Skrzyżowanie I

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Alek Osiński

Re: Skrzyżowanie I

#11 Post autor: Alek Osiński » 11 mar 2012, 14:24

ble pisze:Chodzi po prostu o środkowy palec w dłoni; trzeci i z prawej, i z lewej strony,
mezo - to fakt, ale próbowałem głębiej szukać :)

ble

#12 Post autor: ble » 11 mar 2012, 14:59

Jestem wdzięczna za to szersze myślenie.
Wiersz ma wiele powiazań wielowarstwowych (tak mi się wydaje) i ten krzyżówkowy układ dobrze je uwypukla.

miniawka

#13 Post autor: miniawka » 11 mar 2012, 15:46

Witaj,
przeczytałem i tak sobie pomyślałem, że piszesz zbyt dobre wiersze, by bawić się zadanymi schematami. Ile musiałaś się naopowiadać "własnymi słowami" pod wierszem.
Siła i znakomitość Twoich wierszy leży w połączeniu kilku elementów: delikatności opisu, codzienności zdarzeń, które otrzymują jakoś wymiar transcendentalny, spokoju nad biegiem wydarzeń. I jeszcze wielu innych elementów, które tworzą Twoją poezję.
Adam
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon

ble

#14 Post autor: ble » 11 mar 2012, 16:07

Witaj :)

Niezupełnie rozumiem. Czy "zadany schemat" to forma wiersza?
Naopowiadałam się z przyjemnością, choć pewnie 100-procentowy poeta powinien pozostać nieodgadniony. Ale ja - prosta szwaczka. Masz rację, Adamie, szyję ze skrawków, buduję wiersze na skórkach od chleba.
Napisz, proszę, jaśniej, co rozumiesz przez "zadany schemat"? :myśli:

miniawka

#15 Post autor: miniawka » 11 mar 2012, 16:33

Witaj,
już się staram. Schemat to zabawy z grafiką tekstu (wiersza). To chyba zaczęło się od "Kaligramów", choć Ty robisz to zupełnie inaczej. Nie znoszę opozycji: treść-forma i dlatego używam terminu "schemat". W tym wierszu (i jak rozumiem w całym cyklu) szkielet wiersza ma nałożone na siebie ciało. I one nie żyją dobrym życiem. Chcą się znieść, a nie wspierać.
Nieodgadniona jesteś w wierszach, które "budujesz na skórkach od chleba". Bo w nich jest cała egzystencja, a tu jedynie zabawa z egzystencją.
Adam
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon

ble

#16 Post autor: ble » 11 mar 2012, 16:47

A, to ciekawe, co napisałeś. Więc jednak przeciw takiej 'krzyżowce'. Wiesz, musiałam spróbować... Skrzyżowań będzie może dziesięć, albo trochę więcej, w zbiorze, na który złoży się jakieś 50 - 60 wierszy. I w 'Skrzyżowaniach' być może skuszę się na kilka tak zapisywanych. Zobaczę w trakcie pisania, teraz to tylko pomysły. Na przykład te wpisy krzyżówkowe mogłyby zanikać w kolejnych, pojawiać sie w formie szczątkowej i niespodziewanie występować znów w całości.

Nie żyją dobrym życiem, mówisz.

Adam, wezmę to pod uwagę, zobaczę w całości.
Bardzo dziękuję za komentarz :ok:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#17 Post autor: Gloinnen » 13 mar 2012, 17:19

Doskonała zabawa formą. Najbardziej podoba mi się to, że tym razem nie jest to jedynie czysta zabawa układem graficznym wiersza, ale jego werbalna faktura odzwierciedla treść, idealnie wpasowując się w to, co chcesz powiedzieć. To już trudna sztuka.
Wiersz jest jak człowiek, który nosi w sobie nieistniejący dom. Wybór numeru kojarzy mi się z wyborem numeru pokoju. Ile mamy takich pokoi w życiu, ile etapów, ile miejsc, które stają się tymczasowo nasze, potem nagle i one nam obce, i my obcy w nich...?

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ble

#18 Post autor: ble » 19 mar 2012, 16:21

Dzięki za słowo. Myślę o tych wierszach i trochę piszę.
Gloinnen pisze:Ile mamy takich pokoi w życiu, ile etapów, ile miejsc, które stają się tymczasowo nasze, potem nagle i one nam obce, i my obcy w nich...?
A jednak wierzę w DOM.

Pozdrawiam, Glo :rosa:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#19 Post autor: Gloinnen » 19 mar 2012, 16:23

ble pisze:A jednak wierzę w DOM.
Dla mnie DOM jest tam, gdzie ja jestem.
Przyzwyczajanie się, moszczenie w przestrzeniach, zawłaszczanie ich, nie prowadzi do niczego dobrego.

:myśli:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Nilmo

#20 Post autor: Nilmo » 20 mar 2012, 13:53

ble..idę po krzyżówkę do kiosku...nie będę tego czytał. Znaczy przeczytałem, ale zapis mnie zniechęcił, a jak mam uprzedzenia to trudno o obiektywizm. Zatem wybacz i do nast. raza. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”