Trzeba pisać takie wiersze. Nie tylko jako hołd Mistrzom, ale również w ramach przestrogi.
Niedawno na polskim rynku wielkiego miasta palono kukłę Żyda.
Zainfekowanie antysemityzmem to hańba, obojętnie jaki wymiar przyjmuje.
Dzięki, Lu.
"w czwartek zastrzeliłem twojego Żyda" *
- eka
- Moderator
- Nula.Mychaan
Lu, bardzo dobry wiersz, złapał mnie i wciągnął i wiesz ... nie puszcza.
Poza tym bardzo Ci dziękuję za komentarz odautorski, wiele się z niego dowiedziałam
Poza tym bardzo Ci dziękuję za komentarz odautorski, wiele się z niego dowiedziałam

- Ania Ostrowska
Pamiętam, że czytałam już wcześniej ten wiersz, i chyba nawet komentowałam, ale najwyraźniej gdzie indziej, nie tutaj. Całkiem niedawno wpadła mi w ręce nieduża książeczka, której autorem jest Maxim Biller pt. "W głowie Brunona Schulza". Do przeczytania w dwie-trzy godziny, a potem długo zostaje wrażenie braku tchu - zwłaszcza w połączeniu z Twoim wierszem. Pozdrawiam, fajnie było wrócić
- Lucile
- Moderator
Pamiętam, dawno, dawno temu, chodziłam na zajęcia seminaryjne, prowadzone przez śp. prof. Jana Błońskiego. To właśnie On „pokazał” mi Schulza. I to było wielkie odkrycie.
Zdobyć, wtedy, jego „Sklepy cynamonowe” to była nie lada sztuka!
Niedawno, robiąc porządki w swoim „archiwum”, znalazłam notatki z tych zajęć, a wśród nich cytat samego Schulza.
Niestety, nie zapisałam skąd go wzięłam i czy zanotowałam dosłownie.
Oto on:
Gdyby sztuka miała tylko potwierdzać, co zostało już ustalone – byłaby niepotrzebną.
Jej rola to bycie sondą zapuszczoną w nienazwane, bezimienne.
Artysta jest aparatem rejestrującym procesy w głębi, gdzie tworzy się wartość...
Głębokie, mądre i zawsze aktualne!
Tetu, Eko, Nula, Aniu, bardzo dziękuję za miłe i ciepłe słowa.
Istotnie, ten wiersz jest dla mnie ważny, pisałam go także – sercem.
Serdeczności przesyłam
Lu
Zdobyć, wtedy, jego „Sklepy cynamonowe” to była nie lada sztuka!
Niedawno, robiąc porządki w swoim „archiwum”, znalazłam notatki z tych zajęć, a wśród nich cytat samego Schulza.
Niestety, nie zapisałam skąd go wzięłam i czy zanotowałam dosłownie.
Oto on:
Gdyby sztuka miała tylko potwierdzać, co zostało już ustalone – byłaby niepotrzebną.
Jej rola to bycie sondą zapuszczoną w nienazwane, bezimienne.
Artysta jest aparatem rejestrującym procesy w głębi, gdzie tworzy się wartość...
Głębokie, mądre i zawsze aktualne!
Tetu, Eko, Nula, Aniu, bardzo dziękuję za miłe i ciepłe słowa.
Istotnie, ten wiersz jest dla mnie ważny, pisałam go także – sercem.
Serdeczności przesyłam
Lu
-
Witaj! Dla mnie Twój utwór jest konkretnie o Schulzu i tylko o nim - odnosi się on bowiem do konkretniej osoby ( ściślej to konkretnych osób), konkretnego czasu oraz konkretnej sytuacji. Tekst bardzo mi bliski, gdyż wysoko cenię i bardzo lubię twórczość B. Schulza.
H8

H8