Miejski pejzaż. Wieżowce

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Miejski pejzaż. Wieżowce

#11 Post autor: Gloinnen » 10 mar 2012, 21:47

Ja zostawiłabym "żeby" - wprowadza całkiem udaną anaforę, natomiast co do nagromadzenia bezokoliczników - zdecydowanie jestem na NIE, podobnie jak Miladora.

W pierwszym dwuwersie:
ble pisze:Spacer po cembrowinie
to wynieśli ze wsi
warto usunąć "to".

Metaforyka jak zwykle jest bardzo trafna, nośna. Idealnie potrafisz swoimi obrazami oddać wielkomiejskiego ducha, a przy okazji pokazać, jak bardzo miasto (w tym wypadku - blokowisko) jest niemal organiczną częścią jego mieszkańców, głęboko wrośnięte w ich mentalność i psychikę. Zupełnie tak, jakby nakładały się na siebie dwa systemy - ludzka egzystencja - i miejska infrastruktura - wieżowce, piętra, windy, domofony, korytarze... Świetne!

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ble

#12 Post autor: ble » 11 mar 2012, 13:11

Gloinnen pisze:co do nagromadzenia bezokoliczników - zdecydowanie jestem na NIE, podobnie jak Miladora.
Przecież pisałam, ze bezokoliczniki pokazują pośpiech, pogoń za cudem miasta (jakimkolwiek cudem i marzeniem), zadyszkę wynikającą z poscigu. A przy Bąblu już spokój, zamknięta przestrzeń, już okolicznie.
Zastanawiam się, czy taka uwaga jak Twoja nie bierze się z nagromadzenia zasad - np. nie powtarzać tych samych form czasownikowych, proporcjonalnie układać czasowniki i rzeczowniki, unikać zaimków itd. Są słuszne, ale przez to odstępstwa od reguły bywają ciekawe. Bo te zasady wprowadzają jakąś koleinę, która też się zużywa.

Serdecznie :rosa:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 13 mar 2012, 19:02

ble pisze:Zastanawiam się, czy taka uwaga jak Twoja nie bierze się z nagromadzenia zasad
No nie wiem. Ja nie lubię w wierszach monotonii stylistycznej. Wolę, gdy jest różnorodnie, gdy tekst biegnie w swojej warstwie gramatycznej w różnych kierunkach. Ale nie muszę mieć racji, to chyba też kwestia indywidualnego gustu.

:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”