mezo - to fakt, ale próbowałem głębiej szukaćble pisze:Chodzi po prostu o środkowy palec w dłoni; trzeci i z prawej, i z lewej strony,
Skrzyżowanie I
-
Alek Osiński
Re: Skrzyżowanie I
-
ble
Jestem wdzięczna za to szersze myślenie.
Wiersz ma wiele powiazań wielowarstwowych (tak mi się wydaje) i ten krzyżówkowy układ dobrze je uwypukla.
Wiersz ma wiele powiazań wielowarstwowych (tak mi się wydaje) i ten krzyżówkowy układ dobrze je uwypukla.
-
miniawka
Witaj,
przeczytałem i tak sobie pomyślałem, że piszesz zbyt dobre wiersze, by bawić się zadanymi schematami. Ile musiałaś się naopowiadać "własnymi słowami" pod wierszem.
Siła i znakomitość Twoich wierszy leży w połączeniu kilku elementów: delikatności opisu, codzienności zdarzeń, które otrzymują jakoś wymiar transcendentalny, spokoju nad biegiem wydarzeń. I jeszcze wielu innych elementów, które tworzą Twoją poezję.
Adam
przeczytałem i tak sobie pomyślałem, że piszesz zbyt dobre wiersze, by bawić się zadanymi schematami. Ile musiałaś się naopowiadać "własnymi słowami" pod wierszem.
Siła i znakomitość Twoich wierszy leży w połączeniu kilku elementów: delikatności opisu, codzienności zdarzeń, które otrzymują jakoś wymiar transcendentalny, spokoju nad biegiem wydarzeń. I jeszcze wielu innych elementów, które tworzą Twoją poezję.
Adam
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon
-
ble
Witaj
Niezupełnie rozumiem. Czy "zadany schemat" to forma wiersza?
Naopowiadałam się z przyjemnością, choć pewnie 100-procentowy poeta powinien pozostać nieodgadniony. Ale ja - prosta szwaczka. Masz rację, Adamie, szyję ze skrawków, buduję wiersze na skórkach od chleba.
Napisz, proszę, jaśniej, co rozumiesz przez "zadany schemat"?
Niezupełnie rozumiem. Czy "zadany schemat" to forma wiersza?
Naopowiadałam się z przyjemnością, choć pewnie 100-procentowy poeta powinien pozostać nieodgadniony. Ale ja - prosta szwaczka. Masz rację, Adamie, szyję ze skrawków, buduję wiersze na skórkach od chleba.
Napisz, proszę, jaśniej, co rozumiesz przez "zadany schemat"?
-
miniawka
Witaj,
już się staram. Schemat to zabawy z grafiką tekstu (wiersza). To chyba zaczęło się od "Kaligramów", choć Ty robisz to zupełnie inaczej. Nie znoszę opozycji: treść-forma i dlatego używam terminu "schemat". W tym wierszu (i jak rozumiem w całym cyklu) szkielet wiersza ma nałożone na siebie ciało. I one nie żyją dobrym życiem. Chcą się znieść, a nie wspierać.
Nieodgadniona jesteś w wierszach, które "budujesz na skórkach od chleba". Bo w nich jest cała egzystencja, a tu jedynie zabawa z egzystencją.
Adam
już się staram. Schemat to zabawy z grafiką tekstu (wiersza). To chyba zaczęło się od "Kaligramów", choć Ty robisz to zupełnie inaczej. Nie znoszę opozycji: treść-forma i dlatego używam terminu "schemat". W tym wierszu (i jak rozumiem w całym cyklu) szkielet wiersza ma nałożone na siebie ciało. I one nie żyją dobrym życiem. Chcą się znieść, a nie wspierać.
Nieodgadniona jesteś w wierszach, które "budujesz na skórkach od chleba". Bo w nich jest cała egzystencja, a tu jedynie zabawa z egzystencją.
Adam
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon
-
ble
A, to ciekawe, co napisałeś. Więc jednak przeciw takiej 'krzyżowce'. Wiesz, musiałam spróbować... Skrzyżowań będzie może dziesięć, albo trochę więcej, w zbiorze, na który złoży się jakieś 50 - 60 wierszy. I w 'Skrzyżowaniach' być może skuszę się na kilka tak zapisywanych. Zobaczę w trakcie pisania, teraz to tylko pomysły. Na przykład te wpisy krzyżówkowe mogłyby zanikać w kolejnych, pojawiać sie w formie szczątkowej i niespodziewanie występować znów w całości.
Nie żyją dobrym życiem, mówisz.
Adam, wezmę to pod uwagę, zobaczę w całości.
Bardzo dziękuję za komentarz
Nie żyją dobrym życiem, mówisz.
Adam, wezmę to pod uwagę, zobaczę w całości.
Bardzo dziękuję za komentarz
- Gloinnen
- Administrator
Doskonała zabawa formą. Najbardziej podoba mi się to, że tym razem nie jest to jedynie czysta zabawa układem graficznym wiersza, ale jego werbalna faktura odzwierciedla treść, idealnie wpasowując się w to, co chcesz powiedzieć. To już trudna sztuka.
Wiersz jest jak człowiek, który nosi w sobie nieistniejący dom. Wybór numeru kojarzy mi się z wyborem numeru pokoju. Ile mamy takich pokoi w życiu, ile etapów, ile miejsc, które stają się tymczasowo nasze, potem nagle i one nam obce, i my obcy w nich...?
Pozdrawiam,

Glo.
Wiersz jest jak człowiek, który nosi w sobie nieistniejący dom. Wybór numeru kojarzy mi się z wyborem numeru pokoju. Ile mamy takich pokoi w życiu, ile etapów, ile miejsc, które stają się tymczasowo nasze, potem nagle i one nam obce, i my obcy w nich...?
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
ble
Dzięki za słowo. Myślę o tych wierszach i trochę piszę.
Pozdrawiam, Glo
A jednak wierzę w DOM.Gloinnen pisze:Ile mamy takich pokoi w życiu, ile etapów, ile miejsc, które stają się tymczasowo nasze, potem nagle i one nam obce, i my obcy w nich...?
Pozdrawiam, Glo

- Gloinnen
- Administrator
Dla mnie DOM jest tam, gdzie ja jestem.ble pisze:A jednak wierzę w DOM.
Przyzwyczajanie się, moszczenie w przestrzeniach, zawłaszczanie ich, nie prowadzi do niczego dobrego.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Nilmo
ble..idę po krzyżówkę do kiosku...nie będę tego czytał. Znaczy przeczytałem, ale zapis mnie zniechęcił, a jak mam uprzedzenia to trudno o obiektywizm. Zatem wybacz i do nast. raza.