aaaaaaaaaa

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Arti

aaaaaaaaaa

#1 Post autor: Arti » 03 sie 2012, 11:34

bbbbbbbbbbbbb
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 0:25 przez Arti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: 2+2=5

#2 Post autor: Gloinnen » 03 sie 2012, 12:33

Ten jest świetny!
:ok:

Bardzo mi się podoba.

Z dwóch powodów. Po pierwsze, w powyższym tekście "ja" liryczne jest bardzo dyskretne, a jednak przemawia dobitnie.
Po drugie - treść znakomicie zestraja się z moimi aktualnymi przemyśleniami i uczuciami.
Arti pisze:niepokój powrotu po bliznach

pokuta wyprzedza grzech
Dokładnie tak.

Mam tylko jedną dygresję odnośnie zapisu - a dokładniej - formy graficznej wiersza. Osobiście lubię "schodki". Sama zresztą swego czasu bezczelnie je sobie od Ciebie przywłaszczyłam. Natomiast przypadkiem wyczytałam na jakimś bardzo mądrym, "trendziarskim" portalu o współczesnej literaturze, że są podobno "be". Konkretniej, pewien wyjadacz konkursów literackich jechał sobie równo po jurorach oraz uczestnikach, wymieniając ich grzechy główne i między innymi wyśmiał układanie przez autorów wierszy w formę, jak to nazwał, "choinki". Że to podobno żałosne, niemodne, pretensjonalne, źle się czyta i w ogóle.
Żeby była jasność - ja nie popieram tej opinii. Dla mnie organizacja przestrzenna tekstu literackiego jest zawsze pełnoprawnym środkiem wyrazu, o ile spełnia jakąś określoną funkcję w budowaniu znaczeń. Natomiast z czystej uczciwości chcę tylko powiedzieć Ci, co dzisiaj na ten temat uważają środowiska opiniotwórcze w materii poetyki. Oczywiście Ty możesz się z tym nie zgodzić, olać to i pisać zgodnie z własną wizją, ale również ze świadomością, że na chwilę obecną niekoniecznie Twój poetycki wybór zostanie doceniony i pochwalony.

Pozdrawiam,
:)

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Marcin Sztelak

#3 Post autor: Marcin Sztelak » 03 sie 2012, 14:27

Mnie też bardzo się podoba, słów niewiele - dużo treści. Niestety Gloinnen ma rację odnośnie trendów w światku poetyckim - mody i trendy obowiązują niestety wszędzie - ale olać to :be:

Pozdrawiam.

Arti

#4 Post autor: Arti » 09 sie 2012, 12:38

olać olać
dziś mówią jedno
jutro drugie
za nimi nie trafisz

Pozdr.

Sede Vacante

#5 Post autor: Sede Vacante » 10 sie 2012, 15:38

Jest w nim coś, bardzo dobry wiersz. Nic nie napisze szczególnego, poprzednicy już to zrobili. Ale jest dobrze Arti, jest dobrze :)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

iskierka

#6 Post autor: iskierka » 31 sie 2012, 19:00

Mnie też bardzo się podoba, :bravo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”