Fotografuję ludzi którzy nie istnieją
Natrętne zegary odliczają czas lalek
Na przekór globalnemu ociepleniu
śnieg zawitał na salony
Cyfrowy zapis zjednoczył chóralne śpiewy
Cerkiewnych duchów i płonące wraki wahadłowców
Rozgrzeszam cię Synu
Ból jest chwilowy lecz dusza wieczna
Żyjemy w okrutnym terrorze przedmiotów
a po dwudziestej drugiej
Już nic nie wolno
Hologramy
-
Hologramy
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, 21:08 przez Marta Półtorak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Hologramy
Moja interpretacja - opis bezduszności dzisiejszego społeczeństwa.
Ludzie niczym lalki, trwający, ale nie żyjący pełnią życia.
Beztroska i zobojętnienie w obliczu coraz bardziej zdegradowanej naszym działaniem planety, katastrof, znaków, że jest coraz gorzej i bliżej...
Piękno muzyki zapisane na plikach, zabite poprzez hurtowe kopiowanie, taśmowe powielanie, słuchanie na odtwarzaczach w szczelnie zamkniętych domach. Sprowadzenie sztuki na dyskietkach do roli danych, jak czarne skrzynki wahadłowców.
Rozgrzeszenie jako wybaczenie autorowi za to, że nie potrafi się odnaleźć w takim świecie, jest jego częścią, czy tego chce, czy nie.
"Cóż, taki świat, nie twoja wina".
Tak to widzę i tak mi się to podoba.
Po "wahadłowcach" dałbym resztę jako drugą zwrotkę, żeby złapać oddech, odczytać kolejną myśl, etap, ale to już kwestia osobistych interpretacji czytelników raczej.
Ludzie niczym lalki, trwający, ale nie żyjący pełnią życia.
Beztroska i zobojętnienie w obliczu coraz bardziej zdegradowanej naszym działaniem planety, katastrof, znaków, że jest coraz gorzej i bliżej...
Piękno muzyki zapisane na plikach, zabite poprzez hurtowe kopiowanie, taśmowe powielanie, słuchanie na odtwarzaczach w szczelnie zamkniętych domach. Sprowadzenie sztuki na dyskietkach do roli danych, jak czarne skrzynki wahadłowców.
Rozgrzeszenie jako wybaczenie autorowi za to, że nie potrafi się odnaleźć w takim świecie, jest jego częścią, czy tego chce, czy nie.
"Cóż, taki świat, nie twoja wina".
Tak to widzę i tak mi się to podoba.
Po "wahadłowcach" dałbym resztę jako drugą zwrotkę, żeby złapać oddech, odczytać kolejną myśl, etap, ale to już kwestia osobistych interpretacji czytelników raczej.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
no i perfekcyjnie odczytane..
MP

MP
-
tak. przy tym ładnie napisane.

samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela
Albert Camus
Albert Camus
- Gloinnen
- Administrator
Mnie się skojarzyło z internetem. Rzeczywistość, w jakiej żyjemy, staje się coraz bardziej wirtualna, jakby właśnie nierzeczywista. Ludzie - hologramy, avatary, linijki tekstu na ekranie (może tak to widzę z racji tego, że dużo bywam na forach). Nasza wiedza o tym, co się dzieje na świecie, pochodzi z witryn i portali. Nie wyglądamy już przez okno, żeby zobaczyć, czy świeci słońce, tylko wchodzimy na stronkę z prognozą. I tak życie ludzkie zamienia się w sztuczną projekcję otaczającego nas świata...
Mam dwie uwagi techniczne:
Zastanowiłabym się nad wielkimi literami na początku wersów. Zrezygnowałaś z interpunkcji, więc czemu by nie także i z wielkich liter? Można ewentualnie przyjąć manierę, że pomimo braku interpunkcji zaczynasz zdanie z dużej litery, ale:

"okrutny terror" - według mnie jest to masło maślane - terror jest zawsze sięganiem do okrucieństwa i przejawem okrucieństwa; zrezygnowałabym z "okrutnym", albo zamieniła na inny przymiotnik, który ewentualne mógłby opisać terror w sposób bardziej oryginalny, konkretny.
Pozdrawiam,

Glo.
Mam dwie uwagi techniczne:
Zastanowiłabym się nad wielkimi literami na początku wersów. Zrezygnowałaś z interpunkcji, więc czemu by nie także i z wielkich liter? Można ewentualnie przyjąć manierę, że pomimo braku interpunkcji zaczynasz zdanie z dużej litery, ale:
Marta Półtorak pisze:Cyfrowy zapis zjednoczył chóralne śpiewy
Cerkiewnych duchów
...w tych dwóch miejscach majuskuła jest zupełnie nieuzasadniona. No, ale może wypadek przy pracy z edytoremMarta Półtorak pisze:a po dwudziestej drugiej
Już nic nie wolno

"okrutny terror" - według mnie jest to masło maślane - terror jest zawsze sięganiem do okrucieństwa i przejawem okrucieństwa; zrezygnowałabym z "okrutnym", albo zamieniła na inny przymiotnik, który ewentualne mógłby opisać terror w sposób bardziej oryginalny, konkretny.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
bardzo dziękuje za interpretacje i pomoc techniczna