pasjans

Eksperymenty i zabawy poetyckie.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Miladora
pasjans

#1 Post autor: Miladora » 04 lis 2011, 0:10

...........................................................słowa (*) słowa.........................................................
.................................................ślad i cień ich (*) ich cień i ślad..............................................
.............................ciemności w chwile pamięci w (*) w pamięci chwile w ciemności..........................
.....................barwnych witraż mozaika ręki dotyk (*) dotyk ręki mozaika witraż barwnych...................
.......................czas tle ich na dłoni motyw i szkieł (*) szkieł i motyw dłoni na ich tle czas....................
......................płaszczyzny kolorów i wieloznaczeń (*) wieloznaczeń i kolorów płaszczyzny...................
...............................na motyl pozorów gry i barw (*) barw i gry pozorów motyl na............................
........................................powietrzu w i szpilce (*) szpilce i w powietrzu.....................................
.................................................skrzydłach na (*) na skrzydłach..............................................
..........................................................wiatru (*) wiatru........................................................
.......................................szybą za przekór na i (*) i na przekór za szybą......................................
.................................uśmiech odbija znów okna (*) okna znów odbija uśmiech................................
...........................mozaika przemija i uśmiechu w (*) w uśmiechu i przemija mozaika..........................
.....................skrzypienie ładzie pozornym w szkła (*) szkła w pozornym ładzie skrzypienie...................
..................cień ich gesty szufladzie w sny i drzwi (*) drzwi i sny w szufladzie gesty ich cień.................
..........................nieskończoność na dotyku ślad i (*) i ślad dotyku na nieskończoność.........................
..................................................w zamknięte (*) zamknięte....................................................
........................................................w pliku (*) w pliku........................................................

Wersja z lustrzanym odbiciem:

.........................................................awołs (*) słowa.........................................................
................................................dalś i ńeic hci (*) ich cień i ślad..............................................
..............................cśonmeic w eliwhc icęimap w (*) w pamięci chwile w ciemności..........................
......................hcynwrab żartiw akiazom ikęr kytod (*) dotyk ręki mozaika witraż barwnych...................
.......................sazc elt hci an inołd wytom i łeikzs (*) szkieł i motyw dłoni na ich tle czas....................
.......................ynzyzczsałp wórolok i ńezcanzoleiw (*) wieloznaczeń i kolorów płaszczyzny...................
...............................an lytom wórozop yrg i wrab (*) barw i gry pozorów motyl na............................
........................................uzrteiwop w i eclipzs (*) szpilce i w powietrzu.....................................
................................................hcałdyzrks an (*) na skrzydłach..............................................
........................................................urtaiw (*) wiatru........................................................
.......................................ąbyzs az rókezrp an i (*) i na przekór za szybą......................................
.................................hceimśu ajibdo wónz anko (*) okna znów odbija uśmiech................................
..........................akiazom ajimezrp i uhceimśu w (*) w uśmiechu i przemija mozaika..........................
.....................eineipyzrks eizdał mynrozop w ałkzs (*) szkła w pozornym ładzie skrzypienie...................
...................ńeic hci ytseg eizdalfuzs w yns i iwzrd (*) drzwi i sny w szufladzie gesty ich cień.................
..........................ćśonozcńoksein an ukytod dalś i (*) i ślad dotyku na nieskończoność.........................
...................................................etęinkmaz (*) zamknięte....................................................
.......................................................ukilp w (*) w pliku........................................................
Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 12:01 przez Miladora, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Miladora
Re: pasjans

#2 Post autor: Miladora » 04 lis 2011, 0:16

Żeby wyszły rymy, należy czytać prawą stronę wiersza jednym tchem. ;)
Po złapaniu odpowiedniego rytmu, pasjans się złoży. ;)

Miłej zabawy w układaniu. :smoker:
Ostatnio zmieniony 07 lis 2011, 19:07 przez Miladora, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

Julka

#3 Post autor: Julka » 04 lis 2011, 17:24

Super! :rosa:
Przeczytałam obydwie strony.

Awatar użytkownika
Miladora

#4 Post autor: Miladora » 04 lis 2011, 18:17

Dziękuję, Damo. :rosa:
To niezla zabawa układanie wiersza w różne kształty. Spróbuj kiedyś. ;)

Buziaki na dobry wieczór. :vino:
Zawsze tkwi we mnie coś,

Jabrzemski
Kontakt:

#5 Post autor: Jabrzemski » 04 lis 2011, 23:45

Kiedy zacznie drażnić pustka, czas przybliżyć tekst do lustra.
Podczas głębokiego snu słowa nabierają mocy

Awatar użytkownika
Miladora

#6 Post autor: Miladora » 05 lis 2011, 12:02

Dobrze mówisz, Jarku, zgoda – niech odbije lustro słowa. :vino:

Buziak też. ;)
Zawsze tkwi we mnie coś,

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#7 Post autor: skaranie boskie » 06 lis 2011, 22:15

Jestem w szoku.
W życiu bym na coś takiego nie wpadł.
Wspaniała zabawa słowami.
A i pasjans się układa. Zgodnie z instrukcją.

Chyba Cię wybiorę jednogłośnie w jawnym głosowaniu mistrzynią pasjansa. ;)
:vino: :vino: :vino:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Miladora

#8 Post autor: Miladora » 06 lis 2011, 22:38

Dzięki, Drogie Nieskaranie. :rosa:
Lubię się bawić na różne sposoby, bo przeczytałam, że jak się mózg trenuje, to skleroza nie grozi. :D
Zawsze tkwi we mnie coś,

Awatar użytkownika
Bożena

#9 Post autor: Bożena » 07 lis 2011, 0:23

w życiu bym na coś takiego nie wpadła- poczytałam obie strony- prawa lepiej mi się czyta- :myśli: :rosa:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#10 Post autor: Gloinnen » 07 lis 2011, 9:13

Też jestem zaskoczona. Chylę głowę przed Twoją wyobraźnią i umiejętnościami.
Coś wspaniałego!

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „EKSTREMALNIE...”