Znamy takie stany nazywamy je różnymi tam deja i choćby nie wiem jak mądrze je wyjaśniać to w momencie kiedy ich doświadczamy wierzymy a raczej wiemy o istnieniu tam.
Pozdrawiam.
Tam tutu tam
-
Re: Tam tutu tam
Może sama niepewność tworzy przejście, bo pewność wiedzy częściej gubi nas niż zbawia. Pewnie dlatego dzieci widzą inaczej i przytrafia im się wiele kontaków przez błonę międzyświatów, tylko nie potrafią tego opowedzieć.al z krainy os pisze:Zastanawiam się nad znaczeniem słowa nie wiadomo w tym co piszesz Olu, czy niepewność znaczy w człowieku tyle aby móc zamknąć kanał poznawczy samym ciężarem inercji jak celowo wbudowana zapadka, a może sama jest kanałem, ale to tylko tak na marginesie sobie myślę...ble pisze: A, nie wiem, Al. Zwykle chcemy tego, co jest daleko, jest nieosiągalne. Więc chyba jednak tam, bo w tej krótkiej chwili tu, kiedy następuje przenikanie, nawet nie wiadomo, czy czy to się dzieje naprawdę.
Moje 'nie wiadomo' wynika głównie z braku zaufania do własnych odczuć. Myślę sobie: e, wymyśliłam. Przecież dla mnie wyobrazić sobie, posłyszeć głos, którego nie ma, to ciastko z mleczkiem.
Ale może masz rację, Al, że niepewność jest w nas wbudowana jak zapadka, żeby nie starać się poznać więcej, poznać czegoś, na co tak napawdę nie jesteśmy gotowi.
Dodano -- 06 maja 2012, 13:50 --
Na chwilę, bo rozum mówi: dotknij, ugryź, połknij - czy to naprawdę istnieje?Marcn Sztelak pisze:Znamy takie stany nazywamy je różnymi tam deja i choćby nie wiem jak mądrze je wyjaśniać to w momencie kiedy ich doświadczamy wierzymy a raczej wiemy o istnieniu tam.
Pozdrawiam.
-
Re: Tam tutu tam
no właśnie Olu, to mi się wydaje bardzo prawdopodobne...ble pisze:może masz rację, Al, że niepewność jest w nas wbudowana jak zapadka, żeby nie starać się poznać więcej, poznać czegoś, na co tak napawdę nie jesteśmy gotowi