dziś nieuległa
pełna pamięci i dotyków
z prochu powstałam"
tylko pilnuj, żeby nie zrobili z ciebie napisu na dropsach, sprzedawanych w budzie z dewocjonaliami

o której traktuje wiersz.
Bardzo fajny i zmyślny pomysł na przekazanie wzniosłej treści.
tetu pisze: ↑11 lis 2017, 13:26rozbierali mnie
kawałek po kawałku biorąc
jak swoją
w bólu i osamotnieniu trzy razy
ocierałam się o śmierć
za słaba by wstać
zbyt silna by umrzeć
wypluwając kości
po cichu kołysałam niewinne dzieci
a szkielet rozpadał się na tysiące oczek
nawlekali
wówczas bezbronna
dziś nieuległa
pełna pamięci i dotyków
z prochu powstałam
mam imię
przeglądam się w sumieniach innych
lczerwosz pisze: ↑14 lis 2017, 18:25Bo oni nadal nie mają sumień. Nie piszę kto, aby nie wprowadzać wątków politycznych, lepiej zachować poprawność polityczną, inaczej cię zgrilują.
Nula, ja też nie ,ani patriotycznych, ani okazjonalnych, dlatego chciałam ugryźć temat zupełnie inaczej, fajnie że się spodobał.Nula.Mychaan pisze: ↑14 lis 2017, 19:59Tetuś zwykle nie lubię patriotycznych wierszy, ale ten kupuję w całości.
Tak, to niezwykle istotne rybkoryba pisze: ↑15 lis 2017, 0:45tylko pilnuj, żeby nie zrobili z ciebie napisu na dropsach, sprzedawanych w budzie z dewocjonaliami
No właśnie Alku... z prochu powstałamAlek Osiński pisze: ↑15 lis 2017, 14:10Dobrze opisany ten proces uwalniania się od słabości
i zależności. Pil jak ten Piotr, co się trzy razy zaparł
Jestem pod wrażeniem. Wiersze patriotyczne przeważnie ociekają patosem, często są zaangażowane politycznie. Ciężko napisać dobry współczesny wiersz w tej tematyce. U Ciebie czuje się podniosłość, ogromną moc słów, wszystko jest pięknie skomponowane i świetnie przykryte metaforą. Bardzo bardzo dobry wiersz.tetu pisze: ↑11 lis 2017, 13:26rozbierali mnie
kawałek po kawałku biorąc
jak swoją
w bólu i osamotnieniu trzy razy
ocierałam się o śmierć
za słaba by wstać
zbyt silna by umrzeć
wypluwając kości
po cichu kołysałam niewinne dzieci
a szkielet rozpadał się na tysiące oczek
nawlekali
wówczas bezbronna
dziś nieuległa