Mandolina

Piosenki Waszego autorstwa. Wskazany link do wykonia, o ile istnieje.

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Nilmo

Mandolina

#1 Post autor: Nilmo » 24 lut 2012, 12:26

Mandolina

wśród ośmiu strun szukam słów
które nie padły bądź ich nie pamiętam
moja matka wyszła za człowieka
nut ułożonych z chodnikowych płyt

dlaczego patrząc we wspomnienia
dostrzegam tylko towotowe palce
łowię słowa odziane w pancerz
śpiewam jedynie własny chłód?

e_14scie

Re: Mandolina

#2 Post autor: e_14scie » 24 lut 2012, 16:10

Nie bardzo wiem, co wskazuje na to, że to piosenka. Dwie strofy, bez jakiejkolwiek melodii, nie mówiąc choćby o refrenie.
Wg mnie ten nowo powstały dział, zaczyna się mijać z przeznaczeniem. Co komu wpadnie do głowy, teksty przeznacza na piosenki, ale to chyba nie o to chodzi.
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!

Stanisław Jerzy Lec

Nilmo

#3 Post autor: Nilmo » 24 lut 2012, 16:38

Ja to gram. Nie każda piosenka ma refren, Zresztą refreny to dzisiaj archaizm. Jest taki mój wiersz "więzień" gdzieś tutaj na forum. Ma dwie zwrotki i brak mu refrenu. Wziął go sobie do wykonania muzycznego duet gitarowy z Białegostoku. (teraz nie mam czasu poszukać jak się on zwał). Poczytaj też teksty Ziemianina które wykonuje SDM. Też nie spełniają Twoich wymogów. Myślę że to kwestia uwolnienia się z ludowych rytmów. Ale jeśli to mija się z celem, to może zmienić z "piosenka dobra na wszystko" na piosnka?

Komunia

I jeżeli spotkania to rzecz
I jeżeli oczywista to rzecz
I jeżeli naturalna to rzecz

Weź
To co się tu daje
W imię słońca
I jego gońca:
Skowronka gwiżdżącego,amen
Amen

E. Stachura

też nie piosenka?
http://www.youtube.com/watch?v=t8i1OQCMW04
Pozdrawiam

e_14scie

#4 Post autor: e_14scie » 24 lut 2012, 16:48

no to wklej jakiś link z podkładem muzycznym. Może być Twój własny i własne wykonanie, w końcu nie pretendujemy do profesjonalnych utworów z pełną aranżacją, nagrywanych w specjalistycznym studio.
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!

Stanisław Jerzy Lec

Nilmo

#5 Post autor: Nilmo » 24 lut 2012, 16:59

niestety nie posiadam do tego sprzętu ani głosu. A przez skype, wybacz nie zamierzam ci śpiewać. Więcej tu nic nie wkleję.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#6 Post autor: Gloinnen » 24 lut 2012, 23:22

Drodzy dyskutanci!
Przecież jest to, jakby nie patrzeć, dział z twórczością literacką.
Głównym jego założeniem było stworzenie możliwości, aby zaprezentować TEKSTY piosenek. Oczywiście bardzo miło jest, jeżeli Autor może dołączyć plik muzyczny, wówczas ocena utworu jest pełniejsza, no i pewne jego walory zostają uwypuklone, podkreślone przez melodię. Nie stanowi to jednak warunku niezbędnego do tego, aby można było publikować w tym dziale. Choć zawsze dodatek w formie nagrania, bądź stosownego linku - wzbogaca prezentowaną próbkę twórczości i jest mile widziany.

Także proszę Was oboje o to, byście się nie zacietrzewiali, bo nie ma o co.

Proponuję :beer: dla Nilmo, :kofe: dla Ewy, a dla obojga - dużą porcję uśmiechu.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Nilmo

#7 Post autor: Nilmo » 27 lut 2012, 15:52

W piątek nie miałem czasu. Jest taki utwór "Is There Anybody Out There" Pink Floyd. Praktycznie instrumentalny. Jest tam też dosyć długie solo gitarowe.
Jeżeli potrafisz e_14scie posłuchać tego jako akompaniamentu, gdy twoja wyobraźnia wtopi się w ten klimat, być może uda ci się z tym pogodzić mój tekst. Tekst, przyznam mierny ale dla mnie bardzo osobisty, stąd inspiracja i tworzenie własnego tekstu do klimatu gdzie człowiek rzuca pytanie za mur spoza którego nie ma odpowiedzi. Na pewno nie znajdziesz tam oczekiwanej melodyjki, bo takowa nie istnieje. Ale może zrozumiesz, że nie każdy jest Rogerem Watersem by pokusić się o publiczne wykonanie takiego utworu, choć każdy ma prawo sobie taką solówkę cicho zagrać nucąc własne myśli. Realne do wykonania dla artysty, a ja takowym niestety nie jestem co nie przeszkadza uważam, tworowi który został stworzony do muzyki być tworem muzycznym.
Dlatego wybacz, ale nie spełnię Twoich oczekiwań i nie wykonam sam tworu, bo wolę Twoje wątpliwości od blamażu z tandetnym wykonawstwem. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „PIOSENKA DOBRA NA WSZYSTKO”