Spokojne Królestwo Pokoju

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
NathirPasza

Re: Spokojne Królestwo Pokoju

#11 Post autor: NathirPasza » 09 lis 2011, 12:53

Gloinnen pisze:Chomsky'ego, Baumana, Kortena... Może Ci to coś mówi?
Bauman coś mi mówi. Reszty nie znam.
Gloinnen pisze:kaznodziejstwo
Hmm... Z patosem to może rzeczywiście, ale czy kaznodziejstwo tu jest? Wiersz jest słabszy, ale utrzymany bardziej w tonie propagandy niż kaznodziejstwa. Tak przynajmniej było w zamiarze.
Gloinnen pisze:Raczej zalecane jest - pochylić się nad jednostką, nad jej indywidualnym losem, wysłuchać pojedynczych szeptów, a nie tego, co się trąbi przez megafony na paradach alter...
Tu się z Tobą i panem Barańczakiem zgodzę. Następnym razem postaram się przedstawić historię jednostki.
Gloinnen pisze:Pierwsza, trzecia i czwarta strofa - w moim odczuciu - trochę gorsze, może właśnie przez to dosłowne walenie po oczach. Co nie oznacza, że neguję treść i jej ważność.
Dzięki Glo za dopatrzenie się pozytywów i doradzenie. :beer: Przy następnym takim wierszu postaram się nadrobić niedociągnięcia :)

Pozdrawiam
NP
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały

Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Spokojne Królestwo Pokoju

#12 Post autor: Gloinnen » 09 lis 2011, 13:13

Noam Chomsy (lingwista, socjolog) napisał m.in. książkę "Hegemonia albo przetrwanie" o dominacji USA w świecie. David Korten - prace "Świat po kapitalizmie", i sztandarowe dzieło - "Gdy korporacje rządzą światem" - krytykę dominacji korporacji transnarodowych, a zarazem próbę docenienia roli Trzeciego Świata w globalnym rozwoju gospodarczym.
Jeśli interesuje Cię ta tematyka - polecam.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”