Trzy kolory
Moderatorzy: lczerwosz, Lucile
- iTuiTam
Trzy kolory
Fotografia zrobiona w styczniu tego roku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gloinnen
- Administrator
Re: Trzy kolory
Ja podkreślam, że się nie znam, ale jak na mój gust, za bardzo wycelowane w niebo. Może specjalnie zastosowałaś takie kadrowanie, ale dla mnie o wiele ciekawsze są te nagie drzewa, a zawłaszcza kikut pnia, trzeci od lewej.
W tle trakcja elektryczna, ale słabo widoczna - według mnie to wada zdjęcia. Albo powinno być ją dobrze widać, jako element kompozycji, albo wcale... (chyba istnieją techniki pozwalające na takie retusze)???
Pozdrawiam,

Glo.
W tle trakcja elektryczna, ale słabo widoczna - według mnie to wada zdjęcia. Albo powinno być ją dobrze widać, jako element kompozycji, albo wcale... (chyba istnieją techniki pozwalające na takie retusze)???
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Dzięki, Glo za spojrzenie i kometarz.Gloinnen pisze:Ja podkreślam, że się nie znam, ale jak na mój gust, za bardzo wycelowane w niebo. Może specjalnie zastosowałaś takie kadrowanie, ale dla mnie o wiele ciekawsze są te nagie drzewa, a zawłaszcza kikut pnia, trzeci od lewej.
Pozdrawiam,
Glo.

Kadrowałam rzeczywiście ze specjalnym naciskiem na niebo, które było jeszcze 'wyższe'. Fotografię robiłam z okna jadącego samochodu, dlatego wszystko jest nieostre, może poza rżyskiem. Niestety, i tu proszę nie zrozum mnie źle, nie narzekam, ale stwierdzam fakt, że jakość pokazywanych fotografii przy rozdzielczości, jaka jest stosowana w dziale, nigdy nie będzie najlepsza

serdecznie
iTuiTam
-
I to są bardzo proste retusze. Chyba gust Cię nie zawodzi, Glo, bo tu jednak zbyt wiele jest powietrza.
I jeszcze jedno: (ituitam) - chyba nie musisz umieszczać copyright' u na plikach 150 kb. Tu szczególnie psują całą fotę.
I jeszcze jedno: (ituitam) - chyba nie musisz umieszczać copyright' u na plikach 150 kb. Tu szczególnie psują całą fotę.
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon
-
Przecież wiesz jak trudno jest zrobić dobrą fotę z jadącego samochodu. Jechałem przez Norwegię i robiłem foty z jadącego samochodu. Na 100 może 1-2 były oki.
Adam
Adam
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon
- Gloinnen
- Administrator
iTuiTam - no właśnie o te druty mi chodzi.
Ja się generalnie nie czepiam ostrości i takich tam rzeczy, ale ogólnej kompozycji na focie, z tym że nie przemawiam tu jako znawca, tylko zwykła parafianka, której albo coś pasuje, albo nie. Tak więc traktujcie mój głos jako vox populi, li i jedynie.
Glo.
Ja się generalnie nie czepiam ostrości i takich tam rzeczy, ale ogólnej kompozycji na focie, z tym że nie przemawiam tu jako znawca, tylko zwykła parafianka, której albo coś pasuje, albo nie. Tak więc traktujcie mój głos jako vox populi, li i jedynie.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Hmm, w fotografii - prawdziwejminiawka pisze:I to są bardzo proste retusze. Chyba gust Cię nie zawodzi, Glo, bo tu jednak zbyt wiele jest powietrza.

Co do powietrza... Jeśli podejść do kadru zgodnie z regułą trójpodziału... to... Jeśli nałożycie siatkę trójpodziału na zdjęcie, to jest ono wykadrowane w miarę dobrze. Zgadzam się, że niebo dominuje, bo też i o to mi chodziło

A znaczek, to taki miałam 'spłaszczony' plik jpg i nie chciało mi się go usuwać

serdecznie
iTuiTam
-- 24 lut 2012, 15:06 --
to zależy czym pstrykasz teżminiawka pisze:Przecież wiesz jak trudno jest zrobić dobrą fotę z jadącego samochodu. Jechałem przez Norwegię i robiłem foty z jadącego samochodu. Na 100 może 1-2 były oki.
Adam

-- 24 lut 2012, 15:09 --
Ja też, Glo się nie znam. Uczę się a jak się czegoś nauczę, to pamiętamGloinnen pisze:iTuiTam - no właśnie o te druty mi chodzi.
Glo.

Co prawda w fotografii tak, jak i w innych rodzajach twórczości, łamanie reguł jest regułą

-
Wiesz, jest taka zasada, że jeśli jest niebo w kadrze, to na tym niebie coś musi się dziać (chmury). Nawet jeśli w tej focie przyjąć jej sterylność (czyli niebo bez chmur), to niebieska dominanta jest zbyt mocna. Chyba że...
...że chciałaś pokazać jak tragicznie puste jest niebo.
Aparat nie gra roli, bo te cholerne drzewa rosną tuż przy drogach, a prześwity bez nich nie trafiają się często. Przy okazji włożę tu norweską fotę "z samochodu".
Papanki, Adam
Aparat nie gra roli, bo te cholerne drzewa rosną tuż przy drogach, a prześwity bez nich nie trafiają się często. Przy okazji włożę tu norweską fotę "z samochodu".
Papanki, Adam
- iTuiTam
... pokazać jak duże i niebieskie jestminiawka pisze:Wiesz, jest taka zasada, że jeśli jest niebo w kadrze, to na tym niebie coś musi się dziać (chmury). Nawet jeśli w tej focie przyjąć jej sterylność (czyli niebo bez chmur), to niebieska dominanta jest zbyt mocna. Chyba że...
Papanki, Adam
-- niestety, aparat gra rolę, wypróbowałam
-- prześwity ---- może w Norwegii są rzadkością, w scenerii, przez którą jechałam, są przede wszystkim one

serdecznie
iTuiTam
-
Witaj iTuiTAm,
teraz nie o focie, a o tytule. Trzy kolory to tryptyk Kieślowskiego, więc ten Twój tytuł musi się kojarzyć z filmem. Nawet w malutkiej skali, lecz jednak. Jak się lokuje ta fota w zestawieniu (przez ten Twój tytuł) z obszarem, na którym istnieje film. Nie chcę tego rozstrzygać. I to, co tu napisałem, to malutki przyczynek do łączenia słowa z obrazem. I zobacz: w tej focie słowo nie siedzi w focie, lecz jest zewnętrze (jako tytuł). I ile powstaje nakładających się skojarzenio-powiązań.
Kiedyś wymyśliłem "Plakaty do nieistniejących filmów" To było proste przeniesienie pomysłu Stanisława Lema (recenzje a nieistniejących książek). Może tu kilka zamieszczę.
I kiedy znajdę fotę z samotnym zimowym drzewem (okolice Wyszkowa nad Bugiem) to też ją tu umieszczę.
Papanki, Adam
teraz nie o focie, a o tytule. Trzy kolory to tryptyk Kieślowskiego, więc ten Twój tytuł musi się kojarzyć z filmem. Nawet w malutkiej skali, lecz jednak. Jak się lokuje ta fota w zestawieniu (przez ten Twój tytuł) z obszarem, na którym istnieje film. Nie chcę tego rozstrzygać. I to, co tu napisałem, to malutki przyczynek do łączenia słowa z obrazem. I zobacz: w tej focie słowo nie siedzi w focie, lecz jest zewnętrze (jako tytuł). I ile powstaje nakładających się skojarzenio-powiązań.
Kiedyś wymyśliłem "Plakaty do nieistniejących filmów" To było proste przeniesienie pomysłu Stanisława Lema (recenzje a nieistniejących książek). Może tu kilka zamieszczę.
I kiedy znajdę fotę z samotnym zimowym drzewem (okolice Wyszkowa nad Bugiem) to też ją tu umieszczę.
Papanki, Adam