kartka
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Gloinnen
- Administrator
Re: kartka
Semiramido,
czy nie byłoby lepiej, abyś jednak zastanawiała się nad tym, co piszesz? Przecież doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że niektóre Twoje wypowiedzi są napastliwe albo złośliwe. Robisz źle, potem się z tego wycofujesz, aby za chwilę zachowywać się znowu w sposób, którego nie możemy na Ósmym piętrze tolerować. Po jakimś czasie nikt nie będzie traktował Cię poważnie i doprowadzisz do tego, że w końcu dostaniesz bana. Fakt bycia dobrą poetką nie zwalnia Cię w żadnym wypadku z obowiązku przestrzegania regulaminu. Niemal codzienne przepychanki z Tobą przestały już kogokolwiek bawić, a administratorzy i moderatorzy mają wiele obowiązków i nie potrzebują dodatkowych atrakcji, jakie im serwujesz. W trosce o spokój na forum i jego dobry wizerunek, będziemy zmuszeni, w przypadku kolejnej recydywy, do sięgnięcia po radykalne sankcje przewidziane regulaminem. Otrzymujesz na chwilę obecną ostatnią szansę na to, byś nauczyła się zasad netykiety i współżycia z innymi użytkownikami. Jeżeli masz jakieś konkretne prywatne zastrzeżenia do Administracji, proponuję kontakt na PW. Kolejne Twoje wyskoki na forum publicznym, pociągną za sobą stosowne konsekwencje.
Najlepiej nic już nie pisz na ten temat, bo nie ma sensu czegokolwiek roztrząsać. Przemyśl sobie natomiast całą sytuację i w przyszłości spróbuj dla odmiany pokazać, że potrafisz panować nad emocjami i językiem.
Dobrej nocy,
Gloinnen.
czy nie byłoby lepiej, abyś jednak zastanawiała się nad tym, co piszesz? Przecież doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że niektóre Twoje wypowiedzi są napastliwe albo złośliwe. Robisz źle, potem się z tego wycofujesz, aby za chwilę zachowywać się znowu w sposób, którego nie możemy na Ósmym piętrze tolerować. Po jakimś czasie nikt nie będzie traktował Cię poważnie i doprowadzisz do tego, że w końcu dostaniesz bana. Fakt bycia dobrą poetką nie zwalnia Cię w żadnym wypadku z obowiązku przestrzegania regulaminu. Niemal codzienne przepychanki z Tobą przestały już kogokolwiek bawić, a administratorzy i moderatorzy mają wiele obowiązków i nie potrzebują dodatkowych atrakcji, jakie im serwujesz. W trosce o spokój na forum i jego dobry wizerunek, będziemy zmuszeni, w przypadku kolejnej recydywy, do sięgnięcia po radykalne sankcje przewidziane regulaminem. Otrzymujesz na chwilę obecną ostatnią szansę na to, byś nauczyła się zasad netykiety i współżycia z innymi użytkownikami. Jeżeli masz jakieś konkretne prywatne zastrzeżenia do Administracji, proponuję kontakt na PW. Kolejne Twoje wyskoki na forum publicznym, pociągną za sobą stosowne konsekwencje.
Najlepiej nic już nie pisz na ten temat, bo nie ma sensu czegokolwiek roztrząsać. Przemyśl sobie natomiast całą sytuację i w przyszłości spróbuj dla odmiany pokazać, że potrafisz panować nad emocjami i językiem.
Dobrej nocy,
Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Ja w tym przypadku na szczęście jestem amatorem, nie znam się na tyle na literaturze, żeby wychwytywać te drobne, ukryte błędy, więc mogę skupić się tylko na treści (z szacunkiem dla serdecznych koleżanek
)
A treść cudowna, przepiękna, cóż za ballada, aż chciałoby się krzyknąć "Skaraniek, pisz podanie!" (to od "legendy", nie prośbę, choć podanie, to nie wiem, czy nie przekazywane z ust do ust...)
W każdym razie byłaby naprawdę piękna, "pełnometrażowa" baśń z tego,a kto wie, może ekranizacja. No wiem, zapędziłem się, jednak to chyba, przez śliczny utwór. Naprawdę, uwielbiam takie piękne baśni, budzi się we mnie zafascynowane dziecko.

A treść cudowna, przepiękna, cóż za ballada, aż chciałoby się krzyknąć "Skaraniek, pisz podanie!" (to od "legendy", nie prośbę, choć podanie, to nie wiem, czy nie przekazywane z ust do ust...)
W każdym razie byłaby naprawdę piękna, "pełnometrażowa" baśń z tego,a kto wie, może ekranizacja. No wiem, zapędziłem się, jednak to chyba, przez śliczny utwór. Naprawdę, uwielbiam takie piękne baśni, budzi się we mnie zafascynowane dziecko.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
A mnie się podoba i już! Dobrze, że latami szlocha, o to właśnie chodzi w balladzie! Gloinnen - chyba brakuje Ci poczucia humoru - tzn. piszesz, że wiersz Cię bawi, ale uważasz to za wadę. Niepotrzebnie żądasz śmiertelnej powagi tam, gdzie jest lekkość i zabawa. Toż w postmodernizmie ważna jest przede wszystkim gra z czytelnikiem;) Ja tutaj widzę właśnie lekkie przymrużenie oka ze strony autora i zabawę konwencją, z jednoczesną umiejętnością perfekcyjnego wczucia się w nią. Skaranie jest jak dobry tancerz, który na tyle dobrze opanował kroki, że może sobie pozwolić na luz i żartobliwe puszczanie oczka do publiczności. Tak samo rymy - przecież ballada romantyczna to gatunek wywodzący się z tradycji ludowej, przeznaczony do śpiewania wieczorem w izbie. Rymy powinny być dokładne i mnemotechniczne, prostota jest jak najbardziej na miejscu. "kocha-szlocha", "nęci-pamięci"... powiem jeszcze raz - przecież o to właśnie chodzi! Skaranie - gratulacje.
Pozdrawiam,
Emelly

Pozdrawiam,
Emelly
- jacek placek
Aż się żeśmy tu z plackiem popłakali nad tą smutną niedolą ludzką. Tak to pięknie opisałeś skaranie boskie, że nic tylko czytać i łzy ronić. Nie żartuję na prawdę oczy mi się spociły jak czytałem. Piękne!
Kiedyś kradliśmy księżyc, dziś skupujemy wiersze. :)
-
Skaranie
Umiem całą świteziankę, pamiętałam ją od szkolnych lat do dziś.
Mówta co chceta, jednak tamtych wierszy nigdy nie przebije współczesna,
bezduszna poezja.
(chwytająca się obcych wyrazów, a nawet wulgaryzmów
i zagadkowych z przesadnymi metaforami treści.)
Ludzie portalowi myślą, że osiągnęli apogeum w pisaniu, prześcigając się w niedorzecznościach,
ale to błędne myślenie.
To jest poezja dla krytyków i wąskiej grupy czytelników.
Wśród otoczenia, wyraźnie daje się odczuć sentyment do poezji uczuciowej i zrozumiałej.
Ale to tylko moje zdanie. Jadnak żyję trochę na tym świecie i mam kontakt z ludźmi, to wiem co piszę.
Pięknie skarańku, że pokusiłeś się na stylizację świtezianki.
Umiem całą świteziankę, pamiętałam ją od szkolnych lat do dziś.
Mówta co chceta, jednak tamtych wierszy nigdy nie przebije współczesna,
bezduszna poezja.
(chwytająca się obcych wyrazów, a nawet wulgaryzmów
i zagadkowych z przesadnymi metaforami treści.)
Ludzie portalowi myślą, że osiągnęli apogeum w pisaniu, prześcigając się w niedorzecznościach,
ale to błędne myślenie.
To jest poezja dla krytyków i wąskiej grupy czytelników.
Wśród otoczenia, wyraźnie daje się odczuć sentyment do poezji uczuciowej i zrozumiałej.
Ale to tylko moje zdanie. Jadnak żyję trochę na tym świecie i mam kontakt z ludźmi, to wiem co piszę.
Pięknie skarańku, że pokusiłeś się na stylizację świtezianki.
- Gloinnen
- Administrator
Postuluję zmienić nazwę portalu na "Poetycki skansen".
/B. Zadura
/B. Zadura
skaranie z takimi rymami...
i to byłoby na tyle

i to byłoby na tyle

- Gloinnen
- Administrator
P.A.R.ze - nie wiedziałeś? Najnowsze trendy!

/B. Zadura
/B. Zadura
Glo
Skansen niekoniecznie, ale współistnienie obok siebie różnorodności utworów,
mając na uwadze różnorodne gusta i wiek czytelników.
Nawet Ty sama, choć jesteś krytyczna w stosunku do lekkiej poezji,
coraz bardziej skłaniasz się do pisania takowej i nawet wiem dlaczego.
Bo wyszukaną współczesnością trudno Ci oddać uczucia,
które jak nad każdym, tak i nad Tobą mają czasem władzę.
Skansen niekoniecznie, ale współistnienie obok siebie różnorodności utworów,
mając na uwadze różnorodne gusta i wiek czytelników.
Nawet Ty sama, choć jesteś krytyczna w stosunku do lekkiej poezji,
coraz bardziej skłaniasz się do pisania takowej i nawet wiem dlaczego.
Bo wyszukaną współczesnością trudno Ci oddać uczucia,
które jak nad każdym, tak i nad Tobą mają czasem władzę.
- P.A.R.
[quote="Gloinnen"]P.A.R.ze - nie wiedziałeś? Najnowsze trendy!
a cóż to takiego...
a cóż to takiego...