Pozdrawiam
Cmentarzysko
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
misza
- Kontakt:
Re: Cmentarzysko
Witaj, Fioletowa Małpo! Cieszę się, że wierszyk się spodobał.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dwóch dobrych ludzi nigdy nie będzie wrogami,
dwóch głupich ludzi nigdy nie będzie przyjaciółmi
/ przysłowie kirgiskie /
/ przysłowie kirgiskie /
- Gloinnen
- Administrator
Bardzo charakterystyczne dla Ciebie klimaty. To cmentarzysko wprowadza w bardzo interesującą rzeczywistość, gdyż nie jest to taki zwyczajny cmentarz, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni - z wypielęgnowanymi nagrobkami, na których leżą sztuczne wieńce i plastikowe wielogodzinne lampioniki. U Ciebie raczej doszukiwałabym się cmentarzyska z wykopalisk archeologicznych, tym bardziej, że odnosisz się do tego w poincie - urny, nawiązanie do kultury pól popielnicowych (chyba tak to się nazywało). Więc przenosisz czytelnika w bardzo odległy świat, bodajże jeszcze w czasy neolitu. Podoba mi się ten zabieg. Myślę, że osiągnąłeś dzięki temu jeszcze jeden interesujący efekt - pokazujesz nie tylko przemijanie człowieka jako jednostki, odwołując się do jego skończoności, śmiertelności. W Twoim wierszu odnaleźć można przemijanie ludzkości jako takiej, która toczy się przez ery i epoki, przez kultury, religie, wierzenia, cywilizacje, i nie wiadomo wciąż dokąd zmierza. A punktem, gdzie i tak wszystko się kończy - jest mogiła.
Spodobały mi się w Twoim wierszu wyjątkowo udane rymy. Jeśli chodzi o rytmikę - we wszystkich wersach - do średniówki jest w porządku. Po średniówce - już gorzej z rozkładem akcentów. Ale tak bardzo to nie przeszkadza. Wierzę, że kiedyś uda Ci się napisać regularny sylabotonik i będziemy mogli to świętować.
Nie spodobały mi się takie frazy:
Tak mi źle tak mi źle tak mi łyso
Szary jest kot i pies szare dni są
Szarość jest wtórna do bólu - w odniesieniu do dni, życia itd.
Najlepsza według mnie ostatnia strofa. Może właśnie przez te archeologiczne konteksty. Które powodują, iż tekst właśnie nabiera wielowymiarowości, nie jest zwyczajnym opisem.
Pozdrawiam serdecznie,

Glo.
Spodobały mi się w Twoim wierszu wyjątkowo udane rymy. Jeśli chodzi o rytmikę - we wszystkich wersach - do średniówki jest w porządku. Po średniówce - już gorzej z rozkładem akcentów. Ale tak bardzo to nie przeszkadza. Wierzę, że kiedyś uda Ci się napisać regularny sylabotonik i będziemy mogli to świętować.
Nie spodobały mi się takie frazy:
Te ciemne dziury mi się nieodparcie kojarzą...misza pisze:w swoich ciemnych dziurach.
Oczywista oczywistość - jak miraż, to wiadomo, że złudny i oszukańczy. Porównanie oparte na tautologii, nie przemówiło do mnie.misza pisze:oszukańczy jak miraż,
Takie tandeciarsko-efekciarskie, zwłaszcza te "pnie obumarłe"... Na dodatek z inwersją. Be!misza pisze:cmentarzu gałęzi i pni obumarłych.
To też banalne, "zmierzchy i świty" są już bardzo wyświechtane, a w kontekście szarych dni to przypomniała mi się piosenka:misza pisze:Szare zmierzchy i świty, wszystkie dni są szare.
Tak mi źle tak mi źle tak mi łyso
Szary jest kot i pies szare dni są
Szarość jest wtórna do bólu - w odniesieniu do dni, życia itd.
Najlepsza według mnie ostatnia strofa. Może właśnie przez te archeologiczne konteksty. Które powodują, iż tekst właśnie nabiera wielowymiarowości, nie jest zwyczajnym opisem.
Pozdrawiam serdecznie,
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
misza
- Kontakt:
Witaj Elfico!
Dziękuję za wszystkie Twoje uwagi i profesjonalny, jak zawsze, komentarz. Spostrzeżenia trafne i teraz będę musiał mocno się zastanowić nad usunięciem usterek. Bezbłędnie też odczytałaś treść wiersza. A to cieszy mnie najbardziej. Cholernie nie lubię wyjaśniać "co miał autor na myśli".
Serdecznie pozdrawiam z serca krainy, w której jest wiele cmentarzysk tzw. kultury łużyckiej
Dziękuję za wszystkie Twoje uwagi i profesjonalny, jak zawsze, komentarz. Spostrzeżenia trafne i teraz będę musiał mocno się zastanowić nad usunięciem usterek. Bezbłędnie też odczytałaś treść wiersza. A to cieszy mnie najbardziej. Cholernie nie lubię wyjaśniać "co miał autor na myśli".
Serdecznie pozdrawiam z serca krainy, w której jest wiele cmentarzysk tzw. kultury łużyckiej

/ przysłowie kirgiskie /
/ przysłowie kirgiskie /
-
Gorzki Dziad
Wiersz bardzo nastrojowy. Konsekwentnie budujesz jego klimat. Trafne metafory. Czego chcieć wiecej?

-
misza
- Kontakt:
Zawsze można spróbować coś poprawić, zmienić.
Nigdy nie jestem całkowicie zadowolony z tego, co napisałem.
Dziękuję za podtrzymanie na duchu wątpiącego i pozdrawiam
Nigdy nie jestem całkowicie zadowolony z tego, co napisałem.
Dziękuję za podtrzymanie na duchu wątpiącego i pozdrawiam
/ przysłowie kirgiskie /
/ przysłowie kirgiskie /
-
JSK
Jest dobrze, misza. Ja lubię mroczne klimaty...

-
misza
- Kontakt:
Ja tam nigdy nie jestem do końca pewien, ani zadowolony.
Chyba najlepiej zrobię tak

Chyba najlepiej zrobię tak
/ przysłowie kirgiskie /
/ przysłowie kirgiskie /