Można się zgadzać lub nie, jednemu nie da się zaprzeczyć - coś w tym jest. Pokazuje to chociażby odmiana wyrazów, zwłaszcza rzeczowników przez przypadki. Wypowiadając jakieś zdanie, szybko, wraz z kontekstem, nie zastanawiamy się zwykle, czy odmieniamy dobrze, czy źle - ot, samo leci. O wiele łatwiej zauważyć trudność odmiany, gdy brakuje kontekstu, a wyrazy poukładane są w grupy słów bardzo do siebie podobnych... a jednak innych. Bo jak wytłumaczyć, że piszemy "transy" (Mianownik, liczba mnoga), ale już "rezonanse"? Dlaczego można powiedzieć: ty malcu!", ale nie "ty starcu"? Końcówki identyczne (w pierwszej parze: -ans, w drugiej: -ec), również rodzaje gramatyczne się zgadzają (wszystkie męskie). Takich i innych przykładów można mnożyć. Inna sprawa, że czasem poprawne są dwie (czasem i trzy!) końcówki dla jednego wyrazu (np. seansy i seanse).
Poniżej przedstawiam kilka grup rzeczowników i czasownikowy bonus na końcu. Spróbujcie je sobie poodmieniać - w myślach, nie trzeba pisać postów, choć komentarze i uwagi (a także przykłady innych kłopotliwych wyrazów) będą mile widziane. Koleżanka z grupy, gdy robiliśmy te ćwiczenia, powiedziała: "Boże, ja nie umiem odmieniać wyrazów!". Czy i wy też tak powiecie? Przekonajmy się!

1. Nie widzę: bandaż, baobab, dąb, afisz, termometr, kilof, koń, wół (liczba pojedyncza)
2. Przyglądam się: stół, kieł, diabeł, człek, orzeł, kot, biuro, srebro (liczba pojedyncza)
3. Zjadł: kotlet, hamburger, banan, batonik (jw)
4. Gram w: tenis, krykiet, bilard
5. Grano: polonez, walc, marsz
6. Wydał 1: dolar, frank, jen
7. Wysłał: faks, e-mail, SMS
8. Spotkał: ta wychowawczyni, ta gospodyni, ta monarchini, ta pani
9. O, ty: wychowawczyni, gospodyni, monarchini, pani
10. Niech cię piekło pochłonie, ty: chłopiec, złośliwiec, zuchwalec, malec, starzec, stoczniowiec
11. To są: kość, gość, śmieć, postać, baśń, wieś, dzień
12. Tu pracują: psycholog, astronom, chirurg, kynolog, minister, premier, łotr, fotograf, opiekun, szpieg
13. To są: las, frazes, szympans, alians, pasjans
14. To są: Polak, chłop, ksenofob, cherlak, cwaniak, łajdak, cham, groszorób, drab, bliźniak, chłopak
15. To są: forum dyskusyjne, centrum operacyjne, antidotum, cymelium, kondominium
16. Nie widziałem tych: żołnierz, stróż, marsz, fundusz, tłuszcz, proboszcz, przybysz, spinacz, rydz, kosz, mecz, hamulec, kaganiec, materac, zając, kolec, koc, palec
17. Nie widziałem tych: gość, liść, koń, uczeń
18. Nie widziałem tych: pokój, napój, złodziej, lokaj, burżuj, nabój, klej, słój, tramwaj
19. Nie poznałem tych: cywil, nauczyciel, hotel, metal, medal, idol, koral, styl, konsul, symbol
20. Nie widziałem tych: chemikalia, akcesoria, tekstylia
21. Nie widziałem tych: anglikanin, chrześcijanin, luteranin, powodzianin, mieszczanin, wegetarianin
22. Nie widziałem tych: babcia, ciuchcia, mamusia, trusia, skromnisia, spółdzielnia, cegielnia, patelnia, czereśnia, stajnia, kuchnia, bagażownia, brzoskwinia, ceremonia
23. Nie widziałem tych: sala, fala, aula, aureola, kropla, dziupla, pętla, szabla, jędza, prycza, oberża, pomarańcza
24. Interesowałem się tymi: koń, liść, słoń, gość gwóźdź, wiadomość, gałąź
plus bonus czasownikowy:
Chłopaki (przyjść, czas przeszły) do mnie wczoraj wieczorem.
Pozdrawiam
Patka