- ...bo w leśniczówce Pranie
miał Konstanty mieszkanie -
obserwują rogi,
jak głaszczesz mi nogi
(tu w pysk! i od nowa.) Nie...
- ...bo w leśniczówce Pranie
Pranie (limeryk)
-
Pranie (limeryk)
- skaranie boskie
- Administrator
Re: Pranie (limeryk)
Interesujący ten limeryk ale jak widzisz bez komentarzy wisi.
Powiem Ci dlaczego.
Bo w innym wątku sam go skomentowałeś.
Zauważyłem, że chętnie sam komentujesz własne utwory, często również inne własne dajesz za przykład.
Czy powinniśmy zrozumieć, że Sokratex jest klasykiem poezji i na jego wierszach powinniśmy kształcić nowe pokolenia adeptów tej sztuki?
No dobrze, będziemy się starać...

Powiem Ci dlaczego.
Zauważyłem, że chętnie sam komentujesz własne utwory, często również inne własne dajesz za przykład.
Czy powinniśmy zrozumieć, że Sokratex jest klasykiem poezji i na jego wierszach powinniśmy kształcić nowe pokolenia adeptów tej sztuki?

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Upominamy ludzi, żeby nie czynili w swoich postach wycieczek osobistych. A sam dajesz przykład ataku personalnego. Autor ma prawo dyskutować o własnych utworach, bronić swoich koncepcji, o ile nie przekracza regulaminu, czego na razie nie stwierdziłam. Postrzegam to raczej jako korzystny objaw - znak, że twórca pisze świadomie, jego teksty są przemyślane, a nie napisane na kolanie. Nie rozumiem Twojej ironii. Proszę powstrzymać się od podobnych komentarzy. Lepiej wypowiedziałbyś się merytorycznie na temat wiersza, a nie osoby i działań Autora.
Gloinnen.
Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
- Administrator
Przecież się wypowiedziałem.Gloinnen pisze: Lepiej wypowiedziałbyś się merytorycznie na temat wiersza
W pierwszym zdaniu posta.
Zgadzam się z Tobą Glo.Gloinnen pisze: Autor ma prawo dyskutować o własnych utworach, bronić swoich koncepcji,
Zauważ jednak, że żeby dyskutować trzeba mieć interlokutora, inaczej można tylko monologować.
Żeby zaś bronić koncepcji, ktoś musi próbować je obalić.
Masz rację, że nie powinienem pisać ad personam i z zasady tego nie robię. Pozwoliłem sobie na komentarz w nieco odmiennym stylu, niż zazwyczaj w reakcji na autokomentarz Autora.
Ani tam miejsce na komentarz ani w forumowych zwyczajach komentowanie własnego utworu przed innymi. A swoją drogą takiej laurki bym wierszykowi nie wystawił ale Autor ma prawo...w wątku 'o tetryku(limeryk)' Sokratex pisze:Jest nieco inny, niż tradycyjne. Wręcz liryczny bo i nawiązuje do miejsca pobytu, a obecnie muzeum Gałczyńskiego.
Zarazem trzyma się zasad limeryku, poza tym można czytać go w kółko: koniec jest zarazem jego początkiem
dodatkowo wnosząc nową treść.
Oczywiście możesz przenieść te posty do zsypu, wtedy jednak na pewno nie spełnią swojej roli.
Pozdrawiam

Kloszard to nie zawód...
Dopóki Autor nie przekracza granic netykiety i nie przekracza regulaminu, może sobie pisać, co chce. Czy znajdzie dyskutantów, bądź osoby podzielające jego zdanie o własnej twórczości, to już nie jest nasz problem. Twoje dalsze ironizowanie na temat postów wklejanych przez użytkowników uważam za niestosowne.
Gloinnen.
Gloinnen.
/B. Zadura
/B. Zadura
Powierzchownie oceniasz ludzi.skaranie boskie pisze:Interesujący ten limeryk ale jak widzisz bez komentarzy wisi.
Powiem Ci dlaczego.
Po pierwsze - co w limeryku jest do komentowania?
Po drugie - nie komentowałem limeryku, tylko zwróciłem uwagę na jego kołową budowę.
Może nie wszyscy wiedzą, że jest taki rodzaj limeryków?
Tak jak poniższy, reprezentujący modne ostatnio limeryki, które zawierają w sobie palindrom:
- Ma kłopot trener bokserski w Kutnie:
choć Igor walnąć umie okrutnie,
ledwo przestąpi ADA
PROGI I IGOR... PADA
- co autorytet okropnie mu tnie!
aby bez zgody zamieszczać jego utwory. Poza tym limeryk pisze się parę minut,
więc szkoda zachodu z pisaniem do kogoś o zgodę. Nie rozumiem, jaki masz problem poszukać
innych przykładów w internecie i czemu ma służyć tego typu komentarz?
- Gloinnen
- Administrator
Sokratexie, zapewniam Cię, że szanujemy Twoje prawo do wypowiadania się i polemizowania na temat wklejanych przez Ciebie i innych wierszy.
Po to właśnie istnieje nasze forum - aby Autorzy mieli przestrzeń do rozmawiania o własnej i cudzej twórczości.
Zapraszam do publikowania utworów oraz dyskusji literackich.
Gloinnen.
Po to właśnie istnieje nasze forum - aby Autorzy mieli przestrzeń do rozmawiania o własnej i cudzej twórczości.
Gloinnen.
/B. Zadura
/B. Zadura
Gloinnen pisze:Sokratexie, zapewniam Cię, że szanujemy Twoje prawo do wypowiadania się i polemizowania na temat wklejanych przez Ciebie i innych wierszy.

Nie. Nie w pełni. Owszem, dyskutowanie tak. Ale pisanie całych tyrad na temat własnej twórczości mija się z celem. Nie zrozum mnie źle, nie mam nic do Twoich wierszy, czytam je i zazwyczaj mi się podobają. Ale już to co czytam pod nimi mnie osobiście przerasta. Wolę sam interpretować. I nie być przy tym traktowany jak niedorozwinięte pacholątko, które samo nie ogarnie znaczenia tylu słów na raz.
Przy interpretacji moich wierszy, bardzo rzadko zdarza się, żeby ktoś wychwycił cały ich sens, który ja widzę. Ale trudno, żeby każdy rozumiał co mi w głowie siedzi. Z drugiej strony gdy interpretują to ja wiem co siedzi w ich głowach. I w ten sposób napędzają mnie do dalszego pisania.
Więc jak najbardziej polemizuj ale z umiarem. Czasami po prostu warto przyjąć opinię innych i nie przeczyć jej nieustannie. Zwłaszcza jeśli głosów jest wiele i są zgodne.
Pozdrawiam
NP
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały
Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały
Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności
- skaranie boskie
- Administrator
Sokratex pisze:...bo w leśniczówce Pranie
obserwują rogi,
jak głaszczesz mi nogi
(tu w pysk! i od nowa.) Nie...
Mamy na forum niepisaną umowę, że wklejamy jeden wiersz w wątku. Oczywiście to nie jest przekroczenie regulaminu ale warto się do tej umowy stosować, żeby nasze forum wyglądało przejrzyście i, żeby ułatwić komentowanie. Masz rację, że limeryki pisze się na kolanie. W twoich to nawet widać. Rzecz w tym, żeby jako przykładów dobrego pisania używać raczej uznanych twórców. Piszący na kolanie nie jest dla mnie w żadnej mierze autorytetem.Sokratex pisze:Ma kłopot trener bokserski w Kutnie:
ledwo przestąpi ADA
PROGI I IGOR... PADA -
co autorytet okropnie mu tnie!
Ty wklejasz własne utwory i utworki jako wzorce do naśladowania, choć już Cię prosiłem, żebyś ograniczył publikacje do jednego wiersza w wątku.
Pozdrawiam.

Kloszard to nie zawód...
Dziękuję, przywracasz wiarę w to miejsceGloinnen pisze:Sokratexie, zapewniam Cię, że szanujemy Twoje prawo do wypowiadania się i polemizowania na temat wklejanych przez Ciebie i innych wierszy.
Gloinnen.

Proszę zauważyć, że gdybym był snobem, jak choćby uważa komentator wyżej - NIE DZIELIŁBYM SIĘ WIEDZĄ.
Robię to dlatego, że może ktoś inaczej spojrzy na limeryki niż to utarte i może sam spróbuje coś nowego.
Powiedzmy, że spłacam dług.
Pozdrawiam.
Dodano -- 15 lis 2011, 23:50 --
Nie ośmieszaj się z tym limitem. Limeryk to nie wiersz - poczytaj jak powstały. Na pewno nie skrobał ich nikt nocą, kiedy nikogo nie było.skaranie boskie pisze:Sokratex pisze:...bo w leśniczówce Pranie
obserwują rogi,
jak głaszczesz mi nogi
(tu w pysk! i od nowa.) Nie...Mamy na forum niepisaną umowę, że wklejamy jeden wiersz w wątku. Oczywiście to nie jest przekroczenie regulaminu ale warto się do tej umowy stosować, żeby nasze forum wyglądało przejrzyście i, żeby ułatwić komentowanie. Masz rację, że limeryki pisze się na kolanie. W twoich to nawet widać. Rzecz w tym, żeby jako przykładów dobrego pisania używać raczej uznanych twórców. Piszący na kolanie nie jest dla mnie w żadnej mierze autorytetem.Sokratex pisze:Ma kłopot trener bokserski w Kutnie:
ledwo przestąpi ADA
PROGI I IGOR... PADA -
co autorytet okropnie mu tnie!
Ty wklejasz własne utwory i utworki jako wzorce do naśladowania, choć już Cię prosiłem, żebyś ograniczył publikacje do jednego wiersza w wątku.
Pozdrawiam.
Wręcz na odwrót, bo limeryk to błazen poezji - mówi co chce i kiedy chce.
Jeśli jest tu rzeczywiście ograniczenie, co do limeryków, powinno się to zmienić bo na żadnym portalu czegoś takiego nie ma.
Pozdrawiam.
Dodano -- 15 lis 2011, 23:57 --
Uznanych, czyli takich przez Ciebie? Skoro jesteś fachowcem, nie wystarczy Ci przeczytać limeryk, haiku, itp. żebyskaranie boskie pisze:Sokratex pisze:Rzecz w tym, żeby jako przykładów dobrego pisania używać raczej uznanych twórców. Piszący na kolanie nie jest dla mnie w żadnej mierze autorytetem.
wiedzieć co są warte?