Starówka
- Miladora
Obrazowy okruszek, Wrzosku. 
- Tą nieba - myślę, że "tą" jest zbędnym dopowiedzeniem. Lepiej brzmi bez.
Dobrego

- Tą nieba - myślę, że "tą" jest zbędnym dopowiedzeniem. Lepiej brzmi bez.

Dobrego

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
- Gloinnen
- Administrator
Re: Starówka
To ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze.wrzos10 pisze:Tą nieba
akwamaryną gotycką...
"gotycką akwamaryną nieba"
Bez "tą" i bez inwersji. Prostszy zapis przyjemniej się czyta, jest naturalny. Nie musisz odwracać uwagi czytelnika od opisywanego piękna nienaturalnym językiem, tym bardziej, że według mnie inwersja w tym wypadku nie ma żadnego uzasadnienia, niczemu nie służy.
A w ogóle - ładny, malarski okruch. Widzę kolory, pogodę ducha, zawarte w miniaturce. Ulotne piękno warto zawsze zatrzymać - obrazem, wierszem, nutą...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Nie wiem skąd ta moda na tępienie inwersji? Poezja rządzi się własnymi prawami i swoją niezbywalną autonomią. Dziękując za uwagi, równocześnie ani myślę niczego u siebie poprawiać! To mój przez długie lata wypracowany styl 

- Miladora
I dlatego uważasz, że jest już doskonały?wrzos10 pisze: równocześnie ani myślę niczego u siebie poprawiać! To mój przez długie lata wypracowany styl

To tak nie działa, Wrzosku.
Bo kto stoi w miejscu, ten się cofa.

Zawsze tkwi we mnie coś,
Nic nie uważam, ale ustawiczne pouczanie nie jest w dobrym tonie. A ja pewien staż poetycki (nagradzany na kilku znaczących konkursach literackich, w tym nagrodę JM Rektora UJ za działalność literacką w 2006 roku) za sobą mam. Ponadto zajmowałam się (naukowo) poetyką oraz teorią tłumaczenia, gdzie (na)uczono mnie, aby szanować wyrażanie cudzych myśli bez niepotrzebnych ingerencji w indywidualny tekst, w którym jest zakodowana dusza autora. Niestety "ósme piętro" bawi się w swoistą dydaktykę, dlatego po bardzo uprzejmym przywitaniu
jeszcze uprzejmiej się żegnam
Więcej mnie tu nie będzie 

-
cieszę się bardzo wrzosku, myślę, że właśnie z tego powodu jestem na forum ze "względu na swoistą dydaktykę" Przecież nie musisz brać tego pod uwagę, skoro jesteś przekonany, a nuż coś się przyda.wrzos10 pisze:Nic nie uważam, ale ustawiczne pouczanie nie jest w dobrym tonie. A ja pewien staż poetycki (nagradzany na kilku znaczących konkursach literackich, w tym nagrodę JM Rektora UJ za działalność literacką w 2006 roku) za sobą mam. Ponadto zajmowałam się (naukowo) poetyką oraz teorią tłumaczenia, gdzie (na)uczono mnie, aby szanować wyrażanie cudzych myśli bez niepotrzebnych ingerencji w indywidualny tekst, w którym jest zakodowana dusza autora. Niestety "ósme piętro" bawi się w swoistą dydaktykę, dlatego po bardzo uprzejmym przywitaniujeszcze uprzejmiej się żegnam

Withkacy Zaborniak
http://truml.com/profiles/4470/books/132225
http://truml.com/profiles/4470/books/132225
-
Wrzosku, tu nikt nikogo do niczego nie zmusza. W większości są to subiektywne opinie i porady, a niejednokrotnie wielu pomogły. Patrzenie przez pryzmat mam dorobek, nie znaczy, że koniecznie racja jest po naszej stronie, a ktoś inny swoją opinią zabija indywidualizm drugiej osoby. To nie tak tu działa.
Świątecznie i Najlepszego.

Świątecznie i Najlepszego.

Wiatr kroczy moim śladem. Nie nie kroczy, to ja jestem Wiatr.
nalka31@osme-pietro.pl
nalka31@osme-pietro.pl
- Miladora
Mylisz "pouczanie" z sugestiami, które mają na celu wyłącznie dobro tekstu, Wrzosku.wrzos10 pisze:Nic nie uważam, ale ustawiczne pouczanie nie jest w dobrym tonie.

Ale przyjmuję do wiadomości, że czasem ego autora nie jest skłonne niczego przyjąć za dobrą monetę.
No i mnie nie obchodzi czyjś staż poetycki i osiągnięcia. Obchodzi mnie to, co widzę i czytam.

I jeżeli coś mi "nie gra", to uczciwie informuję o tym autora.
Może brać pod uwagę, ale nie musi.
Na marginesie - są dwie szkoły.
Jedna uważa, że nie wolno niczego poprawiać, bo tekst straci "świeżość" i "autentyzm".
Druga - że wręcz przeciwnie. Należy pracować nad tekstem. Należy dążyć do doskonałości.
Pewien znany pisarz, którego dzieło wychwalano za piękno prostoty i klarowny przekaz, powiedział:
- Ale ile musiałem się napracować, żeby to osiągnąć.
Może coś Ci to da do myślenia.

Timszel.wrzos10 pisze:dlatego po bardzo uprzejmym przywitaniujeszcze uprzejmiej się żegnam
![]()

Naprawdę spodziewałaś się samych zachwytów i łykania wszystkiego, co nam podasz?

To w takim razie rzeczywiście nie jest to odpowiednie miejsce.

Wesołych Świąt

Zawsze tkwi we mnie coś,
- Gloinnen
- Administrator
Każde środowisko literackie, a wydaje mi się, że nasz portal można już do takich zaliczać, ma swoje określone trendy, którym hołduje, lansuje pewne tendencje, z pełnym poszanowaniem (naturalnie) wszelkiej odmienności. Forum dyskusyjne to nie wystawa laurek lecz miejsce, w którym ścierają się różne wizje, a wszystkie powinny być traktowane na równych zasadach. Czas i czytelnicy orzekną, kto miał rację.
Ja wypowiadam swoje zdanie, opierając się na osobistych odczuciach i posiadanej wiedzy, którą się nie chwalę, bo nie jest najważniejsze, czym, gdzie i w jaki sposób ktoś błyszczał, tylko to, co i jak mówi swoimi tekstami oraz (w mniejszym stopniu) komentarzami. Każdy ma prawo wyrazić swoje opinie, z którymi Autor może, choć nie musi się zgodzić. Polemika jest jak najbardziej wskazana, pozwala na wymianę koncepcji, poglądów, dowiedzenie się "dlaczego", "po co", "w jakim celu"... Niestety, wygląda na to, że Autorce taka wymiana jest już niepotrzebna, ona wie lepiej, a nam pozostaje jedynie bicie pokłonów tudzież pośpieszne zbieranie perełek rzuconych przez ryje. Występowanie z pozycji:
Pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt wszem i wobec.
Gloinnen.
Ja wypowiadam swoje zdanie, opierając się na osobistych odczuciach i posiadanej wiedzy, którą się nie chwalę, bo nie jest najważniejsze, czym, gdzie i w jaki sposób ktoś błyszczał, tylko to, co i jak mówi swoimi tekstami oraz (w mniejszym stopniu) komentarzami. Każdy ma prawo wyrazić swoje opinie, z którymi Autor może, choć nie musi się zgodzić. Polemika jest jak najbardziej wskazana, pozwala na wymianę koncepcji, poglądów, dowiedzenie się "dlaczego", "po co", "w jakim celu"... Niestety, wygląda na to, że Autorce taka wymiana jest już niepotrzebna, ona wie lepiej, a nam pozostaje jedynie bicie pokłonów tudzież pośpieszne zbieranie perełek rzuconych przez ryje. Występowanie z pozycji:
a jak Wy śmiecie mnie pouczać (tłum. mieć po prostu swoje zdanie) - może jedynie śmieszyć. Podstawy do merytorycznej dyskusji niewiele. Szkoda.Jan Brzechwa pisze:Jak coś powiem, to już powiem,
Jak odpowiem, to roztropnie,
W szkole mam najlepsze stopnie,
Pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt wszem i wobec.

Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura