Niebieski
- teo
Niebieski
witajcie ponownie moje myśli
ach cudowne myśli
gdy człowiek człowiekowi wrakiem
kwitniecie moje paprocie
podlewam was najlepszym
co chemia mi dała
i czekam na jej cichy głos
odlećmy dziś daleko
zero do ósmej
budzi mnie jej zimne ciało
budzi mnie wesoły diabeł
który nie pozwala powiedzieć
Tego
w zamian mówi
dziś polecimy jeszcze dalej
ach cudowne myśli
gdy człowiek człowiekowi wrakiem
kwitniecie moje paprocie
podlewam was najlepszym
co chemia mi dała
i czekam na jej cichy głos
odlećmy dziś daleko
zero do ósmej
budzi mnie jej zimne ciało
budzi mnie wesoły diabeł
który nie pozwala powiedzieć
Tego
w zamian mówi
dziś polecimy jeszcze dalej
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
Tadeusz Makowski – Pamiętnik
- tetu
Niebieski
Mocno mnie zastanawia ten wiersz Teo.
Pomijam powtórzenia, bo zaraz mnie sprowadzisz na ziemię że tak ma być
ale nie, nie to mnie zastanawia.
Tytuł, to po pierwsze, kojarzy się z chłodem, przynależnością do nieba, więc gdzieś tam po drodze z ciałem niebieskim, astronomiczne klimaty.
Druga rzecz to zero do ósmej. Z matematycznego punktu widzenia potęgując osiągniemy zero, czli gdzie właściwie można odlecieć? chyba że bardziej w kontekście geograficznym, jakieś położenie, własny ląd, świat.
Pomyślę sobie jeszcze nad nim.
Pomijam powtórzenia, bo zaraz mnie sprowadzisz na ziemię że tak ma być

Tytuł, to po pierwsze, kojarzy się z chłodem, przynależnością do nieba, więc gdzieś tam po drodze z ciałem niebieskim, astronomiczne klimaty.
Druga rzecz to zero do ósmej. Z matematycznego punktu widzenia potęgując osiągniemy zero, czli gdzie właściwie można odlecieć? chyba że bardziej w kontekście geograficznym, jakieś położenie, własny ląd, świat.
to jest bardzo ładne.
Pomyślę sobie jeszcze nad nim.
-
Niebieski
Ciekawie, nawet intrygująco, mimo jednoznacznego skojarzenia tego odlotu. I odnalezione kwiaty paproci i wesoły diabeł...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Niebieski
Witaj,
coś jest w Twym wierszu, co przykuwa - być może to niejednoznaczności. Piszesz:" gdy człowiek człowiekowi wrakiem
kwitniecie moje paprocie " - podobnie jak Tetu uważam, że to chwyta za wyobraźnię. Ogólnie - pomimo ponurego klimatu ( dla mnie jako odbiorcy) - myślę, warto zatrzymać się przy tym utworze
H8
coś jest w Twym wierszu, co przykuwa - być może to niejednoznaczności. Piszesz:" gdy człowiek człowiekowi wrakiem
kwitniecie moje paprocie " - podobnie jak Tetu uważam, że to chwyta za wyobraźnię. Ogólnie - pomimo ponurego klimatu ( dla mnie jako odbiorcy) - myślę, warto zatrzymać się przy tym utworze

H8
- teo
Niebieski
No cóż. Tak miało byćtetu pisze: ↑03 gru 2017, 16:19Pomijam powtórzenia, bo zaraz mnie sprowadzisz na ziemię że tak ma być

Troszkę przekombinowałaś tym razem tetu.tetu pisze: ↑03 gru 2017, 16:19Druga rzecz to zero do ósmej. Z matematycznego punktu widzenia potęgując osiągniemy zero, czli gdzie właściwie można odlecieć? chyba że bardziej w kontekście geograficznym, jakieś położenie, własny ląd, świat.

Dziękuję tetu za Twój niezwykle ciekawy komentarz

Wam także dziękuję Marcinie i Henryku za odwiedziny i miłe słowa

Pozdrawiam Wszystkich
teo
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
- Nula.Mychaan
Być może mylnie interpretuję, ale wg mnie to wiersz o dążeniu do doskonałych odlotów i omijaniu, co najważniejsze.
Niebieskie jest niebo, niebieskie są tabletki, niebieski kojarzy się z bujaniem w obłokach.
Niebieski może być też ptak.
Do aniołów nie sięgam.
A to podlewanie paproci to mi się moczem kojarzy.
I wszystko pasuje.
Niebieskie jest niebo, niebieskie są tabletki, niebieski kojarzy się z bujaniem w obłokach.
Niebieski może być też ptak.
Do aniołów nie sięgam.
A to podlewanie paproci to mi się moczem kojarzy.
I wszystko pasuje.
- tetu
Niebieski
To ja tak głęboko zaczęłam swoje wykopaliska, a Ty mi mówisz że chodzi o godzinę? No toś mnie wpuścił w maliny
To co na wierzchu czasami jest zupełnie niewidoczne.
Ok. Czyli jeszcze inaczej. "człowiek człowiekowi wrakiem" - dwie duszyczki po przejściach, które pomimo zagubienia odnalazły właściwą drogę, odnalazły siebie, a co najważniejsze potrafiły się zbliżyć i otworzyć przed sobą. Piękny czas miłości, magii. W końcu kwiat paproci to rzadkość, zatem póki się da niech odlatują, albo wyobrażenia, myśli tak intensywne, które nie pozwalają ani na chwilę zapomnieć o znalezionym, istniejącym choćby przez moment kwiecie, albo po prostu
Sen o Wolności. Bardzo mi zresztą pasuje ta opcja.

Ok. Czyli jeszcze inaczej. "człowiek człowiekowi wrakiem" - dwie duszyczki po przejściach, które pomimo zagubienia odnalazły właściwą drogę, odnalazły siebie, a co najważniejsze potrafiły się zbliżyć i otworzyć przed sobą. Piękny czas miłości, magii. W końcu kwiat paproci to rzadkość, zatem póki się da niech odlatują, albo wyobrażenia, myśli tak intensywne, które nie pozwalają ani na chwilę zapomnieć o znalezionym, istniejącym choćby przez moment kwiecie, albo po prostu
Sen o Wolności. Bardzo mi zresztą pasuje ta opcja.

- 4hc
tak, człowiek człowiekowi wrakiem - mnie też zatrzymało, bo to jest to co w tym wierszu zatrzymuje. a później puszcza i paprotka, a paprotki pędy są trujące - te młode, a tak w ogóle to hodujmy kwiaty paproci i jesteś moim marzeniem posennym kiedy wstaję do roboty. jej. ale przynajmniej uroczy ten bełkocik
moje zdanie to moje zdanie
nie lubię poezji - lubię placki
nie lubię poezji - lubię placki