przekazywane refleksje.
Nie sądzę, tym bardziej, że parę lat temu grupa skandynawskich neurologów powtarzając eksperyment z hełmem wytwarzającym pole elektromagnetyczne, nie uzyskała potwierdzenia jego wyników. Tzn. ludzie poddawani impulsom z hełmu nie miała podobnych religijnych wizji.
Natomiast wielokrotnie przeprowadzane badania aktywności mózgu medytujących buddystów czy zakonnic wskazały podobny obszar mózgu pobudzony przez koncentrację i modlitwę.
I super wers:
Kapitalne nawiązanie do Terencjusza.Tjereszkowa pisze: ↑02 lis 2017, 16:50że nic co boskie nie może być obce
Nie tylko chorzy na padaczkę skroniową doznają stanów dziwnej łączności z wszechświatem.
---------
- Nula.Mychaan
Musiałam trochę pogrzebać w necie, bo nie znałam tego eksperymentu.
Sówko moim zdaniem świetnie przedstawiłaś ten temat, ciekawie, niejednoznacznie,
bo według mnie daje możliwość różnej interpretacji, bo eksperyment jest tylko skórką, a pod spodem jest o wiele więcej
Sówko moim zdaniem świetnie przedstawiłaś ten temat, ciekawie, niejednoznacznie,
bo według mnie daje możliwość różnej interpretacji, bo eksperyment jest tylko skórką, a pod spodem jest o wiele więcej
- Tjereszkowa
Witka, wierzę w styczność orbit, o ile nie ma kolizji, można wdzięcznie wymieniać myśli.witka pisze: ↑02 lis 2017, 16:58Wiersz o tym panu od piersingu się przeczytał.

Dokładnie, Hosanno -nic nie wiadomo, a człowiek może tylko szukać, czasem poszukiwania przynoszą ukojenie, a czasem wręcz przeciwnie... może wszystko jest MatrixemHosanna pisze: ↑02 lis 2017, 20:20no tak ale to wszystko co myślimy lub czujemy że jest - jest wizją umysłu , tam jest kora czuciowa i kojarzeniowa
samotność też wizją
ten hełm jest ważny

Eko, no właśnie, czy treść puenty wynika? Wiersz tak naprawdę tego nie rozstrzyga, raczej próbuje iść za tezą, licząc na m.in. takie refleksje u czytelnikóweka pisze: ↑02 lis 2017, 21:51Bardzo ciekawy eksperyment przeprowadził pan Persinger w ubiegłym stuleciu, ale czy wynika z tego treść pointy?
I super wers:Kapitalne nawiązanie do Terencjusza.Tjereszkowa pisze: ↑02 lis 2017, 16:50że nic co boskie nie może być obce
---------

Nie wiem, czy gdyby eksperyment był niepodważalny, coś by to w naszym życiu zmieniło, ale dobrze jest "wierzyć", że nie jesteśmy tylko workiem mięsa, hormonów, przemian chemicznych i impulsów elektromagnetycznych... Dziękuję za ciekawe rozważania

Nulo, ucieszył mnie Twój komentarz, bo liczyłam na niejednoznaczności.Nula.Mychaan pisze: ↑05 lis 2017, 23:46Musiałam trochę pogrzebać w necie, bo nie znałam tego eksperymentu.

Serdecznie wszystkim dziękuję za komentarze

- eka
- Moderator
hełm Persingera
Wiersz pointy nie rozstrzyga? Tak sądziłam, czytając:Tjereszkowa pisze: ↑06 lis 2017, 11:01Eko, no właśnie, czy treść puenty wynika? Wiersz tak naprawdę tego nie rozstrzyga, raczej próbuje iść za tezą, licząc na m.in. takie refleksje u czytelników. Z tymi Szwedami, którzy próbowali powtórzyć eksperyment w sumie do końca nie wiadomo, Persinger udowodnił im, że nie zapewnili tych samych warunków (głównie zbyt krótki czas ekspozycji na pole magnetyczne). Uderzyło mnie to, że nawet nauka czasem jest kwestią wiary...
Nie wiem, czy gdyby eksperyment był niepodważalny, coś by to w naszym życiu zmieniło, ale dobrze jest "wierzyć", że nie jesteśmy tylko workiem mięsa, hormonów, przemian chemicznych i impulsów elektromagnetycznych... Dziękuję za ciekawe rozważania
Ale prawdopodobnie podmiot oczekiwał sprzeciwu ze strony czytaczy:)
Co do eksperymentu, nie wiem, może znasz ten artykuł?
https://issuu.com/stimulusuj/docs/stimulus3
Jeśli nie, warto zajrzeć.
Neuroteologia.
- tetu
hełm Persingera
Oj dużo się kryje pod tym hełmem.
Można tutaj poszukać wielu interpretacji, od złożoności ludzkiego mózgu począwszy, a skończywszy na szukaniu, rozgryzaniu prawdy także pod kątem wiary. W końcu to hełm Boga, a to co boskie nie może być obce, puste.
Ścieżki góry Horeb, oraz otwarta puenta bardzo dwuznaczne, dają do myślenia.
Warto poszukiwać swojego miejsca.
Bardzo dobry wiersz Tjeri.
Można tutaj poszukać wielu interpretacji, od złożoności ludzkiego mózgu począwszy, a skończywszy na szukaniu, rozgryzaniu prawdy także pod kątem wiary. W końcu to hełm Boga, a to co boskie nie może być obce, puste.
- Tjereszkowa
Eko, oczywiście, że podmiot starał się czytelnika nieco sprowokować - może głównie do samookreślenia, jakiejś konfrontacji.eka pisze: ↑07 lis 2017, 20:36Ale prawdopodobnie podmiot oczekiwał sprzeciwu ze strony czytaczy:)
Co do eksperymentu, nie wiem, może znasz ten artykuł?
https://issuu.com/stimulusuj/docs/stimulus3
Jeśli nie, warto zajrzeć.
Neuroteologia.
Artykułu nie znam, chętnie przeczytam - dzięki za niego i powtórne odwiedziny

Tetu, dużo radości sprawił mi Twój komentarz. Cieszę się, że zwróciłaś uwagę na dwuznaczności i wydźwięk wiersza. No i super, że skłonił do refleksji. Bardzo dziękuję za odwiedziny i słowo.tetu pisze: ↑08 lis 2017, 10:38Oj dużo się kryje pod tym hełmem.

- tetu
hełm Persingera
A mnie dużo radości sprawia czytanie takich wierszy, przy których mogę się zatrzymać, w które mogę się wgryźć.
Cała przyjemność po mojej stronie Tjeri
Cała przyjemność po mojej stronie Tjeri