Poletka doświadczalne
I.
gdyby tak można było
jeszcze raz każdy miesiąc
krok po kroku między przypadkami
luźno powiązanymi
zanim
z butów wylezie słoma
wszyscy już dawno odgadli
tylko mnie się jeszcze wydaje
II.
nie chcę tego z baldachimem
wybieram madejowe
moja najważniejsza zasada przez całe życie
tylko przymykam oczy
III.
owocowe drzewka nie chcą się przyjąć
w ziemi przed domem wszystkie wydałam
na uschnięcie
nie umiem zatrzymać
ani ludzi ani sezonów
jeden drugiego brzemiona
wystawia na pośmiewisko
w kompostowniku
czernieją korzenie grusz
IV.
na palcach pęcherze jeszcze
od stylisk po wykopkach
pękają
kochające serca jak ziemniaki
przykryte szarzejącym żarem
i to można zapisać tak po prostu
niech gnije zapomniane na kartoflisku
- Administrator
Poletka doświadczalne
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Re: Poletka doświadczalne
Cholera, i mi się przypałętał ostatnio wiersz z łóżkami,Gloinnen pisze:nie chcę tego z baldachimem
wybieram madejowe
to moja zasada przez całe życie
tylko przymykam oczy
o ziemniakach już wolę nie wspominać,
chyba mamy jakąś podobną fazę

Pozdrawiam

-
Gdyby tak sobie byłoby można, pewnie nic by się nie zmarnowało, zgniło na kartoflisku. Dopóki co, w naturze jest doświadczać, choćby z ciekawości. Raz wóz, raz pod wozem i nikt pchać go nie zawsze pomoże. Nie potrafię wyróżnić, która strofa mi się podoba, wszystkie mnie poruszyły. Myślę, że pisałaś ten wiersz z dużą nostalgią i stąd ten dobry przekaz dla mnie. Tak sobie teraz myślę i jeszcze pomyślę i wrócę poczytać.
Withkacy Zaborniak
http://truml.com/profiles/4470/books/132225
http://truml.com/profiles/4470/books/132225
-
Piękne poletka doświadczalne. Najbardziej część III i serca pękające jak ziemniaki w resztkach ognia. To piękne. I jak napisał Withkacy, wiersz głębokoprzyswajalny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

To jest to o czym niedawno pisałem. Wiersz o przemijaniu, wspomnieniu, refleksji (choć to niby "gdybanie")...zazwyczaj nuda -"stoję w oknie i popijam dżin".
A jednak można i trzeba o tym wciąż pisać. Właśnie tak. Nie opisujesz Gloin stanu samej siebie. Tworzysz obrazy, obrazy ciekawe w których dyskretnie podrzucasz siebie czy podmiot wiersza.
To nie woła - hej spójrz na mnie! Zwłaszcza od III, uschnięte drzewka ,spracowane dłonie, zapach pieczonych ziemniaków (czuję to) tworzą klimat smutku, zamyślenia i jakby goryczy.
Mając taki klimat nie jestem zmuszony patrzeć na co mi ktoś wskazuje palcem, mogę się w niego wtopić, być Tobą, zabrać ci ten wiersz i w nim żyć. Bo dopiero wtedy odczuwam co Ty możesz odczuć. Tak to chyba powinno działać.
Dziękuję.
A jednak można i trzeba o tym wciąż pisać. Właśnie tak. Nie opisujesz Gloin stanu samej siebie. Tworzysz obrazy, obrazy ciekawe w których dyskretnie podrzucasz siebie czy podmiot wiersza.
To nie woła - hej spójrz na mnie! Zwłaszcza od III, uschnięte drzewka ,spracowane dłonie, zapach pieczonych ziemniaków (czuję to) tworzą klimat smutku, zamyślenia i jakby goryczy.
Mając taki klimat nie jestem zmuszony patrzeć na co mi ktoś wskazuje palcem, mogę się w niego wtopić, być Tobą, zabrać ci ten wiersz i w nim żyć. Bo dopiero wtedy odczuwam co Ty możesz odczuć. Tak to chyba powinno działać.
Dziękuję.
- anastazja
...mogę się w niego wtopić, być Tobą, zabrać ci ten wiersz i w nim żyć. Bo dopiero wtedy odczuwam co Ty możesz odczuć. Tak to chyba powinno działać.
Dokładnie tak czuję, jak pisze Nilmo
wszystko co jest w tekście jest tak realnie, iż, widzę, te wykopki, pęcherze (tak było, w metaforze i w realu) czuję wiersz sobą. Nie wiem, która zwrotka lepsza, wszystkie mówią, choćby wplecione łóżko,...przez całe życie itd.
Pięknie zagrałaś na uczuciach.
nie chcę tego z baldachimem wybieram madejowe
tylko przymykam oczy
Dokładnie tak czuję, jak pisze Nilmo

Pięknie zagrałaś na uczuciach.

nie chcę tego z baldachimem wybieram madejowe
tylko przymykam oczy
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"