Cóż to takiego poezja?

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
czochrata

Re: Cóż to takiego poezja?

#11 Post autor: czochrata » 23 cze 2012, 6:28

Czyż tu trzeba coś więcej?!

Sede Vacante

#12 Post autor: Sede Vacante » 23 cze 2012, 6:37

Nie wiem jak autor, ja bym wolał jakieś porady - bez unoszenia się z mojej strony.
Ale opinie bardzo mogą pomóc w rozwoju.
Ja właściwie sam jak publikuję, nie myślę "Czy się spodoba", tylko "Czego nauczę się dzisiaj? coś nowego?" I każda wskazówka jest dla mnie lekcją pisania.
Kiedy ktoś pisze "To źle, to dobrze, to popraw, to wywal" z ewentualnym wytłumaczeniem, jestem bardzo zadowolony. Nie zawsze się stosuję, ale biorę sobie wszystko do serca.
Gdy ktoś pisze "Dobrze", lub "Źle", zastanawiam się dlaczego, gdzie jest błąd, ale nie mogę się rozwijać, bo nie wiem w którą stronę.
Dlatego takie krótkie komentarze są - wybacz proszę - bezużyteczne dla autora, jeśli chciałby czegoś więcej niż poklepania po plecach, lub czegoś w rodzaju "Jestem na nie ale zostawiam ślad".
To tyle, rozgadałem się :)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

czochrata

#13 Post autor: czochrata » 23 cze 2012, 6:44

Trzeba by się zastanowić nad estetyką kiczu...Sliczne,gładkie ,wypolerowane,ujmujące...aż mdli od stylistycznej cukierkowatości-a tytuł bardzo zobowiązujący!!! :kwiat:

niepozorny

#14 Post autor: niepozorny » 23 cze 2012, 12:38

Czochrata - podziwiam odwagę. Ale - jak przekonuje praktyka - kicz ma się dobrze. Pozdrawiam.

Sede Vacante - :vino:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

czochrata

#15 Post autor: czochrata » 23 cze 2012, 12:57

niepozorny pisze:kicz ma się dobrze
i tu masz rację... Postawa zgodna z mottem pod wierszem.Pozdrawiam serdecznie- ;)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#16 Post autor: Gloinnen » 23 cze 2012, 14:08

Dla mnie jednak kicz a banał to trochę coś innego. Kicz jest słodki, śmietankowy, różowo-niebieski, odpustowy. Tutaj można zastanawiać się, czy Autor poza ogólnikami zawarł w wierszu jakąś głębszą myśl, można ocenić, że utwór jest powierzchowny, czy też nudny, ale kicz? Raczej tak bym tego nie określiła...
:myśli:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Withkacy

#17 Post autor: Withkacy » 25 cze 2012, 9:55

zamiast tego :

I choć czasem zapachnie
dziko rosnącymi poziomkami
i rozpłynie się w ustach ich specyficzny smak,

dorzuciłbym więcej ironii i kopa na drogę. byłoby nieźle. pozdrawiam

niepozorny

#18 Post autor: niepozorny » 25 cze 2012, 23:12

Withkacy - z niektórych refleksji nie warto tworzyć elaboratów, zgłębiających temat. Moja pointa, chociaż raczej "niemęska" w ten sposób opisała sporadycznie pojawiające się i wyróżniające się wśród "chleba powszedniego" - wiersze. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

Withkacy

#19 Post autor: Withkacy » 26 cze 2012, 8:09

niepozorny pisze:Withkacy - z niektórych refleksji nie warto tworzyć elaboratów, zgłębiających temat. Moja pointa, chociaż raczej "niemęska" w ten sposób opisała sporadycznie pojawiające się i wyróżniające się wśród "chleba powszedniego" - wiersze. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.
nie sugeruje zmianę refleksji, ale jej mocniejsze podkreślenie :)

niepozorny

#20 Post autor: niepozorny » 26 cze 2012, 19:00

Withkacy - bez jakiejś konkretnej sugestii , trudno wypowiedzieć się, o co ewentualnie można by wiersz poszerzyć. Serdecznie pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”