Szukaj uzdrowiciela dusz czyli egzorcysty. Wiersz do czytania podczas spotkań z ludźmi opętanymi.

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
zwrotnikryby

Szukaj uzdrowiciela dusz czyli egzorcysty. Wiersz do czytania podczas spotkań z ludźmi opętanymi.

#1 Post autor: zwrotnikryby » 17 lis 2017, 7:34

Człowiek to dusza i ciało
tak mówi Pismo Święte.
Ludzie tego nie odróżniają i to jest niepojęte.
Myślą sobie, że jak zaprzedadzą duszę diabłu
to da się ją naprawić. Czasem się oczywiście uda
egzorcyzm lecz ile lat służąc diabłu się traci?
Myślisz, że pójdziesz do medyka i on da Ci na duszę tabletkę?
Nie ma takich lekarstw. Bóg to nie jest apteka.
Zacznij się modlić już teraz o duszę swoją i innych. Nie czekaj.

Można w pracy palce stracić. Od cukrzycy stracić nogi.
Oko ktoś może nam wybić przez przypadek. To jednak nic
w porównaniu z sprzeniewierzeniem się Jezusowi.
Dla ciała jest proteza. Dla duszy jej nie ma.

Jeśli czujesz, że demon Cię opanował.
I w głębi serca się schował. Dusza Twoja zniszczona.
Czujesz tzw. ból istnienia. Zapytaj na swojej parafii kapłana
o księdza egzorcystę – specjalistę od duszy uzdrowienia.
Niewielu ich jest ale w przypadkach nagłych są lepsi niż pogotowie
przyjeżdżają wręcz natychmiast, często zerwani ze snu głębokiego, w nocy,
by pomóc duszy i głowie.

To będzie trudne przeżycie, bo diabła trzeba wypędzić
A on nie chce wyjść w szczególności jak mocno się zagnieździł.
Jednak nie bój się. Warto. Życie potem jest świetne,
Bo w Jezusie się toczy bez obecności czarta.

Awatar użytkownika
WHITE RAVEN

#2 Post autor: WHITE RAVEN » 17 lis 2017, 9:12

Wszystko dobrze ale czy człowiek opętany będzie chciał to usłyszeć .
Jak mniemam jesteś księdzem albo osobą bardzo wierzącom .
Wiersz mi si ę podoba choć jestem starowiercom ( brzydsza nazwa to neopoganin).
Nie chciałbym negować Twojej wiary nie mniej czy nie żyjesz w sferze mitów , które każdy bierze dosłownie .

Niech ...*
mają Cię w opiece

N.N

*Bogowie - nie wiem czy przy Tobie mogę użyć tego słowa :)
Nasturcja Nasta
Bez człowieka było by pusto ale gdyby zabrakło natury byłby Armagedon.
Kochają tylko odważni a nienawidzą tchórze .

zwrotnikryby

#3 Post autor: zwrotnikryby » 17 lis 2017, 10:19

Bóg zapłać za komentarz.
Nie jestem księdzem. Pomimo to życie Kościoła jest mi bardzo bliskie. Oby dobry Bóg sprawił, że człowiek opętany to usłyszy. Nie przeszkadza mi, że jesteś neopoganinem. Przepraszam, że nie będę pisał o Tobie starowierzec. To słowo według mojego obrządku zarezerwowane jest dla Staroobrzędowców w prawosławiu.
Ważne, że wierzysz. Po tym co piszesz i co masz w stopce widać, że jesteś osobą szlachetną. To jest najważniejsze. Trzeba nosić w sobie odwagę, czystość i dobro a to White Ravenie zawsze cechowało najznamienitszych rycerzy takich jak Lancelot z Jeziora - jeden z rycerzy Okrągłego Stołu. Źle się działo kiedy w czasach dawnych przedstawiciele mojego Kościoła zabijali wyznawców Twojej wiary. Takie czynienie nie mogło być miłe Jezusowi. Propaguję ekumenizm nie tylko w obrębie jednego obrządku. Bóg kocha wszystkich ludzi. To jego ukochane dzieci.
Pozostań w Bogu.

Awatar użytkownika
mirek13

#4 Post autor: mirek13 » 17 lis 2017, 10:26

Propagujesz nachalną ewangelizację, a to jest właśnie błąd polskiego kościola w stylu rydzykowym.
Przeczytaj wiersz Abandona i dowiesz się jak rozmawiać o wierze na tym forum.
Nie jesteś Twardowskim, ani Bonieckim.
Jesteś grafomanem i to jest problem dla kościoła, wiary i literatury.

zwrotnikryby

#5 Post autor: zwrotnikryby » 17 lis 2017, 12:05

Bóg zapłać za wypowiedź mirek13.
Będę się modlił o to aby dobry Bóg zabrał z Twojego serca wszelkie chęci negatywnego oceniania innych ludzi. Jesteś członkiem Kościoła, że deliberujesz nad jego problemami? Jeśli nie jesteś wstąp, naprawiaj i uzdrawiaj od wewnątrz. Zachęcam. Nazywasz jak potrafisz. Wiem kim jestem. Dzieckiem Boga i poprzez swoje wiersze chwalę go jak umiem. Niech pokój wstąpi w Twoje serce. Niech niechęć zamieni się w miłość Chrystusa.

Zostań w Bogu.

Deneve

#6 Post autor: Deneve » 17 lis 2017, 14:39

Bóg nas kocha :rosa: :down:

point of view

#7 Post autor: point of view » 17 lis 2017, 16:11

zwrotnikryby pisze:
17 lis 2017, 12:05
Bóg zapłać za wypowiedź mirek13.
Będę się modlił o to aby dobry Bóg zabrał z Twojego serca wszelkie chęci negatywnego oceniania innych ludzi. ...

Zostań w Bogu.

A pomyśl może tak: Ile jeszcze pracy przede mną bym stawał się lepszy. Może Bóg postawił na mojej drodze właśnie tego człowieka bym zaczął się zastanawiać nad tym JAK piszę.

No i nikt nie ocenia Autora tylko jego teksty.
Amen.

Awatar użytkownika
abandon

#8 Post autor: abandon » 17 lis 2017, 23:41

"Boże! Ty to widzisz i nie grzmisz?"
O i M, tom II, rozdział VI

Miłuję twórczość religijną.
Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.

point of view

#9 Post autor: point of view » 18 lis 2017, 10:15

... rekolekcje domowe:

1. Dlaczego grzech pychy zamyka oczy, zatyka uszy, pomniejsza siostry i braci, a wywyższa mnie?

2. Czy istnieje związek pomiędzy grzechem pychy a nauką Jezusa, wszak jest napisane:
Potem przyszli do Kafarnaum. W domu zapytał ich: "O czym to rozprawialiście po drodze?". Lecz oni milczeli, bo w czasie drogi sprzeczali się między sobą o to, kto z nich jest największy.
Jezus usiadł, przywołał Dwunastu i powiedział im: "Jeśli ktoś chce być pierwszy, niech będzie ostatni ze wszystkich i sługą wszystkich!".
Ewangelia wg Św. Marka, 9, 3-37

3. Dlaczego wśród X przkazań Bóg przestrzega: Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno.

4. Tysiąc razy cicho przeczytać ze zrozumieniem: "Kochaj bliźniego swego jak siebie samego".

I na koniec pytanie zatrwożonego. Dlaczego zsyłasz na swoich braci gromy z jasnego nieba? Cóżem Ci ja uczynił?

Bardzo miło się z Tobą rozmawia. Pozostań w pokoju :)

Awatar użytkownika
tetu

#10 Post autor: tetu » 18 lis 2017, 16:31

Zacznę od wypowiedzi z Twojego komentarza autorze choć może nie powinnam, ale wyczuwam tu pewien podstęp z Twojej strony, więc dlatego.
zwrotnikryby pisze:
17 lis 2017, 10:19
Propaguję ekumenizm
Autorze w ekumeniźmie dialog i wspólna modlitwa to podstawa i Tobie dokładnie o to chodzi. Wybrałeś do propagowania swoich poglądów nie bez przyczyny portal poetycki. Tutaj się dużo mówi, o tekstach a Ty szukasz dialogu, by rozważać i poniekąd "nawracać", jednoczyć.
Stąd taki portal. Wypełniasz swoją misję.
Wszystko byłoby ok, gdybyś swoje rozważania ubrał jednak w wiersz, (chyba że zamieścisz tekst w innym dziale, wtedy nie dyskutuję) gdyby Twój tekst był poetyką, metaforą (a przecież Jezus jest wszędzie w przyrodzie, w każdym z nas, można się postarać i napisać zmyślnie) wtedy być może skłoniłbyś niejednego czytelnika do bardziej gorliwego dialogu, tymczasem wrzucasz teksty, które IMHO są dalekie od wiersza, a bliskie wykładom i Twoim ideologiom, może rekolekcjom, dobra sugestia Pointa.
Nie mam o czym rozmawiać z wierszem, bo wszystko jest łopatologicznie podane (bez urazy łopatologicznie, czyli za prosto i cały czas mam na myśli "wiersz") a ja na takim portalu, w dziale wiersze, szukam tego co moją duszą poruszy, co sprawi, że coś w we mnie drgnie, choćby diabeł, bo nad złem powinno się zadumać, zastanowić. U Ciebie sucho, bez emocji, nachalnie i nic co skłoniłoby mnie do powrotu pod tekst.
Dobry cytat z Zagłoby zamieszczony przez Abandona. Można się tutaj upatrywać pewnych skłonności do...
Nie mam nic przeciwko wierze i jednoczeniu, ale nie w taki sposób, nie w tym dziale.
Zapewne powiesz że będziesz się za mnie modlił, z góry dziekuję.
Pozostań z Bogiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”