peron trzeci
-
peron trzeci
peron trzeci
skreśliłem wiele słów
skreśliłem je z siebie
dlatego całkiem
biały list piszę
jak więzień
i macham macham
na pożegnanie
chusteczką
z diakrytami sadzy
może ten telegram
rozczytasz
nic więcej
nie poradzę
2011
skreśliłem wiele słów
skreśliłem je z siebie
dlatego całkiem
biały list piszę
jak więzień
i macham macham
na pożegnanie
chusteczką
z diakrytami sadzy
może ten telegram
rozczytasz
nic więcej
nie poradzę
2011
od rzeczowej krytyki lepsze są tylko pochlebstwa
(moi)
-
Re: peron trzeci
hm ... a jeszcze palacz węgiel w nią sypiepietrek pisze:z diakrytami sadzy
wróciła atmosfera dawnego czaru ... wiersz pewnie nie o tym ale białą ma to do sie że każdy bierze co chce a ja biorę właśnie to

-
i tak być powinno, dzięki Mirku

(moi)
-
Pietrek, mam wrażenie, że zmarnowałeś zakończenie - przedostatnią i ostatnią strofkę. Myślę, że można by skonczyć na sadzy, albo ją dalej pociągnać - zasadzić 

-
nic więcej
nie poradzę
jednak chciałoby się znacznie mocniejszej puenty.
Pozdrawiam.
nie poradzę
jednak chciałoby się znacznie mocniejszej puenty.
Pozdrawiam.
-
ble pisze:Pietrek, mam wrażenie, że zmarnowałeś zakończenie
zaczynam mieć podobne odczucie, ale na razie jestem kompletnir bezradny - jak mój peelMarcin Sztelak pisze:jednak chciałoby się znacznie mocniejszej puenty.

pozdr.
(moi)
-
Hmmm, zastanawiam się skąd sadza na chusteczce, jaki to obraz w tej przenośni ukryty...Poza tym moja osobista interpretacja każe mi tu widzieć kogoś tak zrezygnowanego, zmęczonego, że stwierdza, iż dalsza walka nie ma sensu.
Machnie ręką, ale jednak ten biały list, bez słów, jako ostatnia nadzieja, desperackie wołanie o pomoc...
Przypomina mi to pewien dzień w moim życiu, gdy w ostatniej minucie jeszcze pisałem sms-y do ludzi z nadzieją, że będą czytać między wierszami.
żyję, choć nie zdali egzaminu. Chyba po prostu czułem, że to nie może być ostatni list jaki napiszę.
Co do wiersza, dla mnie idealnie napisany, być może nie jestem tu obiektywny, bo trafia w pewne konkretne moje wspomnienia, ale po prostu jest mi bliski.
Co do słów "Podrawiam", zamienię może na "życzę siły i samouwielbienia". Czasem ono jest bardzo potrzebne, by jutro mogło nastąpić.
Machnie ręką, ale jednak ten biały list, bez słów, jako ostatnia nadzieja, desperackie wołanie o pomoc...
Przypomina mi to pewien dzień w moim życiu, gdy w ostatniej minucie jeszcze pisałem sms-y do ludzi z nadzieją, że będą czytać między wierszami.
żyję, choć nie zdali egzaminu. Chyba po prostu czułem, że to nie może być ostatni list jaki napiszę.
Co do wiersza, dla mnie idealnie napisany, być może nie jestem tu obiektywny, bo trafia w pewne konkretne moje wspomnienia, ale po prostu jest mi bliski.
Co do słów "Podrawiam", zamienię może na "życzę siły i samouwielbienia". Czasem ono jest bardzo potrzebne, by jutro mogło nastąpić.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Gloinnen
- Administrator
Jest taka piosenka - evergreen - "Aleja gwiazd" Sośnickiej. Jedna z moich ulubionych zresztą, dlatego ją tutaj wyciągnęłam.Sede Vacante pisze:Przypomina mi to pewien dzień w moim życiu, gdy w ostatniej minucie jeszcze pisałem sms-y do ludzi z nadzieją, że będą czytać między wierszami.
żyję, choć nie zdali egzaminu.
"Pod niebem gwiazd, pod niebem gwiazd żyjemy,
a każdy sam"
Z naciskiem na "sam". W najtrudniejszych chwilach życia, gdy dopada nas absolutne zwątpienie, dół, rozczarowanie życiem, desperacja nawet, potrzebujemy całkowitego zrozumienia, empatii, zostajemy pozostawieni sam na sam wobec czeluści. Ludzie okazują się po pierwsze niedomyślni. Po drugie - mało wrażliwi. Po trzecie - nie rozumieją. Nigdy nie utrafią w nasze oczekiwania. Najczęstszą reakcją jest obojętność, zniecierpliwienie albo drwina. No, tak już jest. Człowiek musi skonfrontować się z najgłębszym bólem bez świadków i bez znieczulenia. Nawet to ma w gruncie rzeczy sens, bo żadna odpowiedź z zewnątrz nie jest wystarczająca, nie odpowiada na nasze psychiczne wołanie. Może to rodzaj próby?
Mój pomysł na końcówkę:pietrek pisze:chusteczką
z diakrytami sadzy
może ten telegram
rozczytasz
nic więcej
nie poradzę
"może rozczytasz
ten telegram
chusteczkę
z diakrytami sadzy"
Nie liczyłabym jednak na to.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Glo - samotność - bez histerii, w sensie psychologicznym i egzystencjalnym - osobność bytów, które
nijak nie mogą się przeniknąć, jedynie o siebie otrzeć, często boleśnie...choć to nie reguła
a biała chusteczka miała symbolizować zarówno poselstwo, próbę negocjacji, jak pożegnanie, na końcu zaś kapitulację
pozdrawiam
nijak nie mogą się przeniknąć, jedynie o siebie otrzeć, często boleśnie...choć to nie reguła

a biała chusteczka miała symbolizować zarówno poselstwo, próbę negocjacji, jak pożegnanie, na końcu zaś kapitulację
pozdrawiam

(moi)
- Gloinnen
- Administrator
O, tak.pietrek pisze:osobność bytów, które
nijak nie mogą się przeniknąć, jedynie o siebie otrzeć, często boleśnie...
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura