O współczesnej
-
O współczesnej
Oderwane myśli,
jak drut kolczasty,
ranią współodczuwanie.
Wyobraźnia gubi się w chaosie
kwaśno-słodko –gorzkich marzeń,
gdy brakuje wilczego apetytu na miłość.
Skąd obawa przed ośmieszeniem,
chociaż uczciwość nakazuje
powiedzieć: niestrawna.
jak drut kolczasty,
ranią współodczuwanie.
Wyobraźnia gubi się w chaosie
kwaśno-słodko –gorzkich marzeń,
gdy brakuje wilczego apetytu na miłość.
Skąd obawa przed ośmieszeniem,
chociaż uczciwość nakazuje
powiedzieć: niestrawna.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
-
Re: O współczesnej
Może i tak ale to generalizacja - a te się nie sprawdzają...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Zaintrygowało mnie co ma oznaczać "te". Pozdrawiam.Marcin Sztelak pisze:...te się nie sprawdzają...
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
-
generalizacje się nie sprawdzają - bo generalizując Polacy to pazerni idioci, Rosjanie to niewolnicy, księża pedofile, geje to pedały itd.
-
Marcinie - jestem lekko zaskoczony, że odczytałeś w tekście generalizacje i to w liczbie mnogiej. To prędzej wyrażenie własnych opinii, bedących wynikiem reakcji na konkretny tekst. Pozdrawiam.
-
To o współczesnej poezji, literaturze?
Jeśli tak, to faktycznie sprawia wrażenie, przynajmniej moim zdaniem, generalizującej oceny,
już sam tytuł to sugeruje.
Oczywiście prawo Autora tak uważać, jednak jestem odmiennego zdania.
Osobiście znajduję we współczesnej poezji wiele wartościowych dla mnie pozycji, chyba że
Autor miał na myśli jakiś konkretny trend lub kierunek kojarzący się ze "współczesnym"
pisaniem, wtedy faktycznie można dyskutować...
Pozdrawiam
Jeśli tak, to faktycznie sprawia wrażenie, przynajmniej moim zdaniem, generalizującej oceny,
już sam tytuł to sugeruje.
Oczywiście prawo Autora tak uważać, jednak jestem odmiennego zdania.
Osobiście znajduję we współczesnej poezji wiele wartościowych dla mnie pozycji, chyba że
Autor miał na myśli jakiś konkretny trend lub kierunek kojarzący się ze "współczesnym"
pisaniem, wtedy faktycznie można dyskutować...
Pozdrawiam
-
al z krainy os - nie będę powtarzał się z odpowiedziami. Wystarczy zajrzeć do poprzednich komentarzy. Skłonny byłbym zmienić tytuł na "Słówko o współczesnej", ale to niewiele zmienia. Ponieważ uznaję zasadę, że o konkretnym wierszu dyskutuje się pod nim, nie widzę powodu by go tu przytaczać, bo zresztą nie o to chodzi. Natomiast wydaje mi się, że sporo wierszy, aspirujących do bycia poezją współczesną otacza się jak zasiekami z drutu kolczastego kilkoma kryptycznymi stwierdzeniami, luźno lub wcale ze sobą nie powiązanymi i jeszcze jak pole minowe doda dziwaczną puentę. A komentujący, bez żadnych konkretów wstawią okazjonalnie ogólnikową pochwałę, zamiast po prostu powiedzieć: dla mnie to jest niestrawne. Dziwny lęk przed okazaniem się rzekomo ignorantem. Pozdrawiam.
-
Jeżeli odnosi się do jakiegoś tworu konkretnego to można by raczej zatytułować o współczesnym.
Zresztą wydaje mi się że w tekście mimo wszystko to o czym mówi autor w komentarzu powinno być jakoś skonkretyzowane, bo wygląda jakby wiersz odnosił się do całej współczesnej poezji...
Pozdrawiam.
Zresztą wydaje mi się że w tekście mimo wszystko to o czym mówi autor w komentarzu powinno być jakoś skonkretyzowane, bo wygląda jakby wiersz odnosił się do całej współczesnej poezji...
Pozdrawiam.
-
Marcin Sztelak - o generalizacji można mówić wtedy, gdy używa się określeń każdy, wszystkie, bez wyjątku itd. Natomiast tu chodzi o sposób pisania, pretendujący do bycia współczesnym. Pozdrawiam.