przemijanie
piękno zostaje
w zarysach
ciepłe światło
z głębi przygasa
za rok wróci
powtórką czerwieni
iTuiTam
21 II 2012
Przemijanie
Moderatorzy: lczerwosz, Lucile
- iTuiTam
Przemijanie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, 3:23 przez iTuiTam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Przemijanie
chciałam dać różę, ale gaśnie przy tulipanie

Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
-
Witaj,
najpierw przepraszam, bo Ty to Ona, a nie On.
A teraz o Twoich łączeniach tekstu poetyckiego z foto (lub grafiką). To jest chyba jedna z najtrudniejszych sztuk. Ilustracyjność musi unieść ciężar słowa. Słowa szlachetnego, nie lichego.I odwrotnie: szlachetne słowo musi unieść ciężar równie szlachetnego obrazu. Jeśli tak się nie dzieje, to mamy do czynienia z kiksem. Bo zamiast jedno drugie wspierać, każde obciąga w dół. Nie zawsze uda się uzyskać współgranie, szczególnie, gdy chce się, by poezją był nie tylko tekst, lecz i obraz.
Myślę, że musisz próbować, by poczuć, że te dwa kody (słowo i obraz) zaczynają być razem dźwięczne.
Nie podejmuję się natomiast dyskusji o kanonach piękna.
Papanki (pa, pa), Adam
A teraz o Twoich łączeniach tekstu poetyckiego z foto (lub grafiką). To jest chyba jedna z najtrudniejszych sztuk. Ilustracyjność musi unieść ciężar słowa. Słowa szlachetnego, nie lichego.I odwrotnie: szlachetne słowo musi unieść ciężar równie szlachetnego obrazu. Jeśli tak się nie dzieje, to mamy do czynienia z kiksem. Bo zamiast jedno drugie wspierać, każde obciąga w dół. Nie zawsze uda się uzyskać współgranie, szczególnie, gdy chce się, by poezją był nie tylko tekst, lecz i obraz.
Myślę, że musisz próbować, by poczuć, że te dwa kody (słowo i obraz) zaczynają być razem dźwięczne.
Nie podejmuję się natomiast dyskusji o kanonach piękna.
Papanki (pa, pa), Adam
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon
- Miladora
Błagam, TuiTamko - nie dawaj tak dużych obrazów, bo nie widać całości.
Zmniejsz do 800 na szerokość i wymień, bo nie można pokontemplować spokojnie obrazu.
A jak zrobiłaś takie białe tło?

Zmniejsz do 800 na szerokość i wymień, bo nie można pokontemplować spokojnie obrazu.

A jak zrobiłaś takie białe tło?

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
- iTuiTam
E. gaśnie wszystko i tulipany i róże i my.e_14scie pisze:chciałam dać różę, ale gaśnie przy tulipanie
![]()
zostają bukiety

-- 21 lut 2012, 17:03 --
Nie masz za co przepraszać, niki bądź co bądź są z założenia 'bezosobowe', parawa-niki.miniawka pisze:Witaj,
A teraz o Twoich łączeniach tekstu poetyckiego z foto (lub grafiką). To jest chyba jedna z najtrudniejszych sztuk. Ilustracyjność musi unieść ciężar słowa.

Łączę, prawda, od jakiegoś czasu, dłuższego. Czy łączenie się udaje? Nie mnie sądzić.
A piękno? Jest subiektywne, mimo że kanony można przedstawić matematycznie.
Dziękuję za spojrzenie i słowa.
serdecznie
iTuiTam
-- 21 lut 2012, 17:09 --
Raz za małe a drugi za dużeMiladora pisze:Błagam, TuiTamko - nie dawaj tak dużych obrazów, bo nie widać całości.![]()
A jak zrobiłaś takie białe tło?![]()
![]()

Oczywiście, zmienię, chociaż wtedy 'macro' pyłku się trochę rozmyje.
Tło? Zdjęcie robione było na tle białej ściany, plus funkcja dof. Przy ustawianiu poziomów barw, biel ustawiłam blisko maksymalnej, wcześniej wyciszając szarości. (bardzo lubię ten efekt).
serdecznie
iTuiTam