Puenta

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Puenta

#11 Post autor: Gloinnen » 05 kwie 2012, 21:13

Gajka pisze:w blasku dzieciństwa
urok życia
mija beztrosko
"dzieciństwo
mija beztrosko" ---> tak według mnie najlepiej. "Blask", "urok życia" - to już jest domalowywanie wąsów Giocondzie. Niepotrzebne.

Refleksja nad przemijaniem...? Dla mnie temat tak samo dobry, jak każdy inny, każdy coś na pewno ma na sumieniu, jeśli chodzi o podobne nastroje... Problemem nie jest wybór tego, o czym będziemy pisać, tylko sposób, w jaki piszemy. Tutaj jeszcze jest dość zielono, ale najwidoczniej wciąż trwa to oszołomienie rajem i brakuje na razie zrozumienia dla tej samej puenty, dotknięcia jej. Ale przeczucie już się pojawiło, próba zbliżenia do tajemnicy... To też coś warte.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: Puenta

#12 Post autor: lczerwosz » 05 kwie 2012, 22:02

Gajka pisze:
w blasku dzieciństwa
urok życia
mija beztrosko.
Glo pisze:
"dzieciństwo
mija beztrosko" ---> tak według mnie najlepiej. "Blask", "urok życia" - to już jest domalowywanie wąsów Giocondzie. Niepotrzebne.
Oj nie Glo, choć wiadomo, że nie zawsze dzieciństwo ma blask, nie zawsze życie ma urok, nie zawsze beztroskie.
Tu wiersz mówi o pewnym wyobrażeniu modelowym, potrzebne są te określenia, jak najbardziej. Chyba, że chcesz aby to był inny wiersz, o innym dzieciństwie, ale bym już do tego nie przymuszał. Autorka pisze o właśnie takim modelu. I już.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”